Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ne dolazi u obzir da bilo tko meni i mojoj Vladi prebacuje ljagu korupcije i pogodovanja'

Na pitanje zašto smijenjeni ministri nisu dobri za Vladu, a dobri su za Sabor odgovorio je kako je to stvar elementarne političke abecede i da svako tko se izabere u Saboru ima izravno mandat koji je neopoziv
19. srpnja 2019. u 19:55 15 komentara 748 prikaza
Andrej Plenković Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao da je izglasavanjem novih ministara zaokružena rekonstrukcija to jest osvježenje Vlade.

Gordan Grlić Radman Goran Grlić Radman 'Srbija mora proći sve što smo i mi na putu u EU'

Plenković je zahvalio saborskim zastupnicima koji su dali povjerenje novim ministrima i potpredsjednicima Vlade.

S time smo zaokružili našu aktivnost osvježenja ili rekonstrukcije Vlade. Očekujem od novih ministara da angažirano, predano i u skladu s programom Vlade svojim političkim i stručnim iskustvom već od ponedjeljka prionu aktivnostima koje će omogućiti realizaciju naših ciljeva, izjavio je Plenković u Hrvatskom saboru te dodao kako ima povjerenja u ljude koje je izabrao.

Ponovio je da su im ciljevi: gospodarski rast, društvena solidarnost, pravna sigurnost, jačanje vrijednosti u političkom sustavu i snažno pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni.

Rasprave na odborima o novim ministrima ocijenio je kvalitetnima iako je, kaže, bilo i političkog folklora i prebacivanja stigme korupcije na HDZ i Vladu.

Zagreb: Na plenarnoj sjednici Sabora izglasani su novi ministri PRISEGNULI NOVI MINISTRI Završeno glasovanje: Sabor potvrdio i Aladrovića

Plenković: Odlučno 'ne' stigmatiziranju mene i moje Vlade  

"Moja ključna poruka danas je bila da ne dolazi u obzir da bilo tko meni i mojoj Vladi, pa i stranci prebacuje ljagu korupcije, pogodovanja ili bilo kakvih nepravilnosti. Kažem odlučno 'ne' stigmatiziranju mene i moje Vlade", istaknuo je.

Za ministre koji su se našli u javnom kontekstu pod optužbama rekao je da će imati prigodu to razjasniti, ali da će u konačnici -  ne oporbeni političari, već neovisne institucije - donijeti meritoran sud. "To je ta bitna razlika između demagoga, difamatora, populista i ozbiljnih stranaka koje vode Vladu u interesu Hrvatske i sugrađana", naglasio je Plenković.

Uvjeren je da će rekonstrukcijom zadržati povjerenje građana te je prozvao oporbu "prpošne stalkere i plačljive, ljude bez obraza" za laži i manipulaciju jer, kaže, upravo su oni donijeli odluku o tome da se u mirovinu ide sa 67 godina da bi se kasnije priključili inicijativi protiv toga.

Miro Kovač i Andrej Plenković Trzavice u stranci Kovač: Potrebna je rekonstrukcija HDZ-a. Plenković mu odgovorio: Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri

"Te laži i manipulacije hrvatski građani moraju čuti", istaknuo je.

Na pitanje zašto smijenjeni ministri nisu dobri za Vladu, a dobri su za Sabor odgovorio je kako je to stvar elementarne političke abecede i da svako tko se izabere u Saboru ima izravno mandat koji je neopoziv.

"Kako ćete imati mir i funkcioniranje institucija da biste ostvarili gospodarski rast ako nemate parlamentarnu većinu?", upitao je Plenković te dodao da se ne boji da će izgubiti njihove ruke.

Za Miru Kovača koji je ustvrdio da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a rekao je da - ukoliko netko ima političkih ambicija - to razumije i poštuje.

Andrej Plenković predstavio nove ministre Nino Raspudić Plenkovićevo “orošavanje” Vlade

"Članovi i članice HDZ-a dobro će promisliti kada im predsjednik stranke, Vlada i parlamentarna većina cijeli dan vodi bitku s političkim protivnicima i argumentima pobjeđuje, miče stigmu povezanu s korupcijom, a onda se baš taj dan nađe netko tko bi iskoristio trenutak da nešto kaže i skrene pozornost na sebe i nastoji nešto ušičariti", rekao je Plenković te dodao kako prije svega očekuje političku mudrost i lojalno, te primjereno i korektno ponašanje.

"Što biste vi htjeli, da kažem 'bu' i zabranim nešto nekom govoriti?", upitao je premijer odgovarajući na novinarska pitanja.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • dvorskaluda:

  Pa nije to Vaša Vlada, nego i Vas i članove mi plaćamo da radite za nas, za naše dobro. Naravno, ne radite ni zana, ni naše dobro, jer nama je sve gore. Kako ste napuhnuti i bahati bez pokrića; Vaša ... prikaži još! Vlada, Vi? Ma tko ste Vi osim što ste trenutno na položaju na koji ste većinom glasova i političkim slagalicama dospjeli.

 • Prosvijećeni apsolutist:

  Ovaj kao da vodi centralni komitet

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  Druže Borg vasa komunjarska obiteljska tradicija svima je poznata medjutim da imate gori rejting od Berinog sdp-a govori da ste madzijonicar😎😎😎