Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ne može se reforma sustava socijalne skrbi pripremati bez medicinskih sestara'

Komora će stoga ponovno ministru Aladroviću ovaj tjedan uputiti dokument s prijedlogom rješenja vezanih uz zdravstvenu skrb u domovima koju samostalno provode medicinske sestre te po drugi put zatražiti sastanak s ministrom Aladrovićem na ovu temu
22. travnja 2021. u 09:10 0 komentara 263 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska komora medicinskih sestara upozorila je da se reforma sustava socijalne skrbi ne može raditi bez da u multidisciplinarnom timu sudjeluju i predstavnici ove Komore, jer u sustavu radi više od 1.800 medicinskih sestara koje provode zdravstvenu njegu za štićenike.

KBC Split raspisali natječaj Splitski KBC u potrazi za radnicima: Nedostaju 234 medicinske sestre

"Ne može se reforma sustava socijalne skrbi pripremati bez da se u nju uključe predstavnici sestrinske profesije. Socijalni radnici, psiholozi ili pravnici nemaju kompetencije niti znanja definirati rješenja koja se tiču konkretnih problema sestrinstva u domovima. Bez sudjelovanja predstavnika naše struke prijedlog reforme neće biti sveobuhvatan i neće adresirati vrlo ozbiljne probleme zdravstvene skrbi za korisnike domova. Pred godinu dana definirali smo, na temelju istraživanja provedenog među našim članovima, cijeli niz problema u tom sustavu, a još u listopadu smo nadležnom ministarstvu uputili razrađene prijedloge konkretnih rješenja. Ništa se do danas nije pomaklo",  upozorio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara. Komora će stoga ponovno ministru Aladroviću ovaj tjedan uputiti dokument s prijedlogom rješenja vezanih uz zdravstvenu skrb u domovima koju samostalno provode medicinske sestre te po drugi put zatražiti sastanak s ministrom Aladrovićem na ovu temu.

Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika ispred KB Dubrava zbog teških uvjeta rada djelatnice ukrale novčanik Komora medicinskih sestara osudila krađu: Bacaju loše svjetlo na tisuće drugih

Ogroman manjak sestrinskog kadra i prevelik broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru vrlo su ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre u ustanovama socijalne skrbi, stoji između ostalog u priopćenju Komore.

Stoga Komora medicinskih sestara poziva Ministarstvo da predstavnike sestrinstva što prije uključe u pripremu reforme, a kolege socijalne radnike u domovima, kao i njihove predstavnike, da uvažavaju kompetencije i stručnost medicinskih sestara i suzdrže se od ovakvih netočnih i opasnih izjava.

potpuno iskreno
Mikulić progovorila o situaciji sa sinom: Gledaju nas kao da nismo normalni, svojom pričom ne pomažete
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.