Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruki kriteriji

'Nekrofilske orgije' vrijeđaju katolike, ali nedovoljno za kaznu

Hrvoje Marjanović
Foto: Screenshot Index.hr
19.05.2016.
u 20:08

Kriteriji kojima je Vijeće za elektroničke medije zaštitilo i po njima neprofesionalan tekst u Indexu trebali su vrijediti i za televiziju Z1

U više nego triput duljem priopćenju nego kad su šturo obrazložili drastičnu mjeru trodnevne zabrane emitiranja na Z1, Vijeće za elektroničke medije utvrdilo je da tekst Hrvoja Marjanovića na portalu Index: “Mrtvaci uživo: katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u” ima funkciju “ispušnog ili sigurnosnog ventila” u demokratskom društvu te ne zaslužuje sankciju. Obrazloženje te odluke, koje sažeto iznosimo, nameće pitanje zašto isti kriteriji nisu primijenjeni i na ispad Marka Juriča (vrijeđanje Srpske pravoslavne crkve i plašenje građana “četničkim pirom”), tim prije jer se Z1 ispričao i skinuo spornu emisiju.

Dragocjenost u demokraciji

Kad se osobne ili grupne frustracije ne bi moglo slobodno javno izraziti, to bi moglo rezultirati ozbiljnim društvenim poremećajima, pa i nasiljem, tumači sada Vijeće. U demokraciji sloboda izražavanja je dragocjeno ljudsko pravo (što kod trodnevne zabrane Z1 nije bilo, op. a.), a zaštitu uživaju i stavovi “koji vrijeđaju, šokiraju ili uznemiravaju”. Pa tako i tekst na Indexu iako sadrži niz izraza koji kod vjernika mogu izazvati osjećaj poniženosti i uvrijeđenosti te neukusne izraze i stilske figure za javni diskurs te podiže tenzije i pojačava napetosti u društvu. Katolička crkva i njezin sustav vjerovanja su ismijavani, pa time i vjernici, čak do mjere da se može govoriti i o nesnošljivosti, ali da bi se to nazvalo govorom mržnje, nedostaje ključan element – poticanje na nasilje ili mržnju, obrazlaže Vijeće (čega nije bilo ni kod Juriča). I prema stajalištu Europskog suda za ljudska prava uvreda vjerske dogme ili predstavnika vjerske zajednice ne prerasta nužno u uvredu svakog pojedinca koji pripada toj vjerskoj zajednici. „Kritički diskurs, satira, humor i umjetnički izričaj stoga trebaju uživati veći stupanj slobode izražavanja, a pribjegavanje pretjerivanju ne smije se smatrati provokacijom“, navodi se u rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Uvreda vjernika nije uvreda!?

„Govor mržnje“ ne smije se poistovjećivati sa svakom vrstom ostrašćenog, polemičkog ili napadačkog javnog diskursa samo zato što, po ocjeni razborite osobe, iz njega isijavaju negativne emocije, poput gnjeva, mržnje ili netrpeljivosti prema nekome ili nečemu. Iako dijelovi teksta predstavljaju uvredu vjernika, to nije dovoljno. “Da bi postojala uvreda, mora postojati uvrijeđena osoba”, navodi Vijeće obrazlažući kako se uvreda, kad je uopćena, time razvodnjava pa se pojedini član skupine neće ni osjećati uvrijeđenim. “Da bi se radilo o uvredi, izričaj mora biti usmjeren na bilo koju određenu osobu kojoj bi takvo izražavanje moglo naškoditi časti i ugledu, a ovaj tekst ismijava Katoličku crkvu i vjernike općenito” (Jurič je vrijeđao SPC, op.a.) , tumači Vijeće tvrdeći da važu je li riječ o temi od javnog interesa, vrijeđanju tijela javne vlasti ili pojedinca te je li povrijeđen političar, javna osoba ili tzv. anonimni građanin (u slučaju Indexa hodočasnici).

Prema odluci Vijeća, ispada da svako uopćeno, “razvodnjeno” i redikulizirano vrijeđanje skupina, a ne konkretnih osoba, predstavlja nekažnjivo “ispuhivanje”. Kamo nas to može odvesti?

Komentara 62

BA
bakulušić
20:31 19.05.2016.

Očekivano! Sve drugo bi bilo iznenađenje. Ekipa na odlasku želi malo "posoliti" rane domoljubnom puku. Neka! Svako zlo za neko dobro. Ovo je prilika da progledaju svi oni koji do sada nisu. Da shvate što je "antifašistička" ljubav, tolerancija...i sve drugo što promoviraju. Poslužit ću se riječima gospođe Opačić i gospodina Čačića: - Sve je to jedna velika, šarena laža!

MA
marmars
20:43 19.05.2016.

U svakoj demokratskoj i civiliziranoj zemlji ovakav govor mržnje, huškanje, isključivost, ismijavanje i omalovažavanje većinskog puka, bi bilo sankcionirano. Da su ovako napali srpsku manjinu, LGBT zajednicu i sl. razapeli bi ih i novinari i raznorazne tzv. udruge za zaštitu ovih i onih prava...razni Stazići, Pupovci, Puhovski,,,Išle bi specijalne emisije...Dobro je rekao odvjetnik Planinić: da smo mi kršćani slučajno manjina, ovi tzv. antifašisti i ljubitelji "tolerancije" bi nas počeli na križ raspinjati! Toliko o slobodi mišljenja, stava, pravu izbora i hrvatskoj demokraciji!

MN
matija njavro
20:35 19.05.2016.

Marjanoviću piši tako o muhamedu da te vidim ako imaš guts

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije