Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne treba nam revizija ugovora sa Sv. Stolicom, već samo dogovor s Crkvom

Prema presudi Europskog suda, iz školskih svjedodžbi ne bi se trebalo vidjeti ide li učenik na etiku ili vjeronauk
05. studenoga 2018. u 19:45 7 komentara 623 prikaza
Josip Bozanić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

GLAS i HSU u travnju su uputili prijedlog Saboru da Vlada pokrene postupak izmjene Vatikanskih ugovora, što je prvi takav formalni zahtjev Saboru. Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta analizirao je prijedlog tih stranaka i treba li nam revizija ugovora sa Svetom Stolicom.

Josip Bozanić analiza Otkrivamo detalje tajnih pregovora o gospodarskim ugovorima Hrvatske i Vatikana

Njegova analiza pokazuje (ne)utemeljenost kritika na račun Vatikanskih ugovora i koje su izmjene moguće u dogovoru s Katoličkom crkvom, a bez promjene tog međunarodnog ugovora, koji se ne može mijenjati bez pristanka Svete Stolice. Staničić je temu revizije četiriju ugovora analizirao u znanstvenom radu “Treba li nam revizija ugovora sa Svetom Stolicom?” za Zbornik Pravnog fakulteta.

Vjeronauk u školi

GLAS i HSU drže da se uvođenjem vjeronauka u škole krši ustavno načelo jednakosti svih pred zakonom i da je to u suprotnosti s tim da pluralističko društvo ne može biti podvrgnuto odredbama morala bilo koje religijske skupine. Staničić uzvraća da vjeronauk u školama ne povređuje načelo jednakosti ako nije obvezan predmet i dodaje da u Europi samo Slovenija, Albanija i Francuska nemaju vjeronauk u školama, a većina država ima konfesionalni, a ostatak religijsku kulturu. No sporno je što se djeci iz javnog dokumenta – svjedodžbe može iščitati (ne)pripadnost religiji, a što je u suprotnosti s presudom Europskog suda za ljudska prava Grzelak protiv Poljske, na koju se pozivaju GLAS i HSU.

Frane Staničić | Autor : Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

U njoj je presuđeno da je učeniku koji nije mogao ići na etiku zbog malog broja zainteresiranih povrijeđeno pravo na slobodu vjeroispovijesti jer se iz svjedodžbe može zaključiti da ne pripada dominantnoj religiji. A kako se i ocjena iz vjeronauka/etike uključuje u prosjek, učenik je i tu diskriminiran.

– To što u osnovnoj školi nema alternative vjeronauku nepovoljno je za djecu koja ga ne pohađaju i stvara osjećaj isključenosti. To bi država trebala popraviti. U srednjoj školi alternativa je etika, ali u svjedodžbu se upisuje ili vjeronauk ili etika. Sukladno shvaćanjima Europskog suda, tako dolazi do povrede Europske konvencije jer se iz javne isprave može iščitati vjerska (ne)pripadnost. Zato bi se moglo razmisliti o promjeni Ugovora o vjeronauku između HBK i Vlade tako da se propiše da se u svjedodžbe u OŠ ne upisuje podatak o izbornom predmetu, ali se ocjena uračunava u prosjek, dok bi se u svjedodžbe u SŠ upisivao podatak o predmetu vjeronauk/etika i ne bi se moglo razabrati koji je učenik što pohađao – kaže Staničić.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac Branimir Pofuk Ponovimo poruku biskupa: Ne ugrožavaju kršćanstvo migranti, nego kršćani koji to zapravo nisu

Crkva nije povlaštena u odnosu na druge vjerske zajednice i državne institucije koje financiraju vjeroučitelje, a nemaju utjecaj na izbor udžbenika vjeronauka kako tvrdi GLAS. Vjeronauk se održava u skladu s propisima crkvenoga i državnoga zakonodavstva, ističe Staničić.

– Nije dopušteno da u sadržaj vjeronauka uđe nešto što bi bilo izravno suprotno zakonodavstvu RH. Zakon o udžbenicima brani da sadržaj udžbenika bude protivan Ustavu RH i ovlašćuje nadležno ministarstvo da takav udžbenik izbriše s popisa – kaže.

Katolička crkva nije u povlaštenom položaju u odnosu na 19 vjerskih zajednica koje imaju ugovore s državom. Staničić ističe i da se može raspravljati treba li prijeći na sustav financiranja kao u Italiji i Španjolskoj, da svaki porezni obveznik može odlučiti hoće li dio poreza na dohodak doznačiti vjerskoj zajednici ili za rad kulturnih, karitativnih ili drugih ustanova.

Predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax Iustitia et pax Crkva žestoko kritizirala vlast: Kvazireforme su uzrokovale kolaps društva

Izmjena pravilnika

Odredba o obvezi države da u slučaju istrage o kleriku sudske vlasti o tome prethodno obavijeste nadležne crkvene vlasti smatra da je upitne ustavnosti jer daje pripadnicima klera kvaziimunitet.

Nema zapreke, kaže, da se propiše da će sud obavijestiti crkvene vlasti da je pokrenut kazneni postupak protiv pripadnika klera, ali ne prije pokretanja istrage jer to može biti prilika za njezino izbjegavanje.

GLAS prigovara nerazmjeru broja pripadnika Oružanih snaga u vrijeme sklapanja ugovora i današnjeg broja i drže da je i to razlog za reviziju jer je trošak Vojnog ordinarijata prevelik. Staničić uzvraća da je nivo plaća uređen Pravilnikom o ustroju i djelovanju Vojnog ordinarijata, a ne ugovorom. Može se pristupiti pregovorima s HBK ako se ocijeni da pravilnik treba uskladiti s promijenjenim okolnostima.

>> Pogledajte kako je kardinal Josip Bozanić predvodio misu povodom blagdana Svih svetih

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Deleted user:

  Sve religije su čista izmišljotina čija svrha je zaglupljivanje, zastrašivanje i kontrola ljudske populacije, raj i pakao ne postoje, a ni Bog onako kako ga opisuju religije.

 • Direkt:

  Rijetku stolicu zanimaju samo novci napaćenih krezubih i polupismenih domoljuba. Sa ugovorima ili bez.

 • Avatar GRDASIC
  GRDASIC:

  Osnovna preporuka roditeljima ne upisujte djecu na vjeronauk! Točka. Crkva van iz proračuna, škola i sukreiranja politike sa vlasti.