Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cirkus oko vodstva

Natječaj za ravnatelja OŠ Davorina Trstenjaka traje već godinu dana, čeka se odluka Ministarstva

Branimir Bradarić
17.03.2021.
u 20:49

Dvoje kandidata imalo je bolje reference, a školski odbor odlučio je da ravnateljica bude Mirna Slavković Misir

Ni manje škole ni većeg cirkusa oko natječaja za izbor ravnatelja. Tako neki od zaposlenika OŠ Davorina Trstenjaka iz Posavskih Podgajaca, sela nedaleko od Županje, govore o ovom natječaju, koji je raspisivan već tri puta i rasteže se više od godinu dana.

Prosvjetna inspekcija

– Ovo je klasičan primjer nezakonitosti i nemoralnosti, a sve kako bi bila izabrana željena osoba koja je politički podobna, a ima i potrebne obiteljske veze u školskom odboru koji je donosio odluku. Sve to što se radi šalje jasnu poruku svima koji se školuju, žele kandidirati za nešto, pokušati nešto mijenjati i poboljšati, da se ne isplati ako nemate unaprijed riješene neke od ipak glavnih preduvjeta – kaže Antun Maršalko, koji je bio jedan od kandidata za ravnatelja škole.

Član školskog odbora Marko Tetkić objašnjava da je cijela priča oko izbora ravnatelja počela u ožujku prošle godine kada je održan prvi od natječaja. Na njega su se javili tadašnji ravnatelj Ivan Barić i Mirna Slavković Misir. Međutim, pri otvaranju pristigle dokumentacije utvrđeno je da je Barićeva cjelovita, a dokumentacija Slavković Misir nije bila cjelovita, odnosno, kako kaže Tetkić, nedostajala su tri dokumenta i jedan nije bio ovjeren.

– Samim time ta je prijava bila nevaljana i trebalo je potvrditi Ivana Barića, ali članovi obitelji još tijekom sjednice školskog odbora zvali su telefonom i obmanuli ostale članove. Kako god, Mirna Slavković Misir tada je imenovana za v. d. ravnatelja škole, što je i danas iako nije ispunjavala zakonske uvjete za to – kaže Tetkić.

Kao prilog pokazuje i rješenje prosvjetne inspekcije od 16. ožujka 2020., koja je zabranila imenovanje Slavković Misir za ravnateljicu škole. Tetkić kaže da je krajem studenog prošle godine održan još jedan natječaj, na koji su pristigle tri prijave i na kojem je Slavković Misir bila najslabije ocijenjena jer nije ostvarila dodatne bodove za razliku od svoja dva suparnika. Međutim, umjesto da bude imenovan netko od njih, raspisan je ove godine i treći natječaj, na kojem su dva od tri kandidata sada imala isti broj bodova jer su svi imali dodatne bodove. Odlukom školskog odbora Slavković Misir predložena je za ravnateljicu i prijedlog je proslijeđen u Ministarstvo obrazovanja.

“Bez nepravilnosti”

– Govorio sam na sjednici školskog odbora, upozoravao na nepravilnosti, ali bez rezultata. Oni su donijeli odluku da tako mora biti. Očekujemo sada od ministra ne samo da poništi izbor nego i da zbog svega što se radilo zabrani daljnje kandidiranje Slavković Misir – istaknuo je Tetkić.

Komentirajući navode zaposlenika, Ratko Đurić, osoba u školi zadužena za informiranje, kaže da u provedenom natječaju nema nepravilnosti te da je sada na ministru obrazovanja konačna odluka.

– Ministar može donijeti odluku kojom će potvrditi izbor ravnateljice ili ga pak osporiti ako utvrdi da ima nečega spornoga. Po nama je sve bilo uredno i školski je odbor izabrao Mirnu Slavković Misir za ravnateljicu škole – zaključio je Đurić.

Inače, OŠ Davorina Trstenjaka ima 62 učenika u osam razreda. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Anita Ruso o velikoj izložbi 'Hrvatska svijetu' i zašto bi je svatko trebao pogledati

Ključne riječi

Komentara 1

BR
branko7000
13:06 18.03.2021.

Vidim ništa se ne mijenja.Zbog toga što vjeroučitelj nije izabran za ravnatelja ( zainteresiranim rado ću dati lokaciju ) natječaj od prosvjetne inspekcije 3 puta je poništavan. Prvi pu s obrazloženjem da je trebalo razmatrati vjeroučiteljevu molbu iako ju je napisao samo na jednom papiru i bez obzira što je bila tražena dokumentacija uz natječaj vjeroučiteljev prijavak je trebalo razmatrati, kaže inspekcija. Drugi put isti kandidati, ali da bi dokazala politiziranje sad se jedna osoba javlja samo privatnim pismom, omalovažavajući natječaj, jer prvi put je ona izabrana, ali je osatla bez suglasnoti, fol radi dokumentacije vjeroučitelja koju je trebalo tražiti po školi. I napokon treći put se na natječaj javlja samo jedna kandidatkinja. I biva izabrana. Kumovali su inspektori čija se imena isto znaju. Za izbor vjeroučitelja u školu i općinu dolazi i pomoćni zagrebački biskup agitirati ili apelirati na svjest vjernika. Svje je razvidno ......... detalji dostupni ..... na ovaj nick

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije