Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Neki azilanti prvi put čuju pojmove isplata plaća ili tekući račun'

Zapošljavanje migranata jedan je od najvažnijih elemenata integracije, no nije jedini jer potrebno je puno koraka prije samog zapošljavanja, kazala je direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić
30. listopada 2018. u 20:19 13 komentara 1093 prikaza
azilanti
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) jučer je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) predstavio mjere uključivanja migrantske populacije na tržište rada - "Osposobljavanje na radnom mjestu".

Domagoj Matasić Zaposlit ćemo još ljudi na novim linijama

- Zapošljavanje migranata jedan je od najvažnijih elemenata integracije, no nije jedini jer potrebno je puno koraka prije samog zapošljavanja - kazala je uvodno direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić.

Potom je o mjerama za osobe s međunarodnom zaštitom koje su u Hrvatskoj dobile azil i supsidijarnu zaštitu govorila Patricija Kezele iz HZZ-a kazavši da su pri ulasku na naše tržište rada tim ljudima jezične barijere najveća prepreka pa je bez tumača teško provesti prijavu u evidenciju, savjetovanje.

Druga je prepreka nepostojanje dokumenata jer, iako netko ima završen fakultet, bez dokumenata koji to dokazuju bit će tretiran kao neškolovani pojedinac. Treća su barijera kulturološke razlike. 

Mazen Al-Ahmed Mazen Al-Ahmed, Sirijac u humanoj službi Šest azilanata počelo se preko burze obučavati za kuhare

- Najučinkovitije mjere zapošljavanja su: potpore za zapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, javni radovi i osposobljavanje na radnom mjestu. Kod potonjeg postoje dvije podmjere za one koji  nemaju radno iskustvo za obavljanje određenih poslova i za one koji su izgubili vještine i znanja potrebne za rad u svom zvanju. Poslodavac koji želi zaposliti migranta mora osigurati materijalne, kadrovske i organizacijske uvjete za osposobljavanje i stručnu praksu te mora osigurati jednog mentora na najviše tri osobe - navela je Kezele.

Svoje iskustvo s korištenjem mjera iznio je vlasnik Sanatorija Ćorluka i šef HUP-ove Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi Pavo Ćorluka.

Marko Pavić ZAPOŠLJAVANJE MLADIH Ministar Pavić: Većim plaćama želimo zadržati mlade i zaustaviti iseljavanje

- Kulturološke razlike su velike. Neki od azilanata prvi se put susreću s pojmovima kao što su isplata plaća ili tekući račun. Ipak, moje iskustvo je pozitivno. Većina migranata želi raditi, a mi poslodavci i cijelo društvo moramo se potruditi osigurati im uvjete za to - poručio je Ćorluka apelirajući za administrativna pojednostavljenja jer je poslodavac odgovoran za cjelokupnu provedbu osposobljavanja. O dobrim iskustvima radnog osposobljavanja, upravo kod Ćorluke, govorio je mladi Sirijac Purya Javidi koji je prije dvije godine došao u Hrvatsku, dobio azil, a sad je već osam mjeseci korisnik mjera.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Dakle Hrvati van a ISIL naseljavaju. Samo vjerodostojno.

 • Avatar Dino Francetić
  Dino Francetić:

  Ako se kao društvo i poslodavci MORAMO potruditi u njihovom zapošljavanju, najbolje je da uđu u Sabor. Tamo ionako neće biti bitno znaju li jezik, i imaju li ikakva znanja.

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  sramota!te gnjide izbacit naglavačke od kud su došli!država plaća poticaje poslodavcima koji zaposle takve!