Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država!'

Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića, reagiralo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
25. kolovoza 2019. u 10:51 207 komentara 26461 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Republika Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.  Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom 1990-ih krajnje je neprihvatljiva i Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića, reagiralo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

MIROSLAV šKORO Škoro žestoko 'Žalosnija od Pupovčeve huškačke retorike je samo tišina HDZ-a'

O tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe, dodaju.

- Upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama - kažu sa Zrinjevca

Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država, ističu.

VIDEO: Dan kada počinje otvorena agresija: Kako je heroj oborio MiG-21

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • Dachy89:

    Na današnji dan, 25.kolovoza 1991. fašističko-četničko-velikosrpsko-jugokomunistička žgadija je počela napade na Vukovar!

  • desperadikus:

    Samo humana razmjena stanovnistva Srbi iz Hrvstske u Srbiju a Hrvati iz Srbije svojoj kuci. Ne bi volio da pocnu mlatiti Hrvate po Srbiji.

  • herold:

    Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, ministar u vladi S.Miloševića i sudionik u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku