Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovo nemoguće krivotvoriti

Navala na COVID potvrde, izdani već deseci tisuća: Jednako je sigurna i valjana kao putovnica

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
02.06.2021.
u 21:04

U AKD-u nisu zaprimili upite vezane ni za kakve tehničke poteškoće u radu same aplikacije.

COVID potvrde u posljednja dva dana bile su tražena ‘roba’. Mnogi su ih doista trebali, primjerice za prelazak granice, a neki su tek provjeravali kako cijela priča funkcionira.

A da doista funkcionira, pokazuju i podaci AKD-a, jer u nešto više od 24 sata od puštanja u rad Nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda, kazali su nam, izdano ih je više od 50.000. Ili preciznije, danas do 15.30 sati bilo je izdano 50.767 COVID potvrda, s tim da je putem HZZO-a bilo izdano njih 9566, a sve ostalo putem sustava e-Građani.

U AKD-u, državnoj tvrtki koja je u cijelosti izradila sustav COVID potvrda, ističu da nisu zaprimili upite vezane ni za kakve tehničke poteškoće s radom same aplikacije. Dapače, reakcije koje dobivaju s terena, kažu, potvrđuju im da su odradili dobar posao jer građani s lakoćom dolaze do potvrda. Da aplikacija putem sustava e-građani promptno reagira, i sami smo isprobali i uvjerili se da je doista tako.

Izrađena u dva mjeseca

Kao zamjerka kad je riječ o COVID potvrdama pojavljuju se neka pitanja o uvjetima izdavanja potvrde. Jednako tako neki građani primijetili su da nemaju ažurirane podatke o cijepljenju te u tom dijelu možda i dolazi do problema. AKD nije nadležan za podatke upisane u baze podataka Ministarstva zdravstva niti ima mogućnost uvida u njih, stoga je, ako je to posrijedi, prava adresa za prigovore nadležno Ministarstvo zdravstva, odnosno službe koje se time bave.

Još jedno od pitanja i nedoumica jest dobivaju li se potvrde automatizmom iako ih korisnik nije zatražio, a primjerice, dva puta je cijepljen i udovoljava trenutačnim uvjetima za izdavanje potvrde. Iz AKD-a kazuju da nije moguće zaprimiti potvrdu, po bilo kojoj osnovi, ako je korisnik nije zatražio. Dakle, tek kada se zatraži potvrda, ona se i izdaje.

Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora u AKD-u, otkriva da se na sustavu COVID potvrda počelo raditi čim je Europska unija iskazala namjeru da se one uspostave.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Kad je Europska komisija krenula s dokumentacijom oko COVID potvrda, počeli smo razmišljati o konceptu i usklađivanju tehničkih zahtjeva, a prije dva mjeseca, početkom travnja, odlukom Vlade i službeno smo dobili zeleno svjetlo, odnosno zadatak da razvijemo i izradimo sustav – kaže nam Kristina Leko Kuštrak te dodaje da je aplikacija za izdavanje COVID potvrda jednostavna za korištenje, ali ima vrlo kompleksnu arhitekturu u pozadini, posebice onu sigurnosnu.

Digitalni potpis

– Puno je posla odrađeno u kontekstu standardizacije svih parametara na razini cijele EU. Iako je za sada interoperabilna u zemljama članicama Europske unije, sadrži i sve potrebne standarde za svjetsku interoperabilnost – ističe Leko Kuštrak.

Pojednostavljeno, potvrda je usklađena s europskim, ali i svjetskim standardima i bit će je moguće ‘pročitati’ svugdje u svijetu. COVID potvrda sadrži sve sigurnosno-tehničke standarde poput putovnica. Skeniranje COVID potvrde, primjerice na granici, jednako je skeniranju putovnice i, što je iznimno važno, jednako valjano i sigurno.

Naime, EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

– Kad na granici policajci provjeravaju COVID potvrdu, ona signalizira je li valjana. Zelena, naravno, govori o tome da jest valjana, dok crvena pokazuje da nije. Važno je da se gotovo nikako ne može krivotvoriti – naglašava Kristina Leko Kuštrak, te dodaje kako su je u AKD-u, unatoč kompleksnosti i zahtjevnosti zadatka, zahvaljujući iskusnom timu stručnjaka, bili u mogućnosti napraviti u samo dva mjeseca.

Da podsjetimo, COVID potvrdu putem servisa e-Građani ili fizički u uredima HZZO-a mogu zatražiti svi koji su cijepljeni, imaju negativan test ili su nedavno preboljeli COVID-19.

Kad je riječ o sustavu e-Građani, nakon prijave s valjanim vjerodajnicama, jednostavnim klikom u izborniku usluga zatražit ćete COVID potvrdu koju potom možete preuzeti putem portala e-Građani, spremiti na računalo, isprintati ili poslati elektroničkom poštom na e-mail adresu. Prema posljednjim podacima, sustav e-Građani ima 1,288.211 jedinstvenih korisnika

Komentara 50

DU
Deleted user
05:33 03.06.2021.

Ovo sa putovnicama i cjepljenjem djece su teorije zavjere.Tako su meni rekli prije godinu dana.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
01:15 03.06.2021.

😂🤣😂... Hej, pa to je "do jucer" bila "teorija zavjere"! Ovce glinenog mozga su to vec zaboravile, nista ne pitaju i ne propitkuju, i samo srljaju k'o guske u maglu...

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
22:22 02.06.2021.

ja se nisam i neću se cijepiti (tj.nisam i neću se podvrgnuti genskoj terapiji) pa da li to onda znači da si prišijem žutu zvijezdu na rukav?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije