Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga tvorum

Nećemo nikad odustati od zabrane prodaje tvorova u pet shopovima

Tvorovi
Foto: Privatni album/Tvorum
1/5
15.02.2017.
u 19:30

Iz trgovina za kućne ljubimce tvorovi izlaze nesocijalizirani, zbog čega grizu ljude, žive u uvjetima koji im ne odgovaraju, a i loše ih hrane

Prije sedam godina Petra Logožar u razgovoru za Večernji list izjavila je da sanja dan kad se tvorovi neće prodavati u trgovinama za kućne ljubimce, no sigurno tada nije mislila da će taj dan tako dugo čekati.

I već kad je bila sigurna da su blizu cilja, jer u prijedlogu novog Zakona o zaštiti životinja uz zabranu prodaje pasa i mačaka u pet shopovima dodana je i zabrana prodaje pitomih vretica, sve je palo u vodi. Kaže, prema informacijama koje imaju, protiv te zabrane su pet shopovi i predstavnici uzgajivača. I zbog njihove inicijative zabrana je i uklonjena iz prijedloga.

Imamo još nade

- Vjerujem da su argumenti iza kojih stoji Tvorum dovoljno snažni da još ima nade. Stalno ističemo da u pet trgovinama tvorovi žive u uvjetima koji nisu odgovarajući i iz kojih izlaze nesocijalizirani, zbog čega i grizu ljude - kaže P. Logožar. Godinama već, dodaje, prate uvjete u kojima se tvorovi drže. Nastambe su stalno izložene pogledima ljudi i imaju previše svjetla. Neadekvatna prehrana razlog je i češćih zdravstvenih problema. A u sezoni gripe i viroza, dodaje, izloženi su riziku s obzirom da mogu oboljeti od većine ljudskih virusa gripe i viroza.

- Istražujemo povezanost poremećaja i bolesti u odnosu na porijeklo tvora, u što su uključeni i procijepljenost i prehrambene navike. Radili smo na pravilniku o uzgoju tvorova, kojim se određuje i kako treba izgledati nastamba i što sve tvoru treba, ali ne postoje smjernice za pet shopove - ističe Petra Logožar.

Napominje kako se među argumentima kojima se služe protivnici zabrane ističe da u pet shopovima rade stručnjaci koji sve znaju o malim kućnim ljubimcima i koji se na radnom mjestu brinu isključivo o životinjama, što znači i vreticama. Pita se kako to da ona iste nije nikad vidjela, u pet shopovima svi rade sve, a za bavljenje životinjama imaju najmanje vremena.

Foto: Privatni album/Tvorum

Potreba za igrom

- Upravo taj nedostatak druženja s ljudima najveći je problem. Kad su mali, tvorovi se moraju barem tri, četiri sata dnevno igrati i maziti s ljudima. U trgovinama to sigurno nije moguće - ističe P. Logožar. I dok protivnici zabrane navode da štite interese poduzetnika i građana, predsjednica Tvoruma, Udruge ljubitelja tvorova, kaže kako oni ne traže zabranu uzgoja tvorova, što znači da će ih oni koji ih uzgajaju i dalje moći prodavati. A i građani koji ih žele imati kako kućne ljubimce moći će ih nabaviti.

- Tvorovi se ionako prodaju u malom broju pet shopova, a financijski gubitak sigurno radi toga ne bi bio izražen. Baš zato tražili smo da vidimo te brojke, koliki je udio u zaradi od prodaje tvorova. No, još uvijek to ne znamo jer čekamo informacije. Uz to, i dalje se nadamo pozitivnom odgovoru na molbe za sastanak s nadležnima i mogućnost izlaganja argumentacije pred njima - kažu u Tvorumu.

I zagovornici i protivnici prodaje tvorova u pet shopovima iznijeli su svoje stavove i argumente. No, zašto je došlo do promjene u nacrtu prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja, je li zabrana prodaje tvorova u pet shopovima izbačena iz nacrta i na čiji prijedlog pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede, nadležno za izmjenu zakona. Odgovor nismo dobili pa ostaje nepoznanica mijenja li se i zbog čega nacrt koji je prihvaćen na Povjerenstvu za izradu prijedloga propisa.

<<pitome-vretice-u-trgovinama-za-kucne-ljubimce-pate-od-stresa-i-postaju-agresivne

<<prije-deset-godina-zaljubila-se-u-tvorove-vjeverice-na-kofeinu

Komentara 1

Avatar davcro
davcro
21:33 15.02.2017.

nemam ništa protiv tvorova ali po njihovim zahtijevima životinje imaju veća prava nego ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije