Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika pape Franje

"Ne obožavajte novac, to je vražji izmet koji ubija"

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
11.07.2015.
u 16:30

Tijekom putovanja otkrio sam da postoje očekivanja naroda, želja za promjenom – kazao je papa Franjo u Santa Cruzu u Boliviji, na susretu s predstavnicima pučkih pokreta svijeta

Tijekom putovanja otkrio sam da postoje očekivanja naroda, želja za promjenom – kazao je papa Franjo u Santa Cruzu u Boliviji, na susretu s predstavnicima pučkih pokreta svijeta. To je bio njegov vjerojatno najznačajniji govor o stanju u društvu i ekonomskoj situaciji tijekom pohoda, od 5. do 13. srpnja, trima državama Južne Amerike, Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju. Zadnji je trenutak za promjene, drži papa i kaže kako je potrebna “ekonomija zajednice nadahnuta kršćanstvom”.

Sustav je neizdrživ

– Kažimo bez straha: imamo potrebu i želimo promjenu, pravu promjenu, otkupiteljsku. Ovaj sistem ne može više izdržati – kazao je papa Franjo i nabrojio nepravde današnjice: seljaci bez zemlje, obitelji bez stana, radnici bez prava, osobe s povrijeđenim dostojanstvom. Dakako, spomenuo je i ratove i nasilja, nedostatak vode i uništenje okoliša. A sve to je, kaže, došlo zbog globalnog sustava u kojem vlada logika profita pod svaku cijenu.

Papa, zapravo, postaje glasnogovornikom siromašnih i potlačenih, odbačenih ne samo u Južnoj Americi već u cijelome svijetu. Taj njegov govor mogao bi biti uvodom u ono što će kazati 25. rujna na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku. Čovjek se ponaša ne kao čuvar zemlje, već kao da želi kazniti zemlju, kazniti zajednicu i ljude i to gotovo na divlji način. Nekontrolirana ambicija za novcem dominira svijetom, a nitko ne razmišlja o općem dobru. Došlo se do sustava koji milijardama osoba negira najosnovnija ekonomska, društvena i kulturna prava. Došlo je vrijeme, kako kaže Franjo, za “ljudsku alternativu globalizaciji isključivanja i zanemarivanja”.

Papa je u Južnoj Americi kazao kako je kršćanska vjera revolucionarna i sada “podiže” revoluciju. Poziva na radikalne promjene, na “aktivni otpor sistemu obožavanja novca koji isključuje, uništava i ubija”. Taj njegov govor, koji je zapravo slijed enciklike “Hvaljen budi”, treba temeljito proučiti. Moćnici koji obožavaju boga novca nameću “austerity”, strogu štednju, koja uvijek traži stiskanje remena radnika i siromaha.

Ako je rast samo materijalan, uvijek postoji opasnost da će ponovno nastati nove razlike, da će se obilje jednih graditi na oskudici drugih. Stoga, osim transparentnosti ustanova, društveno jedinstvo zahtijeva i napor oko odgoja građana. Dužnost je zaštititi one koji su danas odbačeni zbog raznih interesa koji u središte života stavljaju božanstvo novca.

Srp, čekić i raspelo

Vjerojatno će biti onih koji će ponovno Franju optužiti za propagiranje komunističke ideologije. Sada mu je bolivijski predsjednik Evo Morales poklonio i raspelo na srpu i čekiću, pa će i od te bizarnosti neki stvarati pogrešne zaključke. Papa kaže kako samo iznosi evanđelje. Svijetu je potrebna ljudskost. Očekivalo se kako će na ovom drugom (prvi je održan lani u Rimu) susretu s predstavnicima pučkih pokreta, u koje su se organizirali marginalizirani i odbačeni kako bi bili protagonisti potrebne ekonomske, društvene, političke i kulturološke promjene, Franjo održati “socijalni” govor, ali se nije mogla, možda, očekivati tvrdoća u izrazima. Novac je definirao kao “vražji izmet”.

Prisutan je bio i Morales, koji je imao majicu s likom Che Guevare, te je lansirao svoje prokletstvo protiv “sjevernoameričkog imperijalizma”, MMF-a i “financijske anarhije” koju je svijetu nametnula “kapitalistička internacionala”. Papine riječi, premda oštre, nisu ideološki propagandističke. Ne govori protiv MMF-a, kapitalizma itd., već traži da se u tome svijetu promijeni držanje ljudi, da ekonomija bude za čovjeka i da se globalizacija indiferentnosti zamijeni globalizacijom nade.

>>Morales poklonio Papi raspelo u obliku srpa i čekića

>>Papa Franjo: Obiteljima treba pomoći

Komentara 19

ZU
zuti77
21:07 11.07.2015.

s cim novcima ti obilazis zemlje sveti oce s cim novcima ti zivis i uzivas novci nisu vazni ako nemam novca i lezim na ulici bez doma i svvega HOCES LI MI TI POMOCI

MX
Mister X
19:42 11.07.2015.

"Ne obožavajte novac, to je vražji izmet koji ubija" a nije li to Božija volja ? Glupost da novac ubija samo "čovjek" njegov mozak koji mu podari dragi Bog i sistem života -ubija. Da bi ljudi čovjek živio mora neprestalnono da ubija Hranu -da bi živio jede samo ono što je živjelo i što je usmrtio da bi pretvorio u dr- ek ! Sve Božija volja da smo drugačiji i da se međusobno mrzimo . Islmisti su sada na redu , Nekada Židovi , Palestinci , Vjetnamci Rusi Indijanci Iraćani Srbijanci Sirijanci , Libici koji tamo žive jel su pod Gadafijem se decimiraju , tko je dobar i da nije za ubiti ? Putin Obama ili što to zašto novac ubija kad previše jedete debljate se i na karaju vas Bog pozove (ubija) eto ti krivca novac....

Avatar mason
mason
21:18 11.07.2015.

Ja ne obozavam novac samo ga volim,i potreban mi je.Mozemo se mi moliti koliko hocemo ali komad kruha nece pasti sa neba.Nista nez novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije