Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nećemo dati lubenice po podcjenjivačkoj cijeni!

- Lubenice koje kupci mogu sada kupiti u velikim trgovačkim centrima su iz Grčke i njima prolazi rok pa ih daju na akcijama.
20. srpnja 2014. u 11:28 5 komentara 484 prikaza
Lubenica
Foto: Thinkstock

 - Nabrali smo po prikolicu lubenica, ali po ovoj podcjenjivačkoj cijeni ih ne želimo predati jer 1,10 kuna ne podmiruje ni najosnovnije troškove. Od prošle godine je počelo ucjenjivanje niskim cijenama iako je do tada bilo solidno. Dođe nam da dignemo ruke od svega, napustimo sve što smo do sada ulagali u proizvodnju, a to su milijunske vrijednosti, i s djecom odemo u Njemačku - ogorčeni su Mirko Bošković i Ivan Stepić iz Cerne koji na 15-ak hektara proizvode lubenice i dinje.

Kažu kako imaju dogovor s otkupljivačem o količinama, ali ne i cijeni i to trgovački lanci s kojima surađuju, koriste i niskom cijenom praktički ih odbijaju da predaju lubenice i dinje.

- Lubenice koje kupci mogu sada kupiti u velikim trgovačkim centrima su iz Grčke i njima prolazi rok pa ih daju na akcijama. Prije tjedan dana su nudili 1,90 kuna što je bilo prihvatljivo, ali u nekoliko dana su snizili na 1,10 kuna, a nama je sve ispod 1,50 čist gubitak.

Na 7 hektara proizvodim 250 tona lubenica, 80-ak tona dinja i 100 tona tikvica, ali ako ovako ostane, nema mi druge nego suprugu i četvero odrasle djece pokupiti i u Njemačku s 15-godišnjim iskustvom koje je stekla moja obitelj u proizvodnji ovog voća i povrća - kaže Ivan Stepić, a slično razmišlja i Mirko Bošković koji je u sustav za navodnjavanje uložio gotovo milijun kuna.

- Računica kaže da troškovi po hektaru lubenice, ne računajući naš rad, gorivo, transport, infrastrukturu koju smo stvarali godinama, iznose 51.900 kuna, a kada nam lubenice plate po 1,10 kuna, dobijemo 52.000 kuna i tako ispadne da smo daleko i od podmirenja troškova, a kamoli da bi što zaradili. Od 2010. nas sustavno uništavaju i čim mi u Slavoniji nešto počnemo dobro raditi, ubijaju nas cijenama. Ne znam kome je to u interesu, ali izgubio sam volju za rad na lubenicama kojima sam se posvetio zadnjih 10-ak godina.

Uz to, bila je pretjerano kišna godina, a lubenice ne vole kišu, i zbog poplava u našem kraju, 30 posto uroda je jednostavno uništen. Nas nekoliko je pokrenulo proizvodnju šparoga i već su krenuli prvi urodi. Za sada smo zadovoljni, ali sve se bojim da će nas i tu niskim cijenama ubiti - kaže Mirko Bošković dodaje kako nekada pomisli da bi bilo najbolje doći pred Županiju s prikolicom lubenica i razbijati jednu po jednu.

>>Mali proizvođači ovisni o Agrokorovu otkupu: Grci srušili cijenu lubenica

>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Getrib
  Getrib:

  Nismo sposobni konkurirati u proizvodnji lubenica a mantramo o stranim investicijama koje bi nas izvukle iz krize.

 • Magicni Tadeus:

  u njemackoj lubenica 1 € kg. i nevalja bist.

 • pejic:

  Pa vama se nista neisplati pa onda cemo vako vi jedite vase a mi cemo one sto su dobre i jeftine !