Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR SEVER:

Ne shvati li vlada ozbiljno prosvjed, pokrenut ćemo referendum o mirovinama

Sindikalist Krešimir Sever
Foto: Borna Filić/PIXSELL
20.10.2018.
u 09:53

'Dobrnu granicu za odlazak u mirovinu treba vratiti na 65 godina'

Doživi mirovinu! Dođi na prosvjed protiv mirovinske reforme! – moto je današnjeg prosvjeda koji u 12 sati na Europskom trgu organiziraju Nezavisni hrvatski sindikat (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata.

Prestroga penalizacija

– Prosvjed organiziramo zbog nezadovoljstva najavljenom mirovinskom reformom, a tražit ćemo da se izmijene i neke odredbe sadašnjeg zakona, na primjer produljenje radnog vijeka do 67 godina starosti. Sindikatima smeta ne samo skraćivanje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje žena i muškaraca na 65 godina starosti već i skraćivanje prijelaznog razdoblja za produljenje radnog vijeka na 67 godina jer je jasno da se u Hrvatskoj na najvećem dijelu poslova ne može raditi ni do 65. godine. Stoga sindikati zahtijevaju da se dobna granica za odlazak u mirovinu vrati na 65 godina, a izjednačavanje žena i muškaraca na tim istim godinama ostavi u dosad važećem prijelaznom razdoblju, tri mjeseca po godini – kazao je šef NHS-a Krešimir Sever, nastavljajući da sindikatima smeta i najavljena primjena penalizacije zbog prijevremenog odlaska u mirovinu koja je dosad iznosila od 0,1 do 0,34% po nedostajućem mjesecu ovisno o tome koliko mjeseci nedostaje do pune mirovine.

– Za dulje razdoblje penalizacija je progresivno rasla sve do stope od 0,34 posto, a ovim izmjenama zakona predlaže se da kazna za svaki nedostajući mjesec bude 0,34% nevezano nedostaju li tri mjeseca ili njih 60. Sindikatima je neprihvatljivo i povećanje dobi za odlazak u mirovinu vezano uz dugogodišnjeg osiguranika, pri čemu je po važećem zakonu takav osiguranik ostvarivao pravo na punu mirovinu ako je ispunio uvjet od najmanje 41 godinu staža i 60 godina starosti. Novim prijedlogom od 2027. dob bi se sa 60 trebala podignuti na 61 godinu. Ovakav prijedlog kao da ne živi u sadašnjem, a još više u budućem vremenu jer sve veći broj zaposlenih radi na određeno vrijeme ili povremeno i u budućnosti će biti sve teže, čak i do kasnije starosne dobi, ostvariti tih 41 godinu staža osiguranja. I zato je vrlo važno zadržati dob za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti kao i ne povećavati dob vezano uz dugogodišnjeg osiguranika – poručuje Sever, domećući i to da hrvatski građani sada žive osjetno kraće od prosjeka EU, a osim toga u nas građani nakon 65. godine žive prosječno pet godina zdravi dok je taj prosjek u EU 10 godina. Sever je najavio i idući sindikalni potez – referendum.

Iskusni s referendumima

– Ako Vlada poruku s ovog prosvjeda ne shvati ozbiljno, sindikati se pripremaju i za prikupljanje potpisa građana za organiziranje referenduma vezano uz neka spomenuta pitanja. Plan je da bismo s prikupljanjem potpisa trebali završiti do kraja studenog. S obzirom na sve ankete koje pokazuju da smjerom kojim ova Vlada ide nije zadovoljno oko 75% građana, a njih 8% uopće ne može definirati kakav je to smjer, jasno je da možemo očekivati da ćemo dobiti i više nego dovoljan broj potpisa potpore neovisno koliko bi ih netko možda želio skinuti. Iskustvo je na našoj strani s dosad tri uspješna prikupljanja potpisa vezana uz zakon o radu, monetizaciju autocesta i izdvajanju neosnovnih djelatnosti u državnim i javnim službama. Znači, referenduma će sasvim sigurno – biti.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 6

DU
Deleted user
10:19 20.10.2018.

Sto ti vrijedi pokretati referendum jer kada ti apis prebroji neces imati dovoljno potpisa

ZH
Zlatousti Hrvat
10:34 20.10.2018.

Severu, kad ćeš se početi boriti iskreno (kažem iskreno) za sve radnike, i za one u privatnim hrvatskim tvrtkama?

OL
OldybutGoldy
11:32 20.10.2018.

Nevjerovatno kak ovi razmišljaju. Da mi je samo znati kak oni o tom misle tko će plačati te mirovine. Hrvatska danas ima nešto ispod 4.000.000 stanovnika. Od toga su 1.100.000 umirovljenici. Znaći 4 stanovnika na 1 umirovljenika. To su sve u svemu oko 1.400.000 koji plačaju u mirovinski sustav. A to znaći ne 4 prema 1 nego 1 prema 1. Svima je poznato koliki je doprinos za penziju. A sad gospodo razmislite odakle da država uzme taj novac za penzionere. Rađe se brinite o tome kako pomoći državi da zaustavi odlazak radne snage u inostranstvo i da opet postane država u kojoj se rado živi a i država u kojoj svko radi za dobrobit te države, jer samo onda će i oni imati svoju zasluženu mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije