Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorio na stvarnu opasnost

NATO-ov glavni tajnik: 'Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu'

Ukrainian service members guard the area near the line of separation in the Donetsk Region
Foto: OLEKSANDR KLYMENKO/REUTERS
1/3
11.02.2022.
u 14:40

Tisuću američkih vojnika koje je Washington poslao kao pojačanje trebaju stići tijekom dana kako bi konsolidirali istočno krilo Saveza

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg ponovno je u petak upozorio na "stvarnu opasnost novog oružanog sukoba" u Europi, u prigodi posjeta vojnoj bazi u Rumunjskoj, veoma važnoj za Savez.

"Broj ruskih vojnika raste, a rokovi za upozorenje su sve kraći", rekao je Stoltenberg u bazi Mihaila Kogalniceanua, na jugoistoku zemlje, blizu Crnog mora dok zapadne zemlje optužuju Moskvu da priprema vojnu agresiju na Ukrajinu.

Tisuću američkih vojnika koje je Washington poslao kao pojačanje trebaju stići tijekom dana kako bi konsolidirali istočno krilo Saveza.

Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu, dodao je, spomenuvši "pokušaje rušenja vlade u Kijevu i hibridne hakerske napade".

"Istodobno, nema sigurnosti i mi nastavljamo pozivati Rusiju na smirivanje napetosti i na sudjelovanje u političkom dijalogu s NATO-om", dodao je glavni tajnik na tiskovnoj konferenciji u društvu rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Izrazivši "zabrinutost" NATO-a zbog "gomilanja snaga koje prati prijeteća ruska retorika", istaknuo je "jedinstvo" zemalja saveznica i njihovu odlučnost da reagiraju.

"Zato je nazočnost NATO-ovih postrojba u Rumunjskoj toliko važna", rekao je Stoltenberg, izrazivši zadovoljstvo spremnošću Francuske da sudjeluje u budućoj taktičkoj skupini u Rumunjskoj, koja graniči s Ukrajinom.

"Prolazimo najtežu krizu od pada Željezne zavjese", rekao je Iohannis, osudivši "rusku strategiju zastrašivanja".

Više desetaka američkih oklopnih transportera stiglo je u zadnjih 36 sati iz Njemačke, gdje su bili stacionirani, u rumunjsku vojnu bazu Mihaila Kogalniceanua.

Takvo razmještanje samo "dolijeva ulje na vatru" i "pridonosi rastu napetosti", rekao je u srijedu ruski veleposlanik u Bukureštu Valerij Kuzmin koji je sutradan bio pozvan u rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rumunjska, članica Sjevernoatlantskog saveza od 2004., primila je već 900 američkih, 140 talijanskih i 250 poljskih vojnika.

VIDEO Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto

Komentara 14

TR
trpimir2022
14:50 11.02.2022.

Ako već rata mora biti, radije bih da ta ludost počne u Americi.

PE
petdopodne
20:58 11.02.2022.

odes u beograd stavis hrvatsku zastavu na skupstinu i odjednom hrvatska ima 11 miliona stanovnika.

VO
vorda400
20:00 11.02.2022.

Ja bi sad jedan građanski rat u USA da malo ostave svijet na miru di su svi oni naoružani američki domoljubi nek se malo pobiju međusobno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije