Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovrhe

Ne želi pronaći posao jer bi sva njegova primanja išla - banci

'16.08.2011., Koprivnica - Danijel Korosec je bankrotirao zbog kredita u Slatinskoj banci za koji je njegov otac bio jamac. Kredit je iznosio 30 tisuca kuna, a banka sada od njega potrazuje vise od 13
'Marijan Susenj/PIXSELL'
27.08.2011.
u 14:00

Na javnoj dražbi će biti prodano jedino Danijelovo vlasništvo

Zbog ovrhe o kojoj nije mogao ni sanjati, jer uopće nije ni znao da postoji dug zbog kojeg će se naći na udaru vjerovnika, čovjek se može naći u doista bizarnoj situaciji. To se dogodilo Danijelu Korošecu iz Koprivnice, koji se zbog ovrhe odrekao – prava na rad i zaradu.

Zatezne kamate

Njegov je otac bio jamac za kredit kod Slatinske banke iz 1999. godine čovjeku koji je potom napustio Hrvatsku pa je banka dugove počela naplaćivati od jamaca.

Međutim, otac je u međuvremenu umro, a njegov je sin prihvatio nasljedstvo ne znajući da je opterećeno kreditnim zaduženjem.

Obavijest o tome, kaže, dobio je naknadno, a u međuvremenu mu je banka na dug zaračunavala zatezne kamate punih devet godina pa se iznos koji im je dužan platiti sa 30.000 kuna popeo na pet puta veći.

Banka je ovrhu protiv Korošeca pokrenula 2002. godine. Korošec je ispričao kako su mu u banci rekli da ne mogu doći do dva jamca za sporni kredit, no on je jednoga od njih sam pronašao. Riječ je o umirovljeniku sa 1200 kuna mjesečnih primanja, kojemu banka svaki mjesec za jamstveni dug uzima 300 kuna.

– Zbog ovrhe zatvorio sam svoju tvrtku jer bih, da sam zaposlen, cijeli život morao raditi za banku – kaže Korošec i domeće kako i ne pomišlja da pronađe posao.

Kuća u kojoj stanuje s obitelji, kaže, na svu sreću nije u njegovu vlasništvu jer bi se i ona našla na bubnju, a jedino što glasi na njega jest 1080 kvadrata golog zemljišta vrijednog oko 53.000 kuna koje će sljedećeg mjeseca ponovno ići na javnu dražbu.

– Svi odvjetnici s kojima sam se konzultirao kazali su mi da nemam baš nikakvih osnova za žalbu. Jednostavno, ne preostaje mi ništa drugo nego čekati treću i posljednju javnu dražbu za zemlju koja će biti prodana za najmanje trećinu svoje vrijednosti, što iznosi 18.000 kuna – kaže Danijel.

Ono što je apsurdno u Danijelovu slučaju jest to što mu Slatinska banka, kaže, po zakonu nije dužna kazati točan iznos koji banci duguje.

Ne može se žaliti

– Kazali su mi da im uplatim koliko mogu skupiti. Ako dug preplatim, tada mogu tražiti povrat viška novca – čudi se Danijel. Nije mu jasno ni kako je banka došla do izračuna duga. Njegova je odvjetnica, kaže, izračunala koliko bi dug s kamatama mogao iznositi te je došla do gotovo tri puta manjeg iznosa – 67.000 kuna.

Na naš upit o tome kako je moguće da Danijel ne zna koliko je točno dužan, iz Slatinske nam banke odgovaraju:

– Ta tvrdnja uopće nije točna, pa molimo da se gospodin obrati u našu poslovnicu u Pitomači, u kojoj je kredit svojedobno realiziran, kako bi preuzeo potvrdu o stanju duga.

No, Danijel se na odgovor iz banke nasmijao.

– To nije točno. Svojedobno sam razgovarao s odvjetnikom banke koji mi je kazao da točan iznos ne mogu doznati, nego da upravi banke dam ponudu u kojoj trebam navesti najviši mogući iznos koji im mogu ponuditi da namirim dug. Nakon toga, kazao mi je odvjetnik, donijet će se odluka hoće li moja ponuda biti prihvaćena ili ne – tvrdi Danijel te napominje da mu je upravo bančin odvjetnik otkrio da se njegov dug penje na više od 130.000 kuna.

U Slatinskoj banci pak ne znaju ništa o tome da je netko Danijelu dao informaciju o dugu većem od 130.000 kuna. Nisu nam htjeli komentirati Danijelove navode o pretjeranom iznosu duga koji mu je zaračunat.

Ključne riječi

Komentara 71

Avatar karlo5
karlo5
14:35 27.08.2011.

naslijednik ogovara za dugove u visini vrijednosti naslijeđene imovine,stoga ako je i kuća nalijeđena a potom prepisana na nekog od članova obitelji ulazi u tu vrijednost

Avatar broz
broz
16:46 27.08.2011.

I lopovska privatizacija je bila po zakonu.Zato danas i SDP I HDZ mogu biti na miru.Nisu oni (KOMUNISTI)donosili zakone za nas,obične,radne ljude,već za sebe i svoje financijere i sponzore.

VI
viviann
22:17 27.08.2011.

znam covjeka kojem Fima oduzima kompletnu placu koju ostvaruje preko student servisa. covjek uzdrzava roditelje koji primaju neku bijednu mirovinu, a sad nemaju prebijenog novcica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije