Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloglasni 'El Chapo'

Strogo čuvani zatvor? Narkobos pobjegao kroz 1,5 km dug tunel sa ventilacijom

Joaquin Guzman
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.07.2015.
u 14:53

Najmoćniji meksički narkobos Joaquin Guzman, poznatiji pod nadimkom El Chapo, pobjegao je iz strogo čuvanog meksičkog zatvora

Najmoćniji meksički narkobos Joaquin Guzman, poznatiji pod nadimkom El Chapo, pobjegao je iz strogo čuvanog meksičkog zatvora, piše BBC.

Guzman je posljednji puta viđen u subotu navečer kod tuševa u zatvoru Altiplano. Poznat je kao vođa kartela Sinaloa koji je krijumčario velike količine droge u SAD. Dužnosnici su kazali da je bijeg otkriven kada su zatvorski čuvari provjeravali njegovu ćeliju i primijetili da u njoj nikoga nema. Monte Alejandro Rubido iz meksičke sigurnosne komisije je kazao da je Guzman pobjegao kroz iskopani tunel u svojoj ćeliji. Tunel je bio duži od 1500 metara te je čak imao ventilaciju i stepenice, a pronađen je i motocikl koji je korišten za uklanjanje blata koje je ostalo nakon kopanja.

Najtraženiji svjetski krijumčar droge

Odmah je pokrenuta opsežna akcija traganja, a zabranjeno je i polijetanje zrakoplova iz zračne luke Toluca. Guzman je već jednom, 2001. godine, pobjegao iz strogo čuvanog zatvora, a ponovno je uhićen 2014. godine. Kod posljednjeg bijega je podmitio čuvare te se sakrio u košaru za prljavu odjeću. Tada je izdržavao kaznu od više od 20 godina zatvora nakon uhićenja 1993. godine u Guatemali. SAD je protiv njega podigao optužnicu za krijumčarenje droge.

Guzman je rođen u gradu Badiraguato, pretpostavlja se da ima 57 godina, a važna osoba u meksičkim narko krugovima postao je još 80-ih godina. Uspon na čelo kartela Sinaloa priskrbilo mu je "titulu" najtraženijeg svjetskog krijumčara droge. Njegov je kartel kontrolirao veliki dio krijumčarenja kokaina, marihuane i metamfetamina u SAD. Prije njegova uhićenja 2014. godine, SAD je nudio nagradu od 5 milijuna dolara za informaciju koja će voditi do njegova uhićenja. Procjenjuje se da je vrijednost njegove imovine oko milijardu dolara.

>>Ubijen najtraženiji vođa meksičkih narkokartela Joaquin Guzman?

>>Meksički narkoboss moćniji od Medvedeva

Komentara 4

BR
Brandfackel2
15:55 12.07.2015.

Pronađen je motocikl koji je korišten za uklanjanje blata koje je ostalo nakon kopanja... Tako ste napisali pa me zanima na koji se to način motociklom može prevoziti blato? Ili se i ovdje radi o polupismenom novinaru koji članke iz stranih medija prevodi pomoću googla?

BJ
Ben Juda Talmudan
10:34 12.07.2015.

Problem meksičkih i drugih narko bossova i njihovih kartela je da se pertljaju u poslove CIA i Goldman&Sachs pa otimaju njihovu zaradu od krijumčarenja droge.Nema tu milosti kad je $$$$$$$$$$ u pitanju.

MX
Mister X
11:17 12.07.2015.

SAD je nudio nagradu od 5 milijuna dolara za informaciju koja će voditi do njegova uhićenja. Procjenjuje se da je vrijednost njegove imovine oko milijardu dolara. Tako je i kod nas netko zaradio- 5 miliona eura samo da "država" dodjeje do miljardetina od na primjer Premijera !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije