Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2020. u 13:40

Izbori su legitimirali Plenkovićevu transformativnu politiku u HDZ-u. Birači sad očekuju transformaciju Hrvatske

Što se političke budućnosti Hrvatske tiče, nekoliko je poučaka minulih parlamentarnih izbora. Kao prvo, čini se da je uspješno završena prva faza Plenkovićeva „transformativnog procesa“ preobrazbe HDZ-a iz pokreta narodnih masa u modernu stranku demokršćanske provenijencije, pozicionirane na čvrstom desnom centru političkog spektra. Usprkos neumornim upozorenjima dijela političkih analitičara da HDZ pobjeđuje samo kad okuplja desnicu, rezultati ovih izbora daju mu za pravo tvrditi suprotno.

Kao drugo, Andrej Plenković, apsolutni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora, u novi četverogodišnji mandat na čelu Vlade kreće odriješenih ruku, s potencijalom ostvarenja dugo neviđene političke stabilnosti. Rezultati izbora takvi su da Plenkoviću ne treba koketiranje ni s čim što je desnije od HDZ-a. Uz podršku nekoliko centrističkih opcija i manjinaca, minimum potrebnih ruku u Saboru ima već od jučer.

Time su se ambicije Domovinskog pokreta, čak i uz ovako respektabilan izborni rezultat od 16 osvojenih mandata, raspršile poput balona od sapunice. Plenkoviću ne bi bilo oportuno da sklapa bilo kakav savez čak ni s umjerenijim dijelom Škorina pokreta – jer to je upravo onaj otpadnički dio HDZ-a koji je bušio Plenkovića sve četiri godine njegova minulog mandata, otprije pola godine artikuliran kroz Domovinski pokret. Sklapajući s njima eventualni deal, s ciljem stvaranja šire parlamentarne podrške od minimalno potrebnih 76 ruku, Plenković bi otupio svoju političku oštricu i vezao si ruke u provođenju političke agende zbog koje ga, uostalom, dio već bivših HDZ-ovaca, a sada škorovaca, nije podnosio. A ljubav je, nema razloga ne vjerovati, obostrana.

Tako nesputan bivši/budući premijer došao je u priliku da pokaže sav svoj državnički potencijal, koji će mu itekako trebati u razdoblju nadolazeće ekonomske i zdravstvene krize. To će prije svega podrazumijevati konačni početak transformacije Hrvatske kroz nekoliko ključnih reformi. Prije svega javne uprave, pravosuđa, zdravstvenog sustava i socijalne skrbi. Uostalom, ako toga ne bude, obećana pomoć iz bruxelleskog fonda nove generacije ostat će samo mrtvo slovo na papiru. A bez toga, Hrvatska će ekonomski biti na rubu ponora.

 

>> VEČERNJI TV Bagić: Ovo će biti Vlada HDZ-a i Plenkovića, Jugo: Pred njima je velika odgovornost

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Оѕvetnik Еrnesta Fulira
Оѕvetnik Еrnesta Fulira
14:55 07.07.2020.

Gnjidavi, ljigavi patuljce, smrdljiva @dministratorska uši, neuspjela mutacijo vodenog crva, daj shvati da si bio i ostao teski gubitnik... buduci da nikako da naucis lekciju, saljem ti ponovo deeeebeli srednji prst jer ponovo dokazujes da si patetican i los gubitnik, mali gnojni balegar s mikropenisom.

Avatar Оѕvetnik Еrnesta Fulira
Оѕvetnik Еrnesta Fulira
14:42 07.07.2020.

HDZ se mora procistiti od koruptivnog toksicnog otpada, pozicionirati se u centar sa blagim otklonom u desno. Njima treba pripasti cca 55-60 mandata. Desnica koja je desnija od njih, na ovim izborima dobila je konacno legitimitet od respektabilnih 24 mandata i treba se konsolidirati i ojacati na cca 35 mandata, sto sigurno moze. Lijevi centar treba zauzeti potpuno redizajnirani SDP, koji se treba profilirati u modernu socijaldemokratsku stranku uz ritualno odricanje od ideoloskog nasljedja i bastine svojih komunipartizanskih prethodnika. Njima treba pripasti cca 25-30 mandata Preostalih cca 15-20 mandata treba ici lijevoliberalnim i aktivistickim opcijama. Izborni zakon treba izmijeniti da manjine ne mogu odlucivati o izglasavanju ili rusenju vlade. Kad se to sve dogodi, onda ce HR politicka scena konacno biti normalna. Ovo je povijesna prilika, idealan trenutak da se krene u tom smjeru. SDP je na koljenima i mora u redizajn, desnica se pojavila kao relevantan faktor, nove lijeve opcije du pokazale da se moze iz anonimnosti ozboriti za prostor, i sada je sve stvar pameti i racionalnosti.

Avatar Jopa
Jopa
15:01 07.07.2020.

Ljevičarski mediji se sada upinju da HDZ niti malo ne surađuje sa desnim centrom tj Škorom i MOST-om nego samo sa svojim ljevičarima. Mislim da će to biti teško, jer narod nije baš toliko plitak kako izgleda. A i vidjet ćemo kada dođu ozbiljne odluke među kojima su i važna svjetonazorska pitanja. A i mislim da bi se svi trebali složiti sa time da se mrtvi ljudi trebaju ekshumirati i dostojno sahraniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije