Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ne prihvaćamo kartu regionalnih potpora jer šteti svima koji će ulagati u Slavoniju i Baranju'

Svi slavonski župani sastali se u Slavonskom Brodu raspravljati o vitalnim temama za istočnu Hrvatsku. - Većina naših traženja nema pozitivan odjek od strane Vlade Republike Hrvatske. Do nekih ministara je nemoguće doći. Svi koraci i zakonski akti donose se bez županija, razvojnih agencija, apsolutno nekoordinirano - kažu župani
15. svibnja 2014. u 07:27 0 komentara 213 prikaza
Slavonski župani
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

-Pojedini akti koje provodi aktualna Vlada slavonske županije uglavnom dovode u neravnopravan položaj. Bilo da je to ukidanje područja od posebne državne skrbi ili akti po pitanju europskih fondova. Određenim odlukama Vlade dovedeni smo do toga da smo "bogatiji" i preko 60 posto europskog dohotka, odnosno da naši poduzetnici mogu dobiti samo 25 posto potpora.

To je apsolutno neprihvatljivo za cijelu Slavoniju i Baranju. Nemamo gotovo nikakvih informacija o gospodarenju otpadom na ovim područjima. Za nas su neprihvatljive i smjernice o ukidanju Turističkih zajednica u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj - dio je to zaključaka sa sinoćnje sjednice koordinacije župana Slavonije i Baranje održane u Slavonskom Brodu, na kojoj su župani pet slavonsko-baranjskih županija raspravljali o vitalnim temama koje muče ovaj dio Hrvatske.  

-Većina naših traženja nema pozitivan odjek od strane Vlade Republike Hrvatske. Do nekih ministara je nemoguće doći. Svi koraci i zakonski akti donose se bez županija, razvojnih agencija, apsolutno nekoordinirano, a što ima za posljedicu katastrofalan položaj svih županija u Slavoniji. U nekim od zaključaka upravo i tražimo da nas primi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar Tihomir Jakovina, jer problema imamo i u poljoprivredi. Nažalost, uglavnom nemamo sugovornika, kaže župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić

-Donijeli smo zaključak da ne prihvaćamo kartu regionalnih potpora zato što donosi štetu svima koji će sutra ulagati na prostoru Slavonije i Baranje. Karta regionalnih potpora definira državne potpore. Svi koji su u jadranskoj Hrvatskoj imat će potporu od 35 posto. Njihova školovana djeca, banke i investitori birat će manje razvijen prostor Splita, Dubrovnika, Zadra, Poreča, Umaga ili Rijeke, a zaobilazit će naša sela, posebno jedinice lokalne samouprave općine, gradove i županije koje su ulagale značajna financijska sredstva stvarajući gospodarske zone.

Naše zone će ostati prazne, a naša školovana djeca će napuštati ove prostore. Poruka hrvatske Vlade danas Slavoncima i Baranjcima je da neće ulagati sljedećih deset godina u vaš prostor ​ - ​snađite se​! ​- dodao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak.

>>Slavonski župani: Vlada rade protiv interesa Slavonije

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.