Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DO IZRICANJA PRESUDE

Navaljni prebačen u zloglasni zatvor Matroskaja tišina

Police department where opposition activist Alexei Navalny is held
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
1/4
20.01.2021.
u 23:34

Kazamat poznat po nizu neobjašnjivih smrti mjesto je gdje će ruski oporbenjak provesti najmanje 30 dana

Vodeći ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni prevezen je u zloglasni zatvor Matroskaja tišina u Moskvi, napisao je na njegovu kanalu Telegram glasnogovornik Odbora za javni nadzor zaštite ljudskih prava. Zatvor je poznat po nizu neobjašnjivih smrtnih slučajeva, uključujući onu odvjetnika Sergeja Magnitskog 2009. godine.

Zahtijevaju nove sankcije

Navaljni je pozvao Ruse da u znak prosvjeda iziđu na ulice u nedjelju kada je pritvoren na aerodromu Šeremetjevo odmah poslije slijetanja, nakon što se vratio u domovinu iz Njemačke gdje se liječio od trovanja bojnim otrovom novičokom.

– Ne plašite se, iziđite na ulice. Ne izlazite zbog mene, iziđite zbog sebe i svoje budućnosti – poručio je Navaljni svojim pristašama videosnimkom iz policijske postaje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su pozivi Navaljnog Rusima da iziđu na ulice zabrinjavajući, ali da se Kremlj ne boji masovnih prosvjeda. Peskov je također rekao da Navaljni mora odgovoriti na pitanja o kršenju uvjetne kazne, a pretpostavku da ga se predsjednik Vladimir Putin boji i zato zatvara odbacio je kao glupost. Ruske vlasti nisu komentirale navode o tome gdje se nalazi 44-godišnji Navaljni kojemu je određen istražni zatvor od 30 dana. Navaljni i njegov tim kritizirali su ovaj proces kao politički motiviran pokušaj da ga se ušutka.

Odvjetnik Vladimir Kobzev rekao je da je sud Navaljnog proglasio krivim i odredio mu pritvor do 15. veljače. Navaljni će tako ostati u pritvoru do izricanja presude u postupku koji se protiv njega vodi na Simonoskom regionalnom sudu u Moskvi. Uhićenje Navaljnog naredila je moskovska zatvorska služba jer je navodno prekršio uvjetnu kaznu koja mu je izrečena u slučaju pronevjere za koju Navaljni tvrdi da je namještena. Zbog kršenja uvjetne kazne, sud u Moskvi odredio je privremeni pritvor Navaljnom dok drugi sud ne odluči hoće li 3,5 godina uvjetne kazne biti pretvoreno u zatvorsku kaznu.

 

Ujedinjeni narodi i članice Europske unije pozvale su ruske vlasti tražeći od predsjednika Vladimira Putina da odmah oslobode čelnika opozicije, a dio zemalja čak je pozvao na nove sankcije Rusiji. Najžešće reakcije stigle su od Litve, Letonije i Estonije koje žele da ministri vanjskih poslova Europske unije razgovaraju o sankcijama protiv Rusije zbog postupanja u slučaju Alekseja Navaljnog. Iz Rusije je ubrzo stigao odgovor te su poručili zemljama koje se “miješaju u unutarnje stvari Rusije” neka se bave svojim poslom, a Rusiju puste na miru da rješava svoje unutarnje stvari.

U međuvremenu, Rusija je pokrenula kazneni progon protiv policajca optuženog za curenje podataka koji su mogli pomoći u identifikaciji navodnih trovača Alekseja Navaljnog. U slučaju da ga se proglasi krivim za zloupotrebu ovlasti, policajcu prijeti do 10 godina zatvora. Priveden je prošli mjesec i trenutačno je u kućnom pritvoru, potvrdio je sud u Samari. Vlasti optužuju policajca da je odgovoran za curenje povjerljivih informacija iz baze podataka o putovanjima ljudi diljem zemlje. Informacije koje su procurile odnose se na letove na kojima su bili agenti službe sigurnosti FSB, specijalizirani za kemijsko oružje, za koje je u istrazi navedeno da su tajno pratili Navaljnog nekoliko godina.

Optužba za 3,9 milijuna eura

Internetska stranica za istraživačko novinarstvo Bellingcat i portal The Insider, koji su 2014. pokrenuli ruski emigranti u SAD-u, prošli su mjesec objavili istragu u suradnji s Der Spiegelom i CNNom.

– Istražitelji ne traže i ne kane zatvoriti osobe odgovorne za trovanje Navaljnog, već one koji su otkrili podatke o njima – rekao je Georgij Alburov, suradnik ruskog disidenta. Navaljni je u kolovozu zrakoplovom prebačen u Njemačku nakon što je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj te su u međuvremenu otvorile istragu protiv Navaljnog zbog, kako tvrde, prijevare većih razmjera. U priopćenju ruskoga istražnog odbora, koji razmatra ozbiljna kaznena djela, stoji da je Navaljni osumnjičen za prijevaru jer je navodno potrošio 356 milijuna rubalja (oko 3,9 milijuna eura) za privatne potrebe.

Komentara 3

TA
tabula
20:48 22.01.2021.

Čuj zloglasni? U druge (zapadne) zatvore se ide na odmor i rekreaciju?

PL
@ploto@
07:17 21.01.2021.

Tamo mu je i mjesto ,kao i svim kriminalcima.Nek se žali CIA-e.

Avatar oxi
oxi
06:27 21.01.2021.

Dobro je poznato da rusi slušaju naredbe iz Litve, Letonije a bogami i Estonije, te se svakog trenutka očekuje puštanje Navaljnog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije