Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLINSKA KRIZA Obitelj Vincelj iz Ravninskog:

Ne bojimo se zime sve dok ima drva

15.01.2009.
u 16:07

Zbog plinske krize i dalje su na snazi mjere 5. i 6. stupnja, što znači prekid opskrbe pojedinih potrošača kako bi se osigurao plin za zaštićene potrošače. Zajamčenu opskrbu imaju samo kućanstva, škole, vrtići, domovi zdravlja, bolnice, domovi za stare i nemoćne i slične ustanove. Distriburi plina i dalje pozivaju potrošače na racionalnu potrošnju.

Grijanje na drva
Kad je u Županiji počelo uvođenje plina potkraj devedesetih, neki su građani u svojim kućama ukinuli grijanje na drva i uveli plin jer se to smatralo ekonomičnijim i suvremenijim. U općini Đurmanec većina kućanstava ima plinski priključak.

No, s plinom je i prijašnjih godina znalo biti problema, pa su se ljudi počeli vraćati tradicionalnom načinu grijanja ili su barem šparhet na drva ostavili kao alternativu u slučaju nestašice plina. Zbog visokih računa za plinsko grijanje, radijatori u kućanstvima više su bili hladni nego topli. Bračni par Vincelj u selu Ravninsko u općini Đurmanec pamti zimu 1997. godine, kad mu se rodio prvi sin. Tih su mjeseci nastali problemi u opskrbi plinom.

– U kući smo imali sve na plin. S djetetom sam tada morala neko vrijeme boraviti kod rodbine u Jesenju jer drugog izbora nismo imali. Tada smo odlučili da u kući ponovno trebamo imati šparhet na drva. Trebalo je napraviti novi dimnjak i nove instalacije za centralno grijanje na drva. Sada smo zadovoljni, grijemo kuću na drva i ne strepimo hoće li biti plina ili ne.

Da nakon tih problema nismo uveli centralno na drva, danas bismo bili u istoj situaciji – kažu Marijana i Dragutin, a njihovi sinovi Ivan i Valentino dodaju da je u školi početkom tjedna bilo hladno i još uvijek nije toplo, a doma im je baš lijepo toplo, pa mogu učiti u svojim sobama.

Skupi priključci
Kad je počela plinofikacija, mnogi su izdvojili tadašnjih dvije tisuće njemačkih marka, a uskoro su shvatili da plinsko grijanje u obiteljskim kućama koje imaju po šest, sedam prostorija nije jednostavno, jer računi su bili veliki. Imamo veliku kuću, pa zimi potrošimo dosta drva. Unatoč nekim prednostima života u gradu, život na selu ipak je ljepši – kažu Vincelji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije