Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije 69 godina

Navigator aviona Enola Gay: Atomska je bomba zapravo spasila živote

bomba
Foto: Reuters video screenshot
1/2
06.08.2014.
u 14:48

Van Kirk je upravljao avionom koji je prenosio atomsku bombu, a nakon što je vidio njezinu razornu moć, rekao je kako ne želi da se ikad više koristi

Prije točno 69 godina na japanski grad Hirošimu je bačena prva atomska bomba u ljudskoj povijesti. Nakon što je predsjednik Truman izdao naređenje za napad, s otoka Tinian poletio je američki bombarder B 29, nazvan Enola Gay, s atomskom bombom zvanom Little Boy. Bomba je ubila više od 200 tisuća ljudi, ranila oko 100 tisuća i za sobom ostavila smrtonosnu radijaciju.

Theodore Van Kirk, posljednji živući član posade aviona Enola Gay koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu 1945., umro je krajem srpnja u 93.godini u umirovljeničkom domu Georgiji.

Van Kirk je bio navigator aviona koji je prenosio atomsku bombu, a nakon što je vidio njezinu razornu moć, rekao je kako ne želi da se ikad više koristi, javlja Reuters.

Ipak, istovremeno je i branio njeno korištenje tvrdeći da je riječ o 'manjem zlu' u usporedbi sa neprekidnim zračnim napadima na japanska otočja i planiranu invaziju.

 - Bomba je zapravo spasila živote, unatoč ogromnom broju žrtava u Hiroshimi i Nagasakiju, jer bi u suprotnom šteta napravljena u Japanu bila još veća, izjavio je svojedobno Van Kirk.

>> Japan obilježava 68. godišnjicu tragedije u Hiroshimi

Komentara 19

Avatar superhik74
superhik74
18:11 06.08.2014.

Posebno je spasila zivote onih na koje je pala u Hiroshimi i Nagasakiju. Uskore bi mogli cuti da su i nacisti "spasavali zivote" u Ausvicu.

DV
david.vizental
15:55 06.08.2014.

ukoliko malo pogledamo širi aspekt te ustvrdimo da je ova američka imperija u zadnjih 70 godina odgovorna za smrt 50-60 milijuna ljudi..onda stvarno možemo zaključiti da znaju dobro raditi svoj posao...ubijati

XA
xaron
18:41 06.08.2014.

@chemica... Kad su u Los Alamosu čuli za massacre u Hiroshimi, kompletan naucni tim ( izuzev E.Telera) napustio je posao uz komentar : sad smo i mi kućkini sinovi. Nema nikakve razlike između njih i Dr. Mengele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije