Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upisi na studij

Navala na FER i medicinu jer su šansa i za rad u inozemstvu

26.05.2012.,Zagreb - KD Vatroslav Lisinski, svecana promocija diplomanata sveucilista VERN.
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
15.05.2015.
u 21:30

HUP: Mladi su shvatili da nećemo dobro živjeti samo od turizma, već da trebamo industriju

Višegodišnja upozorenja da su u Hrvatskoj deficitarna tehnička i zanimanja iz područja elektrotehnike, sudeći prema prijavama ovogodišnjih maturanata na fakultete, dala su rezultate.

Presudne plaće

Najtraženiji studiji, prema listi prioriteta prijavljenih maturanata, ove su godine elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo, medicina, poslovna ekonomija, kineziologija... Prije samo nekoliko godina u vrhu zanimanja maturanata bili su studiji psihologije, politologije, novinarstva, prava, građevinarstva, sociologije, studij razredne nastave, predškolski odgoj te niz nastavničkih studija na filozofskim fakultetima, a prazna mjesta, primjerice, ostajala su na danas pretrpanoj medicini. Interes za građevinu pao je s početkom krize, koja je najprije pogodila građevinski sektor. Težak studij, dugo čekanje na posao i mala plaća demotivirale su mnoge i bile dovoljne da se građevina utopi u prosječno zanimljivim studijima. Među najnezanimljivijima ove godine nalazi se dvopredmetni studij sociologije na Hrvatskim studijima, latinski jezik u kombinaciji s hrvatskim jezikom i književnošću i talijanskim jezikom i književnošću na Sveučilištu u Puli, koje nijedan student nije stavio na prvo mjesto svoje liste prioriteta, na kojoj može biti ukupno deset studijskih programa.

Takvih studija ima još. Oslabio je interes i za nastavničke studije, kao i učiteljski fakultet, po mišljenju mnogih, zbog podcijenjenosti i potplaćenosti tih profesija. Prema mišljenju ravnateljice Agencije za visoko obrazovanje prof. dr. Jasmine Havranek, ulazak Hrvatske u EU i otvaranje tržišta rada odrazio se i na izbor fakulteta. – Predugo smo živjeli u svijetu nepraćenja potreba tržišta rada i u svijetu priklanjanja pomodnim fakultetima. Današnji maturanti biraju fakultete s kojima će moći dobiti dobro plaćene poslove u europskim zemljama – kaže prof. Havranek. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravljaju promjenu trenda.

Stjecanje znanja za rad

– Kriza je pokazala svoje. Djecu smo obrazovali za burzu rada, a industrija je prije krize vapila za stručnjacima. Veći interes za tehničke fakultete pokazuje da je realni sektor u mladim generacijama zauzeo poziciju koja mu je i prirodna. Mladi su shvatili da nećemo moći dobro živjeti samo od turizma i trgovine, već da moramo krenuti u smjeru industrijalizacije – komentirala je predsjednica HUP-a Gordana Deranja te pozvala sveučilišta da usklade znanja usvojena tijekom studiranja s onima koja su nužna za rad.

Kaže da trenutačno inženjera ne nedostaje, ali da je to posljedica krize koja je mnoge tvrtke zatvorila.

– Da krize nije bilo, morali bismo uvoziti inženjere – istaknula je Deranja

>> Dobila je odbijenicu za upis na fakultet pa im se ovako odlučila osvetiti 

>> Bivši FER-ovac zaposlen u Facebooku: Faks je bio očajan i smatram ga gubitkom vremena

Komentara 10

MS
Marinac_SEAL
21:57 15.05.2015.

E to to. Sad svi navalite na to. Nema veze ako vas to ne zanima. Uspjet ćete jer tako pišu novine. Malo morgen.

RA
RafaelBoban1970
22:09 15.05.2015.

Ajd hvala bogu da su i mladi skuzili kaj je produktivno jer dr . Filozofije , povjesti, picologije ima previse i nicem ne sluze osim uhljebljivanjem u drzavne sluzbe

CR
CrazyCat
22:29 15.05.2015.

Nezanemariv broj ljudi upisuje FER iz očaja, a ne jer ih to zanima. To će biti inženjeri koji se svejedno neće moći zaposliti jer to su stvari koje se moraju konstantno proučavati i usavršavati jer znanja na današnjim tehničkim fakultetima(čak i u EU) su preapstraktna za tržište rada. A to će raditi samo oni koji to vole, a ne oni koji se samo žele provući do diplome, a poslodavci će to prepoznati. Danas čak diplome MIT-a i Stanforda ne jamče posao, a kamoli FERa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije