Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči objave registra

'Ne možemo brisati lažne branitelje, ali
 ih možemo prijaviti'

'04.12.2012., Zagreb - Ministar branitelja Predrag Fred Matic urucio je 47 osobnih automobila 100 postotnim hrvatskim ratnim i vojnim invalidima na Velesajmu.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL'
Grgur Žućko/Pixsell
05.12.2012.
u 17:11

Objavit ćemo zbirne popise koje su nam dostavili MORH i MUP. Ja u te popise sumnjam, ali neka institucije, kao što reče Stipe Mesić, rade svoj posao, kaže ministar.

Premda nas do izglasavanja u Saboru i objave Registra hrvatskih branitelja dijele tek dani, bura u javnosti predvođena oporbom još ne jenjava. Objava Registra izaziva i golemo zanimanje naših čitatelja, koji još imaju ponešto nedoumica, stoga smo zamolili ministra branitelja da odgovori na najčešća pitanja.

S obzirom na to da prijedlogom zakona nije predviđeno niti regulirano postupanje odnosno revizija u slučaju opravdane sumnje da je netko ta prava stekao nezakonito, kako će se lažnom branitelju oduzeti status?

Ministarstvo branitelja nema zakonske ovlasti da iz Registra briše lažne branitelje, ali možemo i hoćemo surađivati s pravosudnim tijelima, dostavljajući sve potrebne podatke te anonimne ili potpisane prijave koje zaprimimo. Nisam Sulejman Veličanstveni, moja je obveza objava jedinstvenog registra branitelja i to činim.

Branitelji su u Registar uvršteni na temelju službene evidencije i potvrde zapovjednika. Može li Državno odvjetništvo, stoga, uopće postupati protiv “lažnjaka”?

Objavit ćemo zbirne popise koje su nam dostavili MORH i MUP. Ja u te popise sumnjam, ali neka institucije, kao što reče Stipe Mesić, rade svoj posao.

Bio sam u ratu tjedan dana, nisam želio ni ostvario bilo kakve povlastice, moram li biti u Registru?

Tko je u Registru, bit će objavljen, ali ako je u ratu bio tjedan dana, onda je to časnih tjedan dana i nema u tome ničega spornog. Ne vidim razlog da ikoga bude sram. Sramota je biti pet minuta u ratu samo onda ako netko laže da je bio i toliko.

Na koji način će se kontrolirati ratni put i tko ga upisuje u Registar, ministarstvo ili branitelj?

Podatke o ratnom putu svakog branitelja već imamo, to će biti ona dopunska rubrika u kojoj branitelj svojom voljom daje pismeno dopuštenje da se objavi cijeli njegov ratni put.

Što je s braniteljima čiji ratni put uključuje i djelovanja u BiH?

Hrvatska vojska je sukladno sporazumu Tuđman – Izetbegović bila u BiH. Svatko normalan zna da se, primjerice, Dubrovnik ne može obraniti u Dubrovniku jer tamo nam je granica na tristo metara. Da biste nešto osigurali, morate ući u prostor, to je sastavni dio rata. Svi koji su bili legalno u BiH s hrvatskim postrojbama temeljem tog sporazuma, nemaju nikakvih problema, to je apsolutno regularno i legitimno.

Budući da je osnovni smisao objave promicanje vrijednosti Domovinskog rata i jačanje časti i ugleda branitelja, da li se donošenjem presude generalima u Haagu i skidanjem kolektivnog krimena s branitelja, taj osnovni smisao gubi?

Ma, ne. Registar je mogao i trebao biti objavljen prije 15 godina. Registar je pitanje, rekao je profesor Puhovski, moralnog čišćenja Hrvatske. Stalno nas tlače: koliko vas ima, gdje ste bili? Postignemo li da objavom Registra potaknemo i druge, sjajno. Oni koji žele zataškavati stvari vole reći da nema nikakve koristi od toga što ste branitelj. A imamo u Slavoniji primjere da se na osnovi braniteljske iskaznice dobivalo na korištenje, u najam, državno zemljište, pa će i tu biti ugodnih i neugodnih iznenađenja. Bit će zanimljivo jednog dana vidjeti i taj popis.

>>'Ne smeta mi objava Registra, no pitanje je samo je li vrijeme za to'

Komentara 160

G1
grom 111
17:46 05.12.2012.

JA NECU DA SAM U REGISTRU zato sto netreba svaka susa znati kaj sam radio i gdje bio a protiv laznih branitelja se ide drugom mjerom , kao sta kazem nikakva korist od registra

KV
kviki111
17:48 05.12.2012.

05.12.2012. u 17:39h IDujas je napisao/la: Nema ministre, nema, osim strepnje pri svakom prelasku državne granice a koja je posve bespotrebna jer samom objavom registra nećete otkriti ni jednog lažnjaka. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ako bi srpsko prtavosuđe dokaze crpilo iz registra onda su jadni sami sebi! Kako nekoga optužiti samo na temelju toga da je netko u registru bez i jednog drugog dokaza! Nakladaš bedastoće

SI
signum88
17:32 05.12.2012.

I dajte više objasnite ovim hrvatskim ovcama koji su vas izabrali da 500.000 branitelja NEMA NIKAKVA PRAVA ili MIROVINE već nekih 60.000 invalida kojih je manje i danas od partizanskih invalida ili invalida rada kojih ima 4-5 više... Branitelja na spisku može biti i 50.000 ili milijun ali ONI NEMAJU NIKAVA PRAVA !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije