Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak HNS-ovaca

'Nekretnine u državnom vlasništvu kojima se ne upravlja treba dati lokalnoj samoupravi'

Milorad Batinić
Foto: HNS
21.04.2015.
u 19:41

Na sastanku Koordinacije HNS-ovih članova u izvršnoj vlasti u jedinicama lokalne samouprave raspravljalo se o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske

U Varaždinu je održan sastanak Koordinacije HNS-ovih članova u izvršnoj vlasti u jedinicama lokalne samouprave na kojem se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske te učincima mini porezne reforme na jedinice lokalne samouprave.

– Želimo efikasnije upravljanje državnom imovinom radi povećanja gospodarskog rasta – poručio je koordinator Sjeverozapadno-hrvatske regije, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Objasnio je kako članovi Koordinacije, župani, gradonačelnici i načelnici te njihovi zamjenici iz redova HNS-a smatraju da je sadašnji sustav kompliciran, iako je početna ideja Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, donesenog 2013. godine, te angažiranje Državne agencije za upravljanje državnom imovinom bila efikasnije upravljanje tim nekretninama u svrhu gospodarskog razvoja.

– Ipak, vidimo da se te nekretnine ne mogu koristiti na dobar način jer DUUDI ne može angažirati dovoljno ljudi koji bi znali tko su pravi vlasnici i korisnici nekretnina po općinama i gradovima. Stoga je ideja da država izmjenom koju predlažemo sve nekretnine kojima ne može upravljati i za koje nema informacije na koji način se njima upravlja, prepusti općinama, gradovima i županijama – poručio je Štromar.

Izmjene Zakona u Saboru će predložiti Klub zastupnika HNS-a, najavio je predsjednik Kluba i HNS-ov gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić.

– HNS je kao koalicijski partner u Saboru podržao Strategiju upravljanja državnom imovinom, kao i aktualni Zakon, međutim, posljednjih nekoliko mjeseci analizirali smo provedbu toga Zakona i došli do zaključka da učinci nisu oni koji su bili očekivani. Slijedom toga pokrenuta je procedura izmjena i dopuna Zakona. Mijenja se članak u kojem tražimo da se veći dio imovine koja nije u fokusu interesa Vlade jednostavno prepusti jedinicama lokalne samouprave. Vjerujem da će većina saborskih zastupnika podržati ovaj Zakon jer je upravo na tragu onoga što je definirano Strategijom upravljanja državnom imovinom – poručio je Batinić.

Komentara 5

NV
novo vriijeme
19:50 21.04.2015.

Svakako sve nekretnine treba prepustiti lokalnoj HNS upravi kako bi ih ona dala svoje nezasitnom kvazikapitalističkom članstvu. Ovaj HNSovac je promašio temu, Svim državnim nekretninama treba upravljati profitabilno ili one iz ureda za državne nekretnine potjerati na ulicu.

AJ
ajooojmeni
21:10 21.04.2015.

Nemojte, za Boga miloga, ionako lokalni serifi kolo vode kako njima odgovara...gdje ce im biti kraj???

MA
marijaqwer
07:51 22.04.2015.

Davanje drzavne imovine lokalnoj upravi znaci tihu rasprodaju drzavne imovine, ali ne za racun drzave vec za racun lokalnih mocnika.Ako neka imovina drzavi ne koristi onda neka je proda a novac iskoristi za vracanje drzavnih dugova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije