Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon napada u Turskoj

Nekad ultrapopularni Istanbul Hrvate već mjesecima ne zanima

Sacide Bugda, mother of Abdulhekim Bugda who was one of the victims of  yesterday's blast at Istanbul Ataturk Airport, is comforted by her relatives as she walks to the front of a morgue in Istanbul, Turkey, June 29, 2016. REUTERS/Osman Orsal
Foto: Reuters
1/2
30.06.2016.
u 23:00

Turski turistički domaćini deseti mjesec u nizu trpe velike podbačaje, a minusi mogu samo rasti kako se približava vrhunac sezone

Turska već deseti mjesec uzastopno trpi turističke podbačaje. U travnju, zadnjem mjesecu za koji postoje podaci, pad je iznosio 28 posto u odnosu na lanjski travanj, a najnoviji napad u Istanbulu pokopao je i zadnje nade tamošnjih domaćina u kakvu-takvu stabilizaciju ovogodišnjih turističkih brojki. Turski turizam, koji je lani uknjižio više od 36 milijuna gostiju, trpi minuse iz svih zemalja, a ugasilo se zanimanje i među hrvatskim građanima.

Bio im je adut

– Istanbul nam je bio među popularnijim destinacijama, za koju smo godišnje imali tisuće putnika. Nije bilo vikenda da neka grupa nije putovala u taj grad. Vrijeme najveće slave bile su godine kad su na našim televizijama počele emitirati turske sapunice. Tada smo iz Zagreba i Splita imali čak osam čartera u lancu. Turska ljetovališta, pak, nikad na našem tržištu nisu dosegla popularnost Istanbula – iskustvo je Ivana Pukšara iz Kompasa, koji je zadnju grupu u tom turskom gradu imao lani u studenom.

Inače, taj je mjesec, s terorističkim napadom u Parizu, bio općenito prekretnica za europska putovanja. Za mnoge se europske metropole tada smanjilo turističko zanimanje. Ponajprije, naravno, za Pariz, a drugi je po oseki zanimanja bio London.

U domaćim agencijama, u kojima su se nadali smirivanju situaciju i ponovnom organiziranju i raspisivanju programa za Istanbul tijekom ove jeseni, sada kažu kako ni od toga vjerojatno neće biti ništa. Vjeruje se da će napad u Istanbulu do daljnjeg obeshrabriti i malobrojne koji se dosad nisu dali obeshrabriti. U agenciji Atlas imali su dvoje putnika, koji su se sa sedmodnevnog odmora u Antalyiji vratili prije tjedan dana.

– Sada nemamo nijednog gosta u toj zemlji. Ako ne računamo na putnike koji tu i tamo kapnu, može se reći da je potražnja zamrla. I to ne samo za Tursku nego i za Tunis i za Egipat – kaže Nikolina Frlić iz Atlasa.

Polovica otkazanih letova

Turkish Airlines jučer ujutro nije otkazao letove između Zagreba i Istanbula, no večernji letovi te aviokompanije između Plesa i Atatürka su otkazani. Turkish Zagreb i Istanbul povezuje s četiri leta dnevno, a osim za Zagreb, u Hrvatskoj od ove godine leti i za Dubrovnik, i to trenutačno pet puta tjedno. Jučer nisu bili na rasporedu letovi Turkisha za Dubrovnik. Na liniji Zagreb – Istanbul Turkish je prošle godine prevezao 144.000 putnika, a to su uglavnom transferni putnici koji na aerodromu Atatürk presjedaju na druge letove, uglavnom za Bliski i Daleki istok.•

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:32 01.07.2016.

Zašto bi itko pametan išao u državu čija vlada podupire terorizam u Siriji? To bi bilo isto kao da netko podržava iz Hrvatske Srpskog agresora devedesetih.

CE
centirion
16:18 01.07.2016.

Nek zahvale Erdagonu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije