Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVECKANJE ORUŽJEM

NATO prešao Putinovu 'crvenu liniju'? Članica Saveza povukla riskantan potez: 'Ukrajinci, gađajte ih!'

Europa se priprema za slanje zapadnih tenkova u Ukrajinu
Foto: Spc. Hubert Delany
1/4
01.03.2024.
u 11:33

Finski političari savjetuju Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ciljeve unutar Rusije, što je Putin ranije označio kao "crvenu liniju" koju NATO ne smije prijeći.

Dok se Kijev suočava s nedostatkom oružja na bojnom polju, jedna članica NATO-a potiče Ukrajinu da prijeđe jednu od takozvanih "crvenih linija" ruskog predsjednika Vladimira Putina. Putin je, naime, više puta upozorio zemlje članice NATO-a da riskiraju proširenje rata ako daju Kijevu oružje koje može doseći ciljeve unutar Rusije. Unatoč prijetnjama, takvo oružje naknadno je dano Ukrajini, bez ikakvih znakova da bi Putin doista i pokrenuo obećanu odmazdu.

Finska, koja se prošle godine pridružila NATO-u unatoč protivljenju Putina proširenju strateškog saveza, odobrila je ovog mjeseca novi vojni paket pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 205 milijuna dolara. Finski ministar obrane Antti Hakkanen kazao je u četvrtak da bi Ukrajina mogla koristiti oružje koje joj je dala Finska za napade na ciljeve unutar Rusije, piše Newsweek. Dodao je da su i drugi ukrajinski saveznici napadnutoj zemlji poslali "raketne sustave dugog dometa" i imaju pravo "specificirati kako bi trebali biti korišteni." Zatim je pozvao Njemačku da pošalje svoje rakete dugog dometa Kijevu, poput raketa Taurus, "ako žele pomoći Ukrajini u pobjedi." 

Finski parlamentarni zastupnik Jukka Kopra navodno je otišao korak dalje izjavivši da bi Ukrajina "trebala" koristiti oružje koje je dobila od Finske za napade na "vojne ciljeve s ruske strane". "Ako bude potrebno, Ukrajina bi također trebala napasti vojne ciljeve na ruskoj strani. To je sasvim legitimna obrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN-a dopušta napade na vojne ciljeve preko kopnenih granica", rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je tjedna iznio slične primjedbe, rekavši da Ukrajina ima pravno pravo napasti "legitimne vojne ciljeve" u Rusiji oružjem koje joj je isporučeno sa Zapada. "Prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima pravo na samoobranu", rekao je Stoltenberg. "To uključuje i napade na legitimne vojne ciljeve, ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine. To je međunarodno pravo, i naravno, Ukrajina ima pravo to učiniti kako bi se obranila."

VEZANI ČLANCI:

Da podsjetimo, nedavno su se ukrajinski vojnici suočili s nizom neuspjeha nakon smanjenja pomoći od zapadnih saveznika. Nedavni gubici uključuju gubitak kontrole nad gradom Avdiivka u Donjeckoj oblasti nakon nekoliko mjeseci borbi, dok su barem tri dodatna naselja u blizini grada izgubljena samo tijekom ponedjeljka i utorka.

Dok 60 milijardi dolara dodatne američke pomoći ostaje zadržano u Kongresu, neki od europskih saveznika Kijeva u NATO-u nedavno su ponudili manje iznose, a Europska unija (EU) najavila je odobrenje novog paketa pomoći Ukrajini od 54 milijarde dolara ranije ovog mjeseca. Međutim, paket EU bit će distribuiran do 2027. godine, a Ukrajina se u više navrata već žalila da im zapadni saveznici ne isporučuju dovoljno brzo obećano oružje i opremu.

VIDEO Putin u velikom obraćanju naciji zaprijetio nuklearnim oružjem: 'NATO priprema napad na Rusiju'

Ključne riječi

Komentara 70

GU
guslač
12:43 01.03.2024.

Znam samo jedno - nitko me neće natjerati na nikakvo angažiranje u vojnom smislu dođe li do rata u kojeg se uključuju države EU. Ovo je sukob nečijih interesa, u kojeg se bespotrebno uključuju narodi kao Hrvati.

DU
Deleted user
12:41 01.03.2024.

Nekome je silno u interesu gurnuti NATO u rat, netko je plaćen za to. Ponajprije pitajte narod da li želi rat ili ne, napravit referendum i ako želimo rat idemo u rat. Zašto bi pojedinac odlučivao o milijunima života?

LO
Lolita3
12:43 01.03.2024.

Tko god što piskarao, sigurno je da su medeki zlopamtila te da na internetu NEMA anonimnosti. Izvolite....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije