Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nedjeljni Večernji: Karta masovnih grobnica žrtava komunizma

EKSKLUZIVNO: Hrvati su pri kraju Drugog svjetskog rata ubijani u nekoliko država, a samo u RH otkriveno je na stotine manjih i većih grobnica u kojima su ostaci ubijenih, ali i dokazi okrutnih likvidacija.
12. veljače 2011. u 19:58 53 komentara 1655 prikaza
'08.02.2011., Kustosijanska-odvojak, Zagreb - Ekshumacija mrtvih tijela nadjenih u sumi.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

U nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ekskluzivno objavljujemo kartu masovnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci žrtava komunizma stradalih potkraj Drugog svjetskog rata.

Uz kartu objavljujemo i točne lokacije i opise okrutnih likvidacija zarobljenika i civila.

Istražitelji su ustanovili da je pronađeno 718 grobnica, od kojih 628 masovnih, a 171 pojedinačna. U 84 grobnice pokopano je više od stotinu žrtava, a od toga je u 40-ak i više od njih 300. Istražitelji su procijenili kako je u tim jamama ukupno više od 89.000 tijela žrtava.

Većinom je riječ o muškarcima, vojnicima. Premda u jamama počivaju i ostaci njemačkih te talijanskih vojnika, prema većini svjedočanstava uglavnom je riječ o pripadnicima ratnih formacija NDH u Drugom svjetskom ratu, civilima, a na žalost i brojnim ženama, čak i djeci.

Pri kraju rata zemlja je bila najviše natopljena krvlju tih žrtava, pobijenih bez suda. To su činile različite partizanske formacije u okolici Siska i na Banovini. Pretpostavlja se da ondje leže tijela i do 45.000 žrtava. Slijedi okolica Krapine (Macelj) i Zagorja. U jamama je pronađeno mnogo dokaza koji govore o identitetu žrtava i načinu likvidacija.

>>Boljkovac: ‘Nisam kriv! Predobro sam odgojen da bih činio takve strašne zločine’

>>Manolić: 'Partizanima nisam naredio ni sakaćenja ni ubojstva'

>>Manolića, Boljkovca i Bulata terete za masovna i pojedinačna ubojstva civila i zarobljenika

Cijelu priču s kartom i popisom najvećih grobnica pročitajte u nedjeljnom Večernjaku

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Vynncoo:

    Za sve zločine treba kažnjavati .Naredbodavce i izvršitelje ma koliko oni stari bili Bilo koji vojnik imao je pravo na suđenje. Svi koji su u ime ideologija ubijali moraju odgovarati i za to biti suđeni . ... prikaži još!varati i za to biti suđeni .

  • flick:

    Bravo Večernji List! Razotkrili ste tu zločinačku crvenu bandu do kraja! Sad to sve treba prepisati i u školske udžbenike i pravilno odgajati generacije mladih Hrvata, a isto tako treba i zakonom zabraniti veličanje komunizma!

  • -obrisani-:

    Bravo Policijo,Bravo Večernji List Još jednom BRAVO Karamarko i Policijo