Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzdržavanje starijih

Ne može 'ja tebi ručak, ti meni peterosobni stan'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
05.06.2019.
u 09:15

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju znači da će starija osoba koja ga potpisuje isti tren ostati bez imovine, dok ugovorom o doživotnom uzdržavanju prijenos ide tek nakon smrti uzdržavanog. No samo 7% starijih od 65 godina zna razliku između ovih ugovora!

Za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čulo je 70 posto starijih osoba, ali samo ih sedam posto zna u čemu je glavna razlika između ugovora o dosmrtnom i ugovora o doživotnom uzdržavanju. Većina ih, 59 posto, tu razliku ne zna, a ostali koji su izjavili da znaju razliku – ili je ne znaju objasniti ili je tumače pogrešno.

Glavni su to podaci dobiveni u istraživanju “Znate li što potpisujete? – Starije osobe i rizici dosmrtnog uzdržavanja”, koje je proveo Ured pučke pravobraniteljice na 500 osoba starijih od 65 godina. Ugovor o doživotnom uzdržavanju znači da će onaj tko skrbi o starijoj osobi njezinu imovinu dobiti tek nakon smrti te uzdržavane osobe, a dosmrtno uzdržavanje podrazumijeva da se uzdržavatelj trenutačno, čim potpišu ugovor o uzdržavanju, upisuje kao vlasnik na imovinu primatelja usluge, tj. starije osobe. U praksi se sklapa više ugovora o doživotnom nego o dosmrtnom uzdržavanju. No neznanje starijih osoba koje nisu svjesne da, potpisavši dosmrtno uzdržavanje, trenutačno ostaju bez imovine, taj institut čini izuzetno podložnim zloupotrebama.

Uzmemo li u obzir da je riječ o populaciji od oko 800 tisuća hrvatskih građana, kao i to da je u Hrvatskoj 28,6 posto starijih od 65 u riziku od siromaštva, dok ih je u zemljama EU u tom riziku skoro upola manje, važno je podići razinu svijesti o ovom pitanju, smatra pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Zelenaški i kamatarski

– Kad sin dobije stan vrijedan oko 250 tisuća eura, a otac zauzvrat 2500 kuna mjesečno za smještaj, bez režija, da se ne spominju ikakve usluge skrbi i sprovoda, taj je ugovor identičan zelenaškom kamatarskom ugovoru – stoji u pismu jednog umirovljenika pogođenog nesretno sročenim ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. A baš su unutar obitelji najčešći problemi, iskustva su centara za socijalnu skrb.

– Manje su to susjedi ili prijatelji starije osobe, koji su svjesni da su kao davatelji ove usluge pod povećalom okoline – kaže Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Teret uzdržavanja u ugovor

Pravni stručnjaci naglašavaju: ugovorom treba predvidjeti sve situacije. Ugovor mora biti puno precizniji od “ja tebi ručak, ti meni peterosobni stan”, u suprotnom dolazi do problema promijene li se neke okolnosti. – Primjerice, završi li primatelj usluge u domu, ugovorni odnos može se zakomplicirati ako nije jasno ugovoreno plaća li se dom iz njegove mirovine ili je plaća uzdržavatelj te što u tom slučaju s mirovinom – navodi Brozić Stanić.

Lani je u RH u uredima javnih bilježnika zaključeno približno 6283 ugovora tog tipa, od kojih 1300 ili 21 posto o dosmrtnom, a 4928 ili 79 posto o doživotnom uzdržavanju. Približno jer tu spadaju i aneksi ugovora te eventualni sporazumni raskidi. Od toga su bile 3372 privatne isprave koje su bilježnici solemnizirali nakon što su ih stranke sastavljale prethodno, s odvjetnikom ili sami, ponekad i preko “šprance” s interneta.

– Kad stranka donese na solemnizaciju ugovor sačinjen s odvjetnikom, to znači da je dobila stručni savjet, no javni bilježnik mora biti nepristran prema objema stranama – ističe Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore. Najgora je varijanta kad stranke sastave ugovor po “špranci” s interneta. Često pritom imaju i pogrešnu predodžbu o tome što bi nešto trebalo značiti, a na bilježniku je i tada da savjetuje i tumači te utvrdi pravu i ozbiljnu volju stranaka.

U 2911 slučajeva ugovor je pak sastavljen kao javnobilježnički akt, što znači da čitav postupak vodi bilježnik: utvrđuje volju stranaka i uvjerava se u njihovu sposobnost poduzimanja pravnog posla, savjetuje ih o pravnim posljedicama raznih mogućnosti prijenosa imovine te posebno o razlici između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja, sastavlja ugovor i tumači njegove odredbe. Ugovorne obveze valja opisati precizno i realno.

Primjerice, za slučaj da primatelj uzdržavanja ne živi u istoj državi s davateljem uzdržavanja ugovara se po potrebi prelazak primatelja uzdržavanja u slučaju nemoći u dom davatelja uzdržavanja ili odlazak u odgovarajuću ustanovu za koju trošak plaća ili doplaćuje davatelj te uz to on primatelja i povremeno posjećuje i kontrolira kako se s njim postupa. Također, savjetuje se primatelju usluge uzdržavanja da se za njega upiše služnost stanovanja, uporabe i plodouživanja na imovinu koju daje davatelju uzdržavanja, kao i stvarni teret uzdržavanja, a može se upisati u većini slučajeva i zabrana otuđenja i opterećenja nekretnine bez njegove suglasnosti.

Kad se, recimo, inzistira na trenutačnoj prodaji imovine, primatelju uzdržavanja savjetuju da tada na nekretninu davatelja uzdržavanja uknjiži svoje pravo služnosti i stvarni teret. – Kad stranke kao prvi izbor navedu ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, objasnimo im da ugovor s istim sadržajem mogu potpisati, a da imovina na davatelja prelazi tek časom smrti primatelja uzdržavanja. Dakle, nekretnina ne ulazi u ostavinu, već je davatelj uzdržavanja nakon smrti primatelja uknjiži na svoje ime. Većina starijih osoba odluči se za takvu varijantu, da budu vlasnici dok su živi – objašnjava R. Benc. Dokazuju to i brojke: od tih ugovora javnobilježničkih akata 2427 je onih o doživotnom, što je 83 posto. Samo 484 predmeta su ugovori o dosmrtnom uzdržavanju.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović od 2013. inzistira na dodatnim zaštitnim mehanizmima za primatelje dosmrtnog uzdržavanja. Zato je u Zakon o socijalnoj skrbi ušla zabrana sklapanja ugovora o uzdržavanju s pružateljima usluge jer godinama se govorkalo kako oni tako stječu bogatstvo bez prave kontrole skrbi koju pružaju.

– Bilo je prijedloga nakon donošenja Zakona o obveznim odnosima da se brišu odredbe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Odbili smo jer takvi bi se ugovori svejedno mogli sklapati kao neimenovani, a u tom slučaju ne bi bilo obveze njihovog sastavljanja pred sudom ili javnim bilježnikom, što bi pogoršalo mogućnosti zlouporabe – objasnila je Edita Brkić, voditeljica Službe za opće propise građanskog materijalnog prava i sustava besplatne pravne pomoći Ministarstva pravosuđa.

Komentara 16

DU
Deleted user
09:48 05.06.2019.

Jedan je ugovor o dosmrtnom, a drugi o doživotnom uzdržavanju. Kladim se da značenje tih dviju riječi koje su značenjski istovjetne ne razlikuje 99% ljudi, a ne samo starci. Pa je li onda problem u ljudima ili u hrvatskom idiotskom zakonodavstvu?

Avatar Tračalo
Tračalo
09:48 05.06.2019.

Namjerno su osmislili slične nazive o uzdržavanju samo da bi prevaranti lakše mogli nasamariti starce.

LA
larala
10:08 05.06.2019.

što znači starcima opaska da se isti raskida sudskim putem kad su sudovi toliko spori da će ti ljudi umrijeti prije nego li sudski raskinu isti. dosmrtni treba ukinuti kako bi se zaštitili ti jadni starci od lopova i prevaranataa bez obzira bila to djeca ili susjedi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije