Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komora medicinskih sestara:

'Ne može se reforma sustava socijalne skrbi pripremati bez medicinskih sestara'

Sanjin Strukic/PIXSELL
22.04.2021.
u 09:10

Komora će stoga ponovno ministru Aladroviću ovaj tjedan uputiti dokument s prijedlogom rješenja vezanih uz zdravstvenu skrb u domovima koju samostalno provode medicinske sestre te po drugi put zatražiti sastanak s ministrom Aladrovićem na ovu temu

Hrvatska komora medicinskih sestara upozorila je da se reforma sustava socijalne skrbi ne može raditi bez da u multidisciplinarnom timu sudjeluju i predstavnici ove Komore, jer u sustavu radi više od 1.800 medicinskih sestara koje provode zdravstvenu njegu za štićenike.

"Ne može se reforma sustava socijalne skrbi pripremati bez da se u nju uključe predstavnici sestrinske profesije. Socijalni radnici, psiholozi ili pravnici nemaju kompetencije niti znanja definirati rješenja koja se tiču konkretnih problema sestrinstva u domovima. Bez sudjelovanja predstavnika naše struke prijedlog reforme neće biti sveobuhvatan i neće adresirati vrlo ozbiljne probleme zdravstvene skrbi za korisnike domova. Pred godinu dana definirali smo, na temelju istraživanja provedenog među našim članovima, cijeli niz problema u tom sustavu, a još u listopadu smo nadležnom ministarstvu uputili razrađene prijedloge konkretnih rješenja. Ništa se do danas nije pomaklo",  upozorio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara. Komora će stoga ponovno ministru Aladroviću ovaj tjedan uputiti dokument s prijedlogom rješenja vezanih uz zdravstvenu skrb u domovima koju samostalno provode medicinske sestre te po drugi put zatražiti sastanak s ministrom Aladrovićem na ovu temu.

Ogroman manjak sestrinskog kadra i prevelik broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru vrlo su ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre u ustanovama socijalne skrbi, stoji između ostalog u priopćenju Komore.

Stoga Komora medicinskih sestara poziva Ministarstvo da predstavnike sestrinstva što prije uključe u pripremu reforme, a kolege socijalne radnike u domovima, kao i njihove predstavnike, da uvažavaju kompetencije i stručnost medicinskih sestara i suzdrže se od ovakvih netočnih i opasnih izjava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije