Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTRAKS

Nedaleko Garešnice uginulo govedo zaraženo bedrenicom

'17.02.2013., Zagreb - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darka Grgata. Darko Grgat bavi se mljekarstvom i brine o 30-tak krava muzara. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
30.11.2014.
u 23:15

U ministarstvu poljoprivrede uvjeravaju da su poduzete sve potrebne mjere, te da nema opasnosti za druge životinja a niti za ljude

Pomoćnica ministra poljoprivrede dr. Mirjana Mataušić-Pišl potvrdila nam je danas poslijepodne da je početkom tjedna na jednoj farmi nedaleko Garešnice utvrđen slučaj zaraze i uginuća goveda bedrenicom, poznatom još pod imenom antraks.

- Poduzete su sve mjere. Životinja je neškodljivo uklonjena, teren je dezinficiran i prema tome sve je pod kontrolom te nema govora ni o kakvoj epidemiji. Nismo radili paniku jer je to uobičajena procedura-kaže pomoćnica ministra. No, je li bedrenica uobičajena u Hrvatskoj ?

– Imamo nažalost još na pojedinim područjima, koje zovemo distrikti, gdje se povremeno pojavljuje, pogotovu kada je puno vlage, kao sada, čak i češće, kaže dr. Mataušić-Pišl.

Na pitanje jesu li ljudi u opasnosti, pomoćnica ministra kaže da će dobiti upute kako se ponašati, te da za sada, koliko ona zna, nije zabilježen niti jedan slučaj obolijevanja ljudi.

Tomislav Kiš, načelnik Sektora za zaštitu zdravlja životinja Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede, dodaje da je na farmi u naselju Kajgana nedaleko Garešnice prvo u ponedjeljak 17. studenog uginulo jedno govedo, te se nije posumnjalo u bedrenicu. 21. studenog je uginulo drugo, pa je Veterinarski institut na temelju uzoraka utvrdio bedrenicu. Navodi da se bedrenica pojavila na mjestu koje nije službeni bedrenični distrikt te je slučaj uredno prijavljen OIE-u (Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja). Pojašnjava da se u Hrvatskoj godišnje pojavi jedan do dva slučaja godišnje, a ove je godine to drugi, nakon onoga nedaleko Korenice. Slučaj kod Korenice nije novost jer je to područje takozvani bedrenični distrikt, gdje je pojava te bakterijske bolesti već evidentirana.-Najviše smo strahovali da će se bedrenica pojaviti na poplavljenim područjima u Slavoniji, ali na sreću nije bio niti jedan slučaj, kaže Tomislav Kiš.

No, kada smo mu rekli da je i na garešničkom području ove godine u dva navrata bilo poplava, kazao je da cijeli slučaj ima smisla. Naime, navodi da voda digne spore bolesti, koje inače mogu 30 - 40 godina boraviti u tlu i tako dođu u tijelo goveda. 

Kiš još jednom uvjerava da ljudi, ali ni druge životinje u tom stadu nisu u opasnosti jer se ne prenosi sa životinje na životinju. Iz Županje je, kaže, povučeno cjepivo te će odmah sutra (ponedjeljak) biti cijepljeno cijelo stado od 40 krava. Inače, krajem svake godine izrađuje se naredba za nagodinu, pa će i to područje na razini lokalne samouprave ili naselja biti uvršteno kao bedrenični distrikt. Na temelju te naredbe se prije sezone ispaše sve životinje - goveda, ovce i koze - moraju cijepiti.

- Takvih distrikta ima pedesetak i to se revidira svake godine, kaže Kiš. Bedrenica ili antraks je akutna zoonoza, zarazna bolest različitih životinjskih vrsta biljojeda uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis. Najsklonije zarazi su koze i ovce, potom goveda i konji, do su svinje i psi relativno otporni na infekciju, a perad potpuno. Primarni izvori su izlučevine bolesne životinje, sirovine životinjskog podrijetla, hrana i voda zagađene sporama, te tlo iz kojeg spore dospijevaju u hranu, pa je otud i naziv «bolest tla»

>> Ministarstvo poljoprivrede prati potvrđene slučajeve bedrenice u Mađarskoj

Komentara 1

DU
Deleted user
08:59 01.12.2014.

Bolest se pojavila na dvije životinje, poduzete sve mjere i stvar u redu. Ali treba praviti senzaciju i napraviti paniku da nam gotovo svima prijeti zaraza od antraksa. Spore antraksa uništavaju se kuhanjem 10 minuta na 100 stupnjeva. I zatoo se stalno preporuča da sve namirnice kod kojih postoji potencijalna opasnost da su inficirane tako termički obrađuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije