Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne zaboravite

Evo što se mijenja zbog pomicanja sata

vožnja
Foto: Thinkstock
1/4
25.03.2017.
u 19:00

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a

Ljetno računanje vremena, sukladno Uredbi o računanju vremena, počinje u nedjelju, 26. ožujka, u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uveden je kao mjera uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a.

Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Zbog pomicanja kazaljki jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

Ljetno računanje vremena ove će godine završiti 29. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag.

>>Ne prestaju kontroverze oko ljetnog računanja vremena

>> Mrzite prelazak na ljetno računanje vremena? Niste jedini!

>> Ovog vikenda počinje ljetno računanje vremena, vozači auta više ne moraju paliti svjetla danju

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar navijač
navijač
13:15 25.03.2017.

Nepotrebno i glupo.

AM
Axis Mundi
19:32 25.03.2017.

ne kužim i nikad nitko nije suvislo objasnio - kako se štedi i više koristi dnevnog svjetla? digneš se u 5 ili 6 ujutro, a zapravo je 7 ili 8, po ljetnom računanju, je li još mrak u kući pa moraš paliti svjetla ili sunce šiba punom snagom? kad se najesen pomakne unatrag (kao sada), tada je, primjera radi, ljetnih 5 ili 6 popodne zapravo 4 ili 5, opet mrak, pali svjetla, gdje je tu ušteda struje? ili sam nešto pobrkala? i koji li se samo pametnjaković toga dosjetio da maltretira milijune ljudi, ne kužim zašto se ne može urediti da prestane to maltretiranje? toliki negoduju i namjerno se ne želi ništa napraviti. od. eb. ite u troskocima, svi ingerentni.

NO
NOBZG
23:29 25.03.2017.

Prvi clanak koji uporno ne siri lazi kao drugi portali da cemo na ljetnom biti 6 mjeseci, a u stvari bit cemo 7 mjeseci. Jer od zadnjeg vikenda 3 mjeseca do zadnjeg vikenda 10 mjeseca je tocno 7 mjeseci. Na onom pravom vremenu smo svega 5 mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije