Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Dabro proziva HDZ

Mario Banožić: Neka se bavi sobom, a ne HDZ-om, nema nikakve “ministarske šume”

U Vinkovcima održan Prvi festival dječje knjige
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
16.03.2021.
u 18:41

Josip Dabro tvrdi da je Tomislav Čuljak najutjecajnija politička figura u županiji i Slavoniji, koja odlučuje o svemu

Otprije se znalo da će politička bitka na svibanjskim lokalnim izborima biti jedna od zanimljivijih, ali nitko nije očekivao da će i prije službenog početka kampanje već biti toliko prozivanja i niskih udaraca. I dok se SDP bavi svojim problemima, i gotovo kao da ne postoji, prava politička bitka vodi se između HDZ-a i njegovih sada već bivših članova. Najdalje je otišao dožupan Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro koji je prije dva mjeseca napustio HDZ i najavio svoju neovisnu kandidaturu za župana.

Javna tajna

– Tijekom proteklih desetljeća Vukovarsko-srijemska županija dala je niz ministara iz redova HDZ-a, ali je već 20 godina Tomislav Čuljak najutjecajnija politička figura u županiji, pa i Slavoniji, koja odlučuje o svemu. Od dolaska Ive Sanadera na vlast 2001. godine pa do danas jedini kadrovik u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Tomislav Čuljak. On je osoba koju se pitalo za sve i bez čijeg se blagoslova nitko nije mogao nigdje zaposliti pa ni čistačica u bolnici. On je odlučivao tko će biti ministar, kandidati za načelnike, gradonačelnike, župana… To je javna tajna i to svi u HDZ-u znaju – rekao je Dabro.

Posebno je zanimljiva njegova tvrdnja da se stranačke odluke u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne donose na stranačkim tijelima nego u “ministarskoj šumi”. Pojasnio je da se radi o dijelu šume u spačvanskom bazenu, na tromeđi katastarskih općina Gradište, Privlaka i Otok, gdje je tvrtka njegove supruge 2019. godine dobila 30-godišnju koncesiju na 1122 hektara.

– Na stranačka tijela dolazilo se uvijek s gotovim prijedlozima i imenima koja su trebala biti samo potvrđena. Mario Banožić postao je ministar jer je nosio pušku i bio čuvar u toj njihovoj šumi – istaknuo je Dabro dodajući kako su optužbe prema Žarku Tušeku u Zagorju smiješne u odnosu na ono što se događa u “ministarskoj šumi” u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Rekao je i kako je interes Tomislava Čuljka uvijek bio da složi svoje ljude, ali i da njega pri tome nema nigdje niti se igdje pojavljuje.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je do svibnja prošle godine bio član HDZ-a,te ga potom napustio s više članova stranke, kazao je kako on nikada nije bio u toj šumi, ali i da je poznato koliko je Čuljak “navijao” za Vukovar i njega osobno.

– Gdje je ta šuma ne znam, ali da sam slušao o njoj, jesam. Priče iz te šume nisu nimalo bajkovite za županiju i to treba mijenjati. Kada prođete kroz neku ustanovu, tijela županije, agencije, gradove i slično, stječe se dojam da u cijeloj županiji ne živi više od tisuću ljudi. Uvijek se ponavljaju ista prezimena, a to su prezimena koja su upetljana i u priču o šumi – rekao je Penava.

Pokušali smo jučer doći i do prozvanog Tomislava Čuljka, ali nismo uspjeli, no zato je ministar obrane i predsjednik županijskog HDZ-a Mario Banožić rekao kako tu nema nikakve istine te da bi se Josip Dabro, kao bivši član HDZ-a, trebao prije svega baviti sobom i svojom kampanjom.

– Tomislav Čuljak se najmanje četiri godine nije ni za što kandidirao. Zapravo, Josip Dabro u svojoj nemoći i neznanju pokušava sebe nabildati prozivajući neke ljude koji imaju ili su imali političku težinu. Time si pokušava dati na značaju, kao da je nekakav relevantan igrač za ove izbore. Dabro je za mene čovjek koji ima političku razinu otprilike razine mjesne zajednice. Ne nudi ni jedan program, ne nudi ni jedan projekt na kojem će raditi. U konačnici, već sam nekoliko puta to rekao – podvucimo crtu da vidimo što je napravio u protekle četiri godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ako izvučete samo zapisnike sa županijske skupštine, imate što vidjeti – rekao je Banožić.

Na pitanje o “ministarskoj šumi” gdje se donose odluke, Banožić je rekao kako je on lovac i lovočuvar u dva društva, ali i da ni jedno nije od Tomislava Čuljka.

Šuma je za lov i branje gljiva

– Boravim u lovu često. Gotovo svaki mjesec ili nekoliko puta mjesečno odlazim u šumu. Ne znam jesam li bio kod gospodina Čuljka u nekakvom društvu gdje se nalaze i ljudi iz svijeta politike, medicine i slično. Nema nikakve “ministarske šume”. Neka se Josip Dabro ostavi HDZ-a i neka govori o svom programu i pokaže koliko zapravo vrijedi – rekao je Banožić.

Za postojanje te čuvene “ministarske šume” ne zna ni bivši državni tajnik Središnjeg ureda za stambeno zbrinjavanje i sada kandidat HDZ-a za gradonačelnika Vukovara Nikola Mažar.

– U šumu idem povremeno kada se opuštam i idem brati gljive – rekao je Mažar. U isto vrijeme, članovi HDZ-a, kada govore anonimno, redovito ističu Čuljka kao osobu koja zapravo vodi HDZ Vukovarsko-srijemske županije pa i Slavonije. Ukazuju i kako je radi njegova utjecaja Vukovar uvijek bio na političkim marginama Vinkovaca te da je on osnovni razlog zašto Vukovar nema župana, ministara niti je grad koji je ikada potpuno zaživio kao administrativno i pravno sjedište Vukovarsko-srijemske županije.

 

>> VEČERNJI TV Jadranka Kosor u studiju Večernjeg lista komentira lokalne izbore i izlazak članova iz HDZ-a

Komentara 2

DU
Deleted user
13:10 17.03.2021.

Zašto sada kad su te otkantali to govoriš? Gdje si bio kad si uživao u tim povlasticama? Svi ste isti, zavarite se

VI
vidum
19:02 16.03.2021.

Vi koji imate savjest, ne ulazite u HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije