Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4500 FOTOGRAFIJA

Nebo iznad Dugog otoka u konkurenciji za najljepšu fotografiju

Ivan Vučetić
02.07.2021.
u 18:22

Kraljevski opservatorij Greenwich 13. put dodjeljuje nagrade entuzijastima, amaterima i profesionalacima za fotografije svemira. Ozbiljan kandidat je i Ivan Vučetić

Kraljevski opservatorij Greenwich i ove godine organizira natječaj za najljepšu fotografiju neba za tekuću godinu. Kao i uvijek, riječ je o nizu prekrasnih fotografija između kojih je doista teško odabrati onu doista najljepšu.

Natječaj znamenite zvjezdarnice u svojoj je 13. godini, a pokrenut je s ciljem da se promoviraju fotografije svemira napravljene diljem svijeta. Ove je godine konkurencija posebno žestoka, a razlog za to je, naravno, lockdown tijekom kojega su pasionirani promatrači svemira imali vremena snimati nebo u različitim razdobljima i pod različitim kutovima.

Tako je ove godine na natječaj pristiglo 4500 fotografija koje su snimili entuzijasti, amateri i profesionalci, i to iz čak 75 zemalja širom svijeta.

Novi načini snimanja neba

Pobjednik će biti proglašen 16. rujna na posebnoj priredbi koja će se prema planu ipak održati online dok će pobjedničke fotografije biti izložene u Nacionalnom pomorskom muzeju. No koliko god ovaj natječaj bio zanimljiv, nama je ipak posebno interesantno što je u tako širokoj konkurenciji istaknuta jedna fotografija pristigla iz Hrvatske. Riječ je o fotografiji neba iznad Dugog Otoka na kojoj je uhvaćen trag zvijezda iznad tamošnjeg jezera.

Napravio ju je Ivan Vučetić. Ako smo dobro informirani, jedino je jezero na tom našem otoku slano jezero Mir u parku Telašćica. Dakle, Ivan nije mogao izabrati bolje mjesto za snimanje te atraktivne fotografije. No, bit će teško jer su fotografije doista iznimne pa će posao za Stevea Marsha, grafičkog urednika časopisa BBC Sky at Night i Jona Culshawa, poznatog komičara i predanog amaterskog astronoma koji čine žiri zajedno s još nizom drugih stručnjaka biti tim teži.

8Doktorica astronomije iz Kraljevskog opservatorija u Greenwichu dr. Emily Drabek-Maunder drži kako je nevjerojatno da svake godine fotografi uspiju naći nove načine snimanja neba.

– Svake me godine iznenadi i impresionira kvaliteta i genijalnost fotografija na ovom natječaju. Ova godina nije iznimka unatoč svim teškoćama u kojima se svijet našao, rekla je

. Zaista je sjajna fotografija Stefana Liebermanna koji je uslikao Mliječni put iznad polja lavande u Valensoleu u Francuskoj.

Još je spektakularnija panorama Aurore Borealis u 250 stupnjeva koju je na Islandu uslikao Larry Rae u jednoj hladnoj zimskoj noći. Mnoge će osupnuti fotografija Stonehengea iznad kojega leti komet Neowise koju je uslikao James Rushforth, a taj je komet najsjajniji komet vidljiv golim okom u desetljećima.

Pa su tu fotografije napravljene virenjem duboko u svemir, poput izmaglice u obliku delfinove glave koju je uslikao Yovin Yahathugda na udaljenosti čak 4530 svjetlosnih godina, a mjeri 60 svjetlosnih godina u širinu, stvorila ju je WOlf-Rayetova zvijezda prije nego će postati supernovom.

Omiljeni Mliječni put

Mađar Peter Feltoti slikao je izmaglicu u obliku vela koja je zapravo ostatak eksplozije supernove. Pomicanje Mliječnog puta iznad planine Damavand uslikao je Masoud Ghadiri. Mliječni je put bio omiljena inspiracija natjecateljima ovog natječaja, kao i Mjesec čija je jedna intrigantna fotografija napravljena u Moskvi gdje je Zemljin satelit snimljen kako izlazi iza osvijetljenih nebodera.

Ima i slika planeta našeg sustava, poput Saturna, omiljene mete astrofotografa, koji je uslikao Damian Peach. Posebno su spektakularni prizori gdje objektiv nije hvatao neki konkretan objekt, već naprosto dio neba, pa je Steven Mohr iz Australije snimio dio konstelacije Corona Australis, odnosno jednog mračnog molekularnog oblaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije