Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitke nakon razvoda

Ne plati li roditelj alimentaciju, platit će je država

djeca u vrtiću
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.02.2014.
u 19:00

Visina uzdržavanja određuje se u iznosu od 
50% minimalnih iznosa potrebnih za mjesečno uzdržavanje djeteta

Otišao je iz njihove izvanbračne zajednice prije deset godina dok je bila trudna. Iako ga je molila da sudjeluje u skrbi za dijete, rijetko ga je posjećivao. Nikad ništa nije platio za dijete, a kad mu je rekla da će ga tužiti, zaprijetio joj je. Prije nekoliko godina prekinuli su svaki kontakt, otišao je iz Hrvatske i rijetko dolazi.

U zagrebačkoj Palači pravde presuđeno je da se otac ni na koji način ne brine i ne skrbi o svom sinu. Lišen je prava na roditeljsku skrb, no to ne znači da i dalje nije dužan plaćati alimentaciju.

Majka alkoholičarka

No u ovom slučaju ni sustav ga ne može natjerati da skrbi za dijete s obzirom na to da je otišao iz RH. Da nisu nemarni uvijek očevi, svjedoči i slučaj majke trojice dječaka koji su ostali živjeti s ocem nakon razvoda roditelja, a majka ih je posve zanemarila. Nije ih viđala ni dolazila na susrete, kako je presuđeno, a protiv nje je i pokrenut kazneni postupak jer nije plaćala alimentaciju. Rješenjem Centra za socijalnu skrb od srpnja 2012. djeci je priznato pravo na privremeno uzdržavanje. Majka alkoholičarka uvjetno je osuđena i zbog zanemarivanja djece.

Prema nekim procjenama 60-ak tisuća djece u Hrvatskoj ne prima alimentaciju. Nedavno su samohrane majke uz pomoć Večernjaka apelirale da se država pobrine u tim slučajevima. A država za manji broj te djece plaća uzdržavanje koje potom utjeruje od neodgovornog obveznika uzdržavanja. O tome odlučuje nadležni centar za socijalnu skrb na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, postoji li pravomoćna sudska odluka ili privremena mjera suda radi uzdržavanja ili nagodba roditelja pred centrom ili sudom, a obveznik uzdržavanja ne plaća ga dulje od šest mjeseci neprekidno ili šest mjeseci s prekidima u razdoblju od sedam mjeseci. Alimentacija se iz proračunske stavke za privremeno uzdržavanja, prema Obiteljskom zakonu koji je na snazi, isplaćuje sve dok roditelj koji je to dužan ne počne napokon plaćati, a najdulje tri godine.

Hitni postupci

– Visina privremenog uzdržavanja određuje se u iznosu od 50 posto minimalnih novčanih iznosa potrebnih za mjesečno uzdržavanje djeteta koje svake godine objavljuje Ministarstvo prema dobnim skupinama djece – kažu u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Prema posljednjim objavljenim podacima to mjesečno iznosi 465,63 kune za dijete u dobi do šest godina, 547,80 kuna za dijete od 7 do 12 godina te 602,58 kuna za dijete od 13 do 18 godina.

– Centar je dužan podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja ne ispunjava obvezu uzdržavanja u roku od 15 dana od saznanja da je ne ispunjava, a ako je isplaćivao privremeno uzdržavanje, dužan je u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti odluke o privremenom uzdržavanju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo da pokrene spor protiv obveznika uzdržavanja radi povrata sredstava koja se potom uplaćuju u državni proračun. Ti su postupci hitni – napominju u Ministarstvu.

Skorim izmjenama Obiteljskog zakona privremeno uzdržavanje nije predviđeno, već će to biti uređeno posebnim propisom koji je u izradi – Zakonom o privremenom uzdržavanju.

>> Najveća alimentacija 10.000 kuna, bogati roditelji daju više

Komentara 9

T6
Toni 66
19:53 06.02.2014.

Demokratski karakter i pamet prema nesretnom dijetetu - hrvatu ! Visina uzdržavanja određuje se u iznosu od 
50% minimalnih iznosa potrebnih za mjesečno uzdržavanje djeteta... Čestitamo

NV
novo vriijeme
20:14 06.02.2014.

Zašto se ocu trajnim nalogom ne odredi isplata sanjegovog računa na račun djeteta

KA
kafka
21:28 06.02.2014.

Mislio sam da alimentacija za dijete iznosi mnogo više. Dobro je da to preuzme socijalna služba, odnosno Država i zaštiti dijete i roditelja koji ga uzdržava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije