Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nećemo dopustiti djeci da idu u derutnu školu dok nova zbog političara zjapi prazna'

Zbog stranačkih prepucavanja suprotstavljenih politika grada i županije nova škola našla u "ničijoj" nadležnosti
26. kolovoza 2014. u 22:36 0 komentara 512 prikaza
nova škola,Ruščica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

- Nova osmogodišnja škola u Ruščici dovršena je još prošle godine, ali joj nedostaje školski namještaj i oprema pa je pred početak školske godine upitno hoće li djeca na nastavu ići u novu ili i dalje u derutnu staru školu. Prije četiri godine gradnju škole pokrenula je Općina Klakar, a po odobrenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je većim dijelom i financiralo projekt, radovi su započeli u lipnju 2011.godine.

Nakon izgradnje u što je uloženo više od 10 milijuna kuna škola nije počela s radom jer ju nitko nije želio opremiti. Opravdanja su se pronalazila u različitim tumačenima činjenice kako se ta područna škola nalazi izvan grada u seoskom području po čemu spada u nadležnost županije, dok je matična Osnovna škola "Vladimir Nazor" u gradu, po čemu pripada nadležnosti Grada Slavonskog Broda, pa se zapravo zbog stranačkih prepucavanja suprotstavljenih politika grada i županije našla u "ničijoj" nadležnosti. Roditelji su ljuti i na gradsku i na županijsku vlast, ali i resorno ministarstvo što još uvijek nisu osigurana potrebna sredstava i problem riješen.

Ogorčeni takvim stavom prema novoizgrađenoj školi u njihovom mjestu, odlučili su da im djeca više neće ići u staru školu pa su samoinicijativno u novu preselili stari istrošeni namještaj i školski inventar koji je poprilično neupotrebljiv i potpuno neprikladan za održavanje nastave u novoj školskoj zgradi.

škola u Ruščici ruščica Nova škola zjapi prazna, jer je nadležni ne žele opremiti i osposobiti za nastavu

- Škola je u nadležnosti Grada i Osnovne škole "Vladimir Nazor". Danas sam na inicijativu roditelja bio u Ruščici kako bi zajedno s njima razmotrio koliko uopće ima upotrebljivog namještaja, kojega su oni iz stare već preselili u novu školu. Na njihovu zamolbu da i županija dijelom pomogne sufinanciranje opreme postoji načelan dogovor župana i gradonačelnika koji bi se ovih dana mogao i konkretizirati. Uvidom u stanje kompletne opreme mišljenja sam da školi treba nova oprema u cijelosti. Dakle, trebalo bi kupiti nove stolice i stolove, ploče i nekoliko školskih ormara kako bi se nastava mogla održavati. Trenutno zbog racionalnosti nastava bi mogla biti u jednoj smjeni i to u četiri učionice. Prostorija buduće nove knjižnice sada je prazna i privremeno bi poslužila za nastavu zdravstvene i tjelesne kulture, a prostor ispred mogao bi biti priručna garderoba. Roditelji su naznačili da više ne žele djecu voditi u staru školu, jer su sav namještaj iz stare škole iselili. Nova škola ima šesnaest učionica, a potpuno opremanje stajalo bi oko milijun kuna - kaže Vladimir Štefanek pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu.

Hoće li se gradske i županijske vlasti uspjeti dogovoriti i hoće li prijeko potrebna oprema stići prije početka školske godine ostaje još za vidjeti, no potpuno je izvjesno da su roditelji čvrsti u svom stavu te da svojoj djeci više neće dozvoliti odlazak na nastavu u staru derutnu i oronulu školu, a da pri tome nova, udaljena svega stotinjak metara, zjapi prazna.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.