Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završeno memorandumom

Nehammer, Orban i Vučić u Beču o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija

Foto: Snježana Herek
1/4
07.07.2023.
u 17:30

Bečki summit o migracijama završio je potpisom “Memoranduma o međusobnoj suradnji” na policijskom području, a potpisali su ga ministri unutarnjih poslova Austrije, Mađarske i Srbije

Nakon Trećeg trilateralnog summita o ilegalnim migracijama, održanog danas u austrijskom Saveznom kancelarstvu u Beču, njegov domaćin, austrijski kancelar Karl Nehammer iz vladajuće Narodne stranke (ÖVP) sa svojim je gostima i partnerima, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održao zajedničku konferenciju za medije.  Konferenciji su bili nazočni  i ministri vanjskih, te unutarnjih poslova ovih triju zemalja.

Bečki summit o migracijama završio je potpisom “Memoranduma o međusobnoj suradnji” na policijskom području, a potpisali su ga ministri unutarnjih poslova Austrije, Mađarske i Srbije. Uz to je dogovoren i Taskforce za zajedničku zaštitu granica, kao i intenziviranje suradnje u borbi protiv krijumčara ljudima. Cilj je kako su sva trojica govornika istaknula “razbiti kriminalne strukture”, a ne loviti samo “male ribe”. Kako je vidljivo iz podijeljene brošure austrijskog Saveznog kancelarstva Austrija planira daljnje slanje svojih policajaca na mađarsko-srpsku granicu. Sada ih je 20, a navedena je mogućnost povećanja broja do njih 70.
Austrijski kancelar je uvodno rekao kako je cilj sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se stvori snažna osovina Austrija-Mađarska-Srbija, u borbi protiv ilegalnih migracija te usvoje zajedničke mjere za jačanje zaštite granica. 

Nehammer je ponovio svoju ocjenu da je sustav azila Europske unije "propao" i da se ne smije dozvoliti da se poistovjećuju ekonomski migranti i izbjeglice, i da mnogi bez izgleda da će dobiti azil kreću na put u Europu. "Sve dok Europska komisija nešto odlučno ne poduzme, moramo sami da poduzimamo mjere i to i činimo", naglasio je austrijski kancelar.

POVEZANI ČLANCI:

Sastanak trojice visokih političkih dužnosnika u Beču treba da uputi "snažan signal, ne samo Bruxellesu nego i svima onima koji kreću put Europe da će mjere biti dodatno pooštrene". Težište razgovora je bilo, kako je naglasio Nehammer “borba protiv ilegalnih migracija i organiziranog kriminala i zajedničko jačanje zaštite granica. 

Zbog domaćih kritika upućenih austrijskom kancelaru da nije primjereno da ugošćuje i surađuje s političarima koji ne poštuju demokratska načela, zaštitu ljudskih prava i državnopravnost i naklonjeni su Rusiji, Nehammer se je pobrinuo da svaki novinar na današnjoj Pressici u ruke dobije brošuru s postignutim rezultatima dosadašnjih trilateralnih susreta Nehammer-Orban-Vučić. Međutim kritičare to ne zanima. Neki od njih okupili su se danas na prosvjedu ispred Saveznog kancelarstva na Ballhausplatzu i umjesto dobrodošlice, Orbanu i Vučiću upriličili koncert zvižduka, uz uzvikivanje različitih protestnih parola.

“Austrija je zajedno  Mađarskom i Srbijom značajno povukla kočnicu kod azila”, istakao je Nehammer. Konkretno je naveo rezultate zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala s Mađarskom, a Srbiji je zahvalio što je ukinula bezvizni sustav za Tunis i Indiju.

“To je neposredno pridonijelo, da je broj zahtjeva za azilom u Austriji znatno opao”, napomenuo je austrijski kancelar okrenuvši se pritom zahvalno u Vučićevom smjeru. Kako je izvijestilo austrijsko Savezno kancelarstvo broj zahtjeva za azil, od siječnja do svibnja ove godine pao je za oko 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine., a u svibnju čak za 30 posto. 

Nehammer je također rekao da je na sastanku bilo riječi i o podnošenju zahtjeva za azil isključivo na vanjskoj granici EU-a. “Ljudski cilj iza svega toga je, okončati umiranje ljudi u Sredozemlju”, pojasnio je austrijski kancelar. Ono što se nije očekivalo od Nehammera je jasna kritika koju je uputio svom mađarskom kolegi Orbanu, koji se je hvalio migrantskom politikom koju vodi Mađarska.

“Mi smo jedino mjesto u Europi bez migranata”, poručio je Orban. Istakao je kako na “mađarsko tlo mogu stupiti samo migranti koji dobiju azil”. Dodao je kako na granici postoji i žičana ograda. “Ne kažem da ju migranti ne mogu ponekad preskočiti, ali najveći dio možemo zadržati i oni ne mogu kao migranti doći u Austriju”, pohvalio se je Orban.

POVEZANI ČLANCI:

Nehammer očito to vidi posve drugačije, pa je po tom pitanju kritizirao Orbana. “To je točno, da se ilegalni migranti ne zadržavaju u Mađarskoj, ali njih 80 posto dođe u Austriju preko Mađarske i mi imamo 109.000 zahtjeva za azil, a Mađarska samo 45”, pojasnio je Nehammer svom mađarskom kolegi aktualnu situaciju iz austrijskog kuta gledanja. Orban je hvalio Nehammera koji je kod posljednjeg EU sastanka na vrhu o azilu i migracijama “branio” mađarski stav oko ove dvije “goruće” europske teme.

“Mi štitimo Europu od pritiska migranata”, rekao je mađarski premijer dodavši: “Bez Mađarske i Srbije bile bi Austrija, Njemačka, Nizozemska s stotinama tisuća migranata više konfrontirane nego danas”. “Mi štitimo ne samo Mađarsku , nego i cijelu Europu. Mađarski model je učinkovit”, poručio je Orban. istakao je kako obvezujuće kvote EU-a za primanje migranata Mađarska “neće prihvatiti”. “Mađarska se mora braniti ne samo od migranata nego i od Bruxellesa”, požalio se je Orban nazočnima.
Vučić se je zahvalio za gostoprimstvo i izrazio zadovoljstvo da je veliki dio prethodnih dogovora moglo biti provedeno. Najavio je i naredne summite na navedenu temu.

“Zadovoljan sam što smo dobrim dijelom ono što smo razgovarali proveli u djelo. To je rezultat rada naših vlada. Mi smo spremni da nastavimo da dalje radimo, posebno prema granici sa Sjevernom Makedonijom. Važno je što se potpisuje danas trilateralni memorandum naših zemalja”,  istakao je predsjednik Srbije u Beču. Na novinarski upit  da li je na sastanku bilo riječi o situaciji na sjeveru Kosova, Vučić je kratko odgovorio: “Govorio sam o9 tome i rekao što su stavovi Republike Srbije i zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi, ali i zbog odnosa Beograda i Prištine ne želim da govorim o tome. Ne želim da moje prijatelje ovdje dovodim u neugodnu situaciju.. Rekao sam sam što mislim, rekao sam čemu se nadam”.

>> VIDEO Broj mrtvih u raketnim napadima na Lavov u četvrtak popeo se na četiri

Komentara 6

EF
Efendi
04:49 08.07.2023.

Mislim da je Nehammeru mucno obzirom na drustvo, ali u politici nekad moras i ovakve spodobe otrpjeti!

SD
sdragan
21:46 07.07.2023.

Poenta priče...Danke Vučiću :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije