Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mutne vode 2

'Ne daju nam raditi! Biraju stalno iste tvrtke iako su i 30% skuplje'

\'23.07.2010., Durmanec - Radovi na regulaciji potoka Maceljsica kako bi se sprijecile poplave u centru Durmanca. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL\'
Matija Topolovec/PIXSELL
12.03.2011.
u 13:30

Na natječajima ne može proći nitko izvan zatvorenoga kruga 34 vodoprivredna društva, koja su se udružila

Na nadmetanjima Hrvatskih voda za radove preventivne, redovite i izvanredne obrane od poplava uglavnom su odabirane ponude čija je cijena oko 30 posto veća od najniže – navodi se u pismu nezadovoljnih tvrtki koje su izgubile u natječajima Hrvatskih voda, a koje je dostavljeno članovima saborskog Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

>>Iz Hrvatskih voda na čišćenju potoka izvlače 279 milijuna kuna

U pismu se navodi da je razrađen cijeli sistem pogodovanja za 34 vodoprivredna društva okupljena u gospodarsko interesno udruženje, za dobivanje natječaja Hrvatskih voda, a čime se eliminira konkurencija.

Sjedište kao uvjet

Sporan je Pravilnik o posebnim uvjetima za obavljanje vodoistražnih radova i drugih hidrogeoloških radova, preventivne, redovite i izvanredne obrane od poplava te upravljanja detaljnim građevinama za melioracijsku odvodnju i vodnim građevinama za navodnjavanje koji je donijelo Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva, a kojim se određuju posebni uvjeti koji se moraju ispuniti da bi tvrtka mogla obavljati preventivne, redovite i izvanredne obrane od poplava.

Prema tom pravilniku, tvrtka mora imati sjedište u branjenom području, a određuje se i broj, struka zaposlenika te uvjeti tehničke opremljenosti.

Hrvatske vode pritom se proziva da su sudjelovale u radu povjerenstva za donošenje zakona i propisa iz vodnog gospodarstva pa tako te akte i prilagođavaju svojim interesima.

Pravilnikom se tako eliminira u startu velik broj konkurenata koji nemaju potrebne certifikate jer ne udovoljavaju uvjetima, koji su, navodi se, prilagođeni vodoprivrednim društvima na određenom području.

U pismu se navodi i da su uvjeti natječaja prilagođavani određenim tvrtkama dokazivanjem stručne sposobnosti.

Isto tako se navodi da se na tim natječajima ne radi o djelatnosti obrane od poplava, nego o građevinskoj djelatnosti preventivne obrane od poplava pa bi te radove mogle obavljati sve građevinske tvrtke.

Tvrtke kojima se pogoduje, navodi se, vodoprivredna su društva, nastala iz Hrvatskih voda, a koja su i dalje vlasnički ili direktorskim funkcijama isprepletena s tim državnim poduzećem.

Unaprijed znaju cijenu

Navodi se da su vodoprivredna poduzeća osnovala gospodarsko interesno udruženje kojim su ugovorila zabranu konkurencije pa ih se proziva za kartelsko djelovanje. A sve navedeno u kombinaciji sa standardnom kalkulacijom radova u vodnom gospodarstvu koju su izradile Hrvatske vode, a poznato je vodoprivrednim tvrtkama, rezultira time, tvrde autori pisma, da su odabrane ponude na natječajima Hrvatskih voda trećinu skuplje od ostalih koje nisu prihvaćene pa se pitaju gdje završava taj novac.

Ključne riječi

Komentara 29

OB
-obrisani-
15:48 12.03.2011.

e želim čuti tko je dobi posao dali je netko iz HSS ILI HDZ a dobio lovu ajde svi sve znate znate tko je ukrao hdz je kriv ili neznam više tko ajde da čujem tko je ukrao i prijavite ga ne kenjajte bez veze

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:08 13.03.2011.

Ništa se ne poduzima protiv građevinske mafije.Natječaji su reda radi.Postavljam pitanje dokle će se krasti?Možda trebamo uči u EU da to već jednom stane.Krademo i dalje dok se može.

JA
jankoprekobrda
15:13 12.03.2011.

Oni su skuplji 30% i daju HDZ-u 20%, prema tome uclanite se u mafijasku zloocinacku organizaciju pa cete i vi dobiti posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije