Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

NCVVO poništio državnu maturu dvojice gimnazijalaca, oni ih odlučili tužiti

Tužitelji smatraju kako je prije donošenja odluke o poništenju trebalo provesti ispitni postupak i omogućiti izjašnjavanje o sumnji na prepisivanje
28. siječnja 2021. u 15:28 0 komentara 254 prikaza
Zagreb: Pripreme za državnu maturu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dvoje maturanata gospićke gimnazije podignulo je na Upravnom sudu u Rijeci tužbu protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja jer im je poništen lanjski ispit državne mature, doznaje se na tom sudu.

Škola drugo polugodište Promjena od 1. veljače: Tri županije odlučile da se osnovnoškolci i maturanti vraćaju u školu

Upravni sud u Rijeci Hini je potvrdio da je u četvrtak održano ročište u predmetu koji se vodi u povodu tužbe učenika gospićke gimnazije R. S. i I. S. protiv Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja radi poništenja ispita državne mature.

Na ročištu je saslušana svjedokinja, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, profesorica N. L. koja je na državnoj maturi u Gospiću sudjelovala kao koordinatorica za matematiku.

IVANA KATAVIĆ Ravnateljica NCVVO-a na Večernji TV-u: Preporučila bih maturantima da jednu lektiru obvezno pročitaju

Tužitelji smatraju kako je prije donošenja odluke o poništenju državne mature iz matematike na osnovnoj i višoj razini trebalo provesti ispitni postupak i omogućiti izjašnjavanje o sumnji na prepisivanje.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, pak, smatraju da je prilikom ocjenjivanja ispita iz matematike na osnovnoj i višoj razini, održanih u gospićkoj gimnaziji 23. i 24. lipnja 2020., utvrđeno da postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje zbog čega su poništeni ispiti državne mature iz tih predmeta za šest učenika i određeno je ponovno polaganje ispita.

Uz to Nacionalni centar smatra da je bio ovlašten neposredno riješiti stvar.

Na sudu se doznaje i da je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja uskraćeno zastupanje po odvjetniku jer je riječ o zakonskoj zapreci od 2012. prema kojoj "odvjetnici u upravnom sporu mogu zastupati tužitelja i zainteresiranu osobu, ali ne i tuženika (javnopravno tijelo)".

Zagreb: Pripreme za državnu maturu RAZLIČITI SCENARIJI Kako će se polagati državna matura? Ovo je plan koji je NCVVO predložio Ministarstvu

Rasprava je odgođena kako bi se tužitelji mogli očitovati na podnesak tuženika, a iduće ročište zakazano je za 25. veljače 2021. u 9 sati, doznaje se na riječkom Upravnom sudu na kojem do sada nije vođen ni jedan istovrsni spor.

znakovita fotografija
Nataša Janjić oglasila se prvi put nakon kaznene prijave, javila joj se i Veljača
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.