Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2017. u 16:10

Hrvatski lideri imaju komunikaciju s Vučićem, topi se led s Beogradom

Odmah nakon dolaska u Beograd hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastupila je otvoreno i bez diplomatskih fraza pa je u nekoliko rečenica realno ocijenila odnose Hrvatske i Srbije.

Mediji u Srbiji rado prenose i njezinu prethodnu poruku, u kojoj kaže da Hrvatska i Srbija ne trebaju glumiti prijateljstvo, nego rješavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak. Odlazak predsjednice na inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije tek uzvrat Vučiću koji je, prije dvije i pol godine kao premijer bio u Zagrebu na njezinoj inauguraciji. Njih dvoje su već pokazivali da imaju korektnu razinu međusobne komunikacije pa su prije godinu dana, kada je iznova zapela hrvatsko-srpska komunikacija, upriličili i susret na granici i zajedno obišli svoje manjine s jedne i druge strane Dunava. Tom je prigodom potpisana i tzv. Subotička deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja, koja, međutim nije zaživjela. Premda je taj susret bio “mimo” jednakih razina jer su se susreli predsjednica države i premijer druge, sada tih “neravnina” više nema, predsjednica i Vučić imaju isti rang.

Bez obzira na to, Vučić će, zbog osobitosti svoje nove, ali i stare političke pozicije, gdje on de facto ima dualnu političku moć u Srbiji, biti najkvalificiraniji sugovornik Hrvatskoj sa strane Srbije, kako u razgovorima s predsjednicom, tako i u razgovorima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem do kojih će doći, očekuje se, još ove godine. Već sama ta činjenica, da hrvatski lideri imaju komunikaciju s Vučićem, a nisu je mogli imati s prethodnikom, Tomislavom Nikolićem, koji je zaspao u ratovima 90-ih pa je i na međunarodnim susretima govorio o legitimnosti velikosrpske ideje o zapadnim granicama na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag, ide u prilog tezi da se naslućuje otopljavanje hladnih odnosa između Hrvatske i Srbije. Jer, kao što ne moramo glumiti prijateljstvo, tako ne moramo ni glumiti da nam međusobni odnosi Hrvatske i Srbije nisu važni.

Komentara 15

AN
anticenzura
17:02 24.06.2017.

HDZ-evci nemaju sta odlaziti u Beograd njima nije tamo mjesto. Srbi se ne trebaju pacati s nasim politicarima niti ulaziti u Europsku uniju pod njemacku cizmu, to nije njihov svijet, oni vuku strasne poslijedice kroz povijest, od Osmanlija do 2.svjetkogg rata do nacifasizma, i sve ono sto se dogadjalo 90-ih je rezultat tlacenja njihovog naroda tijekom povijesti. Vatikan i Osmalije sire mrznju prema krscanskom ortodoxnom svijetu i oni njih zele u Europskoj uniji i NATO paktu protiv volje njihovog naroda i samo da ih udalje od Rusije i nahuskaju zajedno sa Europom kada za to dodje vrijeme. Na to ne treba niti pomisljati, 2.svjetski rat bi bio nista sto bi oni cinili da se to desi. Njih treba pustiti u miru i skinuti toga diktatora Vucica sto im gura zemlju tamo gdje oni ne vole. Europa je krcata Arapskih hordi sa Bliskoga istoka i svaki dan ih se masa iskrcaje u Italiji i Grckoj. Ne treba trpati te nekompatibilne kulture sve u jedan copor i siriti netrepljivost medju narodima, to smo vec imali u Srednjeme vijeku, znamo kako se zavrsilo.

PE
Peric
16:34 24.06.2017.

@kolo-tg onda ti druze zivi u proslosti!✌

Avatar Glina74
Glina74
09:54 25.06.2017.

A što je glumio Vučić 90-tih godina po Glini i maštanju o Velikoj Srbiji još do danas se nije ispričao i ogradio od svojih govor a po takozvanoj Velikoj Srbiji i da Glina nikada neće biti Hrvatska jer on iska jer on i oni još uvijek maštaju o Velikoj Srbiji Kako ono reče:: Dobrica Čosić ne vjeruj SRBINU ni kada darove nosi !!!!!! pa neka naša Cura malo pripazi što oni pričaju i što rade misle sa FIGOM u Đepu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije