Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astronomja

Nebesko tijelo udarilo u Jupiter i izgorjelo, vidjeli ga astronomi!

Jupiter
A. Wesley
04.06.2010.
u 22:20

Australski amaterski astronom specijaliziran za Jupiter Anthony Wesley imao je sreću da je vidio i snimio dva takva događaja u manje od godine dana

U utorak u 22 sata i 31 minutu dva su amaterska astronoma, Anthony Wesley u Australiji i Christopher Go na Filipinima, istodobno gledali planet Jupiter. Bili su i na internetskoj vezi jer je Filipinac bio instalirao novi teleskop i opremu.

Toga trenutka obojica su dreknula: Jesi li vidio?!

Dakako, ne bi bili pravi astronomi da događaj nisu obojica i snimila videokamerom, kako se to danas već radi.
Njihove su snimke potvrdila međusobna opažanja “akcijskog” nebeskog događaja kakav astronomi dožive možda jednom, a češće nijednom u životu: sudar nebeskih tijela!

Južno od Jupiterova ekvatora u njegovu je gustu atmosferu udarilo nepoznato nebesko tijelo toliko veliko da se svijetla točka na mjestu udara zadržala punu sekundu. Zasad nije moguće potvrditi je li to bio asteroid ili komet, ali je sigurno da je događaj bio dramatičan jer je Jupiter od Zemlje toliko puta veći koliko je lopta za plažu od loptice za stolni tenis.

I u srpnju prošle godine Anthony Wesley uočio je sličan događaj, za koji se tek prije nekoliko mjeseci potvrdilo da nije bio komet, nego asteroid. Astronomi nestrpljivo iščekuju da se Jupiter okrene oko sebe i otkrije sada zaklonjen “ožiljak” u atmosferi plinovitog planeta. Iz toga se može zaključiti kakvo je i koliko veliko tijelo udarilo u Jupiter.

Snimka Filipinca Christophera Goa u trajanju od dvije sekunde može se vidjeti ovdje.

Komentara 5

Avatar arcanius
arcanius
23:24 04.06.2010.

i ekipa?... jesam ga dobro parkiral... malo su me potisnici mučili, ali su Wasudanci rekli da bu sve išlo glatko nakon 100 svjetlosnih godina :D

UK
Ugo Kajvez
20:39 05.06.2010.

Prije nekoliko tjedana jedan australski astronom amater uoćio neku novu tamnu mrlju na površini jupitera koje su poslije profi astronomi ustanovili da je opet kresnuo neki veći astroid. Poanta iz svih ovih sudar je da shvatimo u kakvom svemirskom okruženju mi svi živimo, nisu dinosauri izumrli sami od sebe ..... stoga, trošimo malo manje novaca na oružje i više na nešto što bi nama SVIMA moglo spasiti glave, jer ako/kad nešto kresnu u zemlju bit će kasno .......

DU
Deleted user
13:08 06.06.2010.

---- kakvo je i KAKO VELIKO !!!! a ne KOLIKO VELIKO (srsko-bosanski) ... Inače, o tome kako je to nebesko tijelo LUPILO u Jupiter treba ne samo pisati nego još i spomenuti da je sreća za nas na Zemlji da imamo takve planete u našemu sitemu koje usisavaju takva tijela koja bi inače mogla pasti na Zemlju. To fali kao komentar u ovome članku-prijevodu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije