Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priprema za svaki istovremeni napad

NATO će dogovoriti master plan za odvraćanje od ruske prijetnje

BELGIUM-BRUSSELS-NATO-SUMMIT
NATO
21.10.2021.
u 06:44

Dužnosnici i diplomati kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Europe.

Ministri obrane NATO-a u četvrtak će se dogovoriti o novom master planu za obranu od svakog potencijalnog ruskog napada na više frontova, unatoč novoj usredotočenosti saveza na Kinu, rekli su diplomati i dužnosnici. Strategija koja je povjerljiva nadilazi postojeće regionalne obrambene planove i ima za cilj pripremiti se za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakiranje računalnih mreža ili napad iz svemira.

Dužnosnici i diplomati kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama riskira destabilizaciju Europe.

No, američki dužnosnici, diplomati NATO-a i bivši dužnosnici kažu da je "Koncept za odvraćanje i obranu u euroatlantskom prostoru" potreban dok Rusija razvija napredne sustave naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže savezničkim granicama. U svibnju je Rusija okupila oko 100.000 vojnika na svojoj granici s Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva anektirala Krim 2014., kažu zapadni dužnosnici. U rujnu je Rusija upotrijebila nove borbene robote u velikim vojnim vježbama sa Bjelorusijom koji su alarmirali baltičke saveznike.

S Rusijom koja nadograđuje ili zamjenjuje sovjetske vojne svemirske sustave kako bi potencijalno napadala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za ometanje savezničkih zapovjednih sustava, Moskva također razvija "super oružje".

Ono je otkriveno 2018. godine i uključuje nuklearne krstareće rakete pet puta brže od zvuka, koje bi mogle izbjeći sustave ranog upozoravanja. Umirovljeni američki general Ben Hodges, koji je zapovijedao snagama američke vojske u Europi od 2014. do 2017., rekao je za Reuters kako se nada da će strateški plan dovesti do veće usklađenosti u NATO-ovoj kolektivnoj obrani, što znači više resursa za crnomorsko područje.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
08:08 21.10.2021.

Nema kraja europskoj nepromišljenosti, već stoljećima kuju kako razoriti i okupirati Rusiju i svaki put se završi tako da najgori ekstremisti dolaze na vlast redom u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, i onda Europa implodira u međusobnoj netrpeljivosti. Povijest nije učiteljicaa života jer da je, već bi odavno Europa imala čvrsto savezništvo sa svojim dijelom Rusije a ne sa hohštaplerima.

CR
crovritnjak
07:59 21.10.2021.

Jedina prijetnja je NATO za sve

SI
sisavac
06:58 21.10.2021.

pa sad, svibanjske vježbe su bile odgovor na američke vježbe 10 km od ruske granice, sa 'saveznicima'... ne obratno. rusija provocira? hm, kako ono amer reagira kad se njegovim granicama približi nešto vojno..? što bi rusija trebala, pokloniti se? kome? pa kud da se rusi povuku, na sjeverni pol ,da bi ova baltička šaka jada bila 'sigurna' od tzv. ruske prijetnje? jedina prijetnja europi dolazi od sad-a. nikog drugog. bez dizanja tenzija nato nema smisla postojanja. rusija nije prijetnja. rusija ima vojni proračun od 60-ak mlrd dolara, nato pakt 1.300. tko je kome prijetnja? zamislite da se tih 1.300 mlrd upuca u ekonomiju, infrastrukturu? a ne ne avione, oružje, koje nikad nikad neće biti upotrijebljeno protiv rusa, jer odgovor je jasan, posljedice totalno razaranje svijeta. ako o europskoj sigurnosti odlučuje amerika, onda je budućnost jasna. još više američkih baza. ruska aneksija krima? ej, bio referendum, sve po un pravilima. znate što je aneksija? pitajte austriju. ruska prijetnja... dobra fora. izlaskom rusa iz brisela i izgonom amerikanaca iz moskve, o europi direktno pregovaraju rusi i amerikanci. jel sad europa sretna, što je izbačena iz svih kombinacija? o ničem ne odlučuje, čak ni o cvjetnjaku na svom dvorištu. jel vama jasno što se dogodilo neki dan? da je eu ostala bez ikakvog direktnog kontakta sa rusijom. eu birokrati su sigurno ponosni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije