Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunistički zločini

Komunistički zločini: Boljkovac je određivao koga treba strijeljati

\'unu...plitvice...31.03.2001. godisnjica krvavog uskrsa-josip boljkovac snimio zeljko grgic\'
Foto: Arhiva VL-a
1/5
Autori: Zvonimir Despot, mb
12.02.2011.
u 19:12

Više svjedoka navodi da je u logoru Dubovac i u drugim logorima osobno teško zlostavljao i mučio zarobljenike

Boljkovac: ‘Predobro sam odgojen da bih činio takve strašne zločine’
– Nisam kriv – izjasnio se o svakoj “točki optužnice” Josip Boljkovac.

– Što su radili 70 godina? Sad su se sjetili istraživati, kad nema živih ljudi. Ali, izbori su na vratima, skupljaju se politički bodovi. Zašto Karamarko ne kaže što je policija radila proteklih 18 godina, kad se pljačkalo državu? Sad govore da sam ja bio u logoru na Dubovcu, a imaju svjedoka Ignjatija Vukića, istražitelja koji dobro zna tko je tamo dolazio. Zašto njega ne nađu i ispitaju? A ni mene nitko nije ispitivao – kaže Boljkovac.

Uvjerava i da nema ništa s “prijekim sudom”, da je policija tada uhićivala “ostatke ustaša koji su hodali okolo i ubijali”: – Mi bismo ih sproveli, a sud je sudio. Ne policija! Previše sam dobro odgojen da bih radio to o čemu govorite – rekao je Josip Boljkovac.

>>Manolića, Boljkovca i Bulata terete za masakriranja i ubojstva civila

>>Manolić: 'Partizanima nisam naredio ni sakaćenja ni ubojstva'

Bivšeg šefa karlovačke Udbe terete da je osobno mučio i ubijao zarobljenike
Policija tereti Josipa Boljkovca da je s Franjom Jagašem nakon ulaska partizana u Ozalj u svibnju 1945. na željezničkoj stanici u Karlovcu uhitio sestre Anu Crnić i Milicu Miljavac te da su ih odvezli u zatvor u Karlovac, gdje su mučene strujom te fizički i psihički zlostavljane, nakon čega su ih silovali neimenovani pripadnici Ozne. Stariju sestru Milicu pustili su jer je imala dvoje djece, a mlađu su odvezli iz zatvora i ubili. U istražnim spisima dalje stoji da je Boljkovac 26. lipnja 1945. iz skupine od 30 zatvorenika koji su bili smješteni u zatvor likvidirao 12 zarobljenika povezanih žicom.

Zatim, da je neutvrđenog dana tijekom 1945. u prostorijama karlovačke Ozne kao šef Opunomoćstva Ozne za Karlovac rukovodio ispitivanjem veće skupine zarobljenika koji su iz varaždinske vojarne vlakom prevezeni u Karlovac. U istrazi je utvrđeno da su po njegovoj naredbi zatvorenici oko ponoći iz dvorišta kamionima odvezeni na strijeljanje, a samo četiri zarobljenika izdvojena su na stranu te odvedena na sud. Boljkovca policija tereti da je tijekom ljeta 1945. u prostorijama zatvora Ozne tukao zatvorenike batinom te određivao koje zatvorenike treba odvoditi na strijeljanje. Većina ljudi, stoji u spisima, odvođena je na područje šume Kozjače, gdje su strijeljani. Svjedoci tvrde da je Boljkovac tijekom 1945. viđen u prostorijama Vile Duga Resa, gdje su bile prostorije Ozne. U podrumu je pak bio zatvor iz kojeg su zatvorenici odvođeni u šumu Kozjaču na strijeljanje.

Boljkovca se tereti da je neutvrđenog dana 1945. u logoru Dubovac zarobljenika Stjepana Gregurića tijekom ispitivanja fizički i psihički zlostavljao te da ga je udarao drvenim štapom preko oka i lica. Utvrđeno je da su iz logora tijekom 1945. ratni zarobljenici i civili odvođeni u šumu Kozjaču, gdje su likvidirani, a tijekom 1946. zatvorenici su vagonima odvoženi do mjesta Dubrave, gdje su likvidirani u predjelu Međuvođa – Lužnjak.

Policija tvrdi da je Boljkovac dolazio u logor, da je osobno provodio ispitivanja i mučio zarobljenike te da je odlučivao koga treba strijeljati. Neki su zarobljenici nakon likvidacije bacani u odvodni kanal, neki u Kupu, a najveći broj zarobljenika vezan je žicom po dvojica, utovaren u kamione i odvožen na likvidacije. Više svjedoka navodi da je Boljkovac više puta dolazio u logor Dubovac, kao i u druge logore na području Karlovca i okolice, te da je osobno teško zlostavljao i fizički i psihički mučio zarobljenike.

U istražnim spisima navodi se da je Boljkovac neutvrđenog dana tijekom 1946. kao šef Ozne za grad i kotar Karlovac, uz pomoć više podređenih pripadnika Ozne, organizirao takozvano partizansko suđenje po kratkom postupku. U školu u selu Siči doveli su zarobljene mlađe civile i vojnike: Katu Blašković, Marka Bošnjaka, invalida bez noge, pripadnika hrvatske vojske, Marka ili Ivana zvanog "Lukinov" iz sela Gaja, odnosno Bukovlja, Matu Radinovića zvanog "Matica" iz sela Gaja, zaselak Radinović, i Jožu Mihalića rodom iz sela Ladvenjaka. Tada su po naredbi i na silu, odnosno u strahu od odmazde, u školu doveli mještane. Nakon montiranog postupka i svjedočenja samo jedne osobe, pročitali su prisutnima presudu da su svi osuđeni na smrt strijeljanjem.

I na kraju, u policijskim spisima stoji da je Boljkovac 8. veljače 1947. iz automatskog oružja u općini Netretić likvidirao Valentina Banovca, koji je prethodno bio osuđen na smrt i pobjegao iz zatvora Okružnog narodnog suda u Karlovcu, kao i Slavka Volovića. Kako piše, Banovac i Volović ubijeni su nakon što su se predali Boljkovcu i izašli iz kuće u kojoj su se skrivali, a Boljkovac je obojici nakon ubojstva još pucao u glavu iz automata.

*U nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ekskluzivno objavljujemo kartu masovnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci žrtava komunizma stradalih potkraj Drugog svjetskog rata

 

Komentara 432

TI
TitoPartija
21:29 12.02.2011.

Utatica Ispričaj nam malko više o ponosnim potopmcima ovog monstruma. Ti znaš više.

TH
thekurcula
22:15 12.02.2011.

12.02.2011. u 22:10h kontraadmiral je napisao/la: @ poirot U Hrvatskoj nikad niste trebali ni biti. Bježali ste od turaka pa se nagužvavalii u Hrvatsku. _________________________ Htedoh da pitam a gde si ti to slušao istoriju ali odmah shvatih svu glupostst takvog pitanja - pa u Hrvatskoj, dakako! Hajde ti nama kaži tačno vreme i mesto doseljavanja Srba u Hrvatsku. Dakle, da jasno vidimo da se Srbi doseljavaju baš u Hrvatsku, i to da se \"gužvaju\" tamo. Tek toliko da makar bar malo govorimo argumentovano a ne da lupetamo šta nam padne na pamet.

MA
margaritas
21:11 12.02.2011.

bebek 2 nama je odavno sve jasno sada ce i vama postati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije