Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže zima

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu i upaliti svjetla na autu!

sat
Željko Lukunić/Pixsell
27.10.2012.
u 08:20

Nemojte se odmah veseliti jer neka istraživanja kazuju kako se zbog pomicanja sata budi nesanica

Kako su dani počeli bivati sve kraći, a noći dulje, nema tko nije poželio da se čim prije "promijeni vrijeme". I to smo dočekali. Večeras  u tri sata u noći treba namjestiti satove i to jedan sat unatrag. Umjesto tri bit će dva, a onima koji vole dulje spavati to će doći kao naručeno jer ih u nedjelju čeka dodatni sat u toplom krevetu. 

Nemojte se odmah veseliti jer neka istraživanja kazuju kako se zbog pomicanja sata budi nesanica. 

Nedavna studija sa sveučilišta u Glasgowu utvrdila je, naime, kako će mnogi  zbog pomicanja sata unatragtrpjeti promjene u kvaliteti sna i trebat će im dani i tjedni da se oporave od tog šoka. 

Zbog zimskog računanja vremena Sunce će u Zagrebu umjesto u 17.48 sati zaći u 16.48, u Splitu u 16.51, a u Rijeci u 16.55 sati. 

Novo računanje vremena nosi i nove obveze koje se tiču sudionika u prometu. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tijekom zimskog računanja vremena na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Kazna za one koji se na to ogluše iznosi 300 kuna.

>>Upalite svjetla! Vozite li bez dnevnih svjetala, kazna je 300 kn

 

 

Komentara 9

DE
demokršćanin
08:59 27.10.2012.

DODATNO! Uz promjenu vremena dodatno su uvedena i brojna poskupljenja.Potrebno se "veseliti" dolasku zime.

DU
Deleted user
09:29 27.10.2012.

Ukinuo bi pomicanje kazaljki na satu jer je to zločin protiv zdravlja čovjeka i njegova bioritma a sve u svrhu profita neoliberalnog kapitala...samo tjera građane Europe i SAD-a, ionako kronično premorene u još veći umor... Istraživanja su pokazala da promjenaa u računanju vremena povećava broj srčanih udara, a utjecaj poremećaja u unutarnjem tjelesnom satu osjeća se i daljnjih sedam mjeseci do ponovog vraćanja sata... Našem bi tijelu više odgovaralo kada bi na bio ritam cijelo vrijeme funkcionirao prema zimskom vremenu tj. da se nikakda nije ni pomicalo vrijeme na ljetno računanje...ali šta je tu je svi smo mi robovi kapitalizma i ujedno njegove najbolje mušterije...

JA
JackRussell
19:41 27.10.2012.

Kakve gluposti neki pišu....presmiješno....doživljaj promjene sata donosi samo psihološki utjecaj na maloumne ljude....kakva šteta za zdravlje...smiješno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije