Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nastavnici prirodoslovlja neće moći predavati biologiju

Problema će s izvođenjem informatike u budućnosti imati oni koji su diplomirali fiziku i tehničku kulturu s informatikom u Osijeku
15. veljače 2016. u 19:00 4 komentara 1218 prikaza
informatika
Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Prijedlog pravilnika kojim se precizira koju vrstu obrazovanja moraju imati nastavnici koji predaju određeni predmet, a koji se trenutačno nalazi u javnoj raspravi, izazvao je pravu buru među dijelom prosvjetara. Najogorčeniji su  učitelji koji su razrednu nastavu završili s pojačanim predmetom, primjerice pojačanim prirodoslovljem ili povijesti.

Oni su do sada mogli predavati povijest ili prirodu i biologiju, no prema novom prijedlogu to ubuduće neće biti moguće. Posebno su ogorčeni učitelji s pojačanim prirodoslovljem kojime je bivši ministar obrazovanja prof. dr. Vedran Mornar, kad se o tome počelo govoriti, javno na upit novinara, obećao da će oni i u budućnosti imati pravo predavati prirodu i biologiju. No, nije tako.  

– Predstavnici ministarstva rekli su nam da će učitelji s pojačanim prirodoslovljem biti uključeni u pravilnik i da će im biti omogućeno izvođenje nastave prirode i biologije. Ne znamo gdje je nestala biologija od 20. listopada prošle do 25. siječnja ove godine – kažu Ana Rumek i Kristina Vrabec, učiteljice s pojačanim prirodoslovljem.

U ništa boljoj poziciji nisu ni učitelji s pojačanim predmetom povijest te oni koji su na Sveučilištu u Osijeku diplomirali fiziku i tehničku kulturu s informatikom.

– Taj se smjer više ne spominje, a u Slavoniji je velik broj nastavnika koji su ga završili –  upozorava Domagoj Bujadinović.•

>> Promjene pravilnika sačuvat će tisuću radnih mjesta nastavnika

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Prirodoslovci:

    Ako netko ne razumije što obuhvaća prirodoslovlje, nije niti kompetentan da raspravlja o istom. Žalosno je da mnogi učitelji razredne nastave s pojačanim predmetom prirodoslovlje, koji zdušno već godinama rade i trude se, moraju dokazivati svoju kompetentnost koja im je ... prikaži još! dana po završetku studija i stjecanjem diplome. Ništa nije sporno, dobili smo svoje diplome i naš program predavanja na fakultetu nije neka usputna izmišljotina, već program odobren od strane MZOS, prema tome, o čemu pričamo? Zamislite da sad, odjednom, sve one ljude koji rade već godinama na mjestima nastavnika prirode i biologije "okrivimo" da su nekompetentni i da ne mogu raditi? Molim vas lijepo, a do sada su bili kompetentni...Odjednom su dobili amneziju i više ne znaju svoj posao?????Žalosno, a mi smo kao, Hrvatska - zemlja znanja????Učitelje se omalovažava i uvjerava se i njih, pa i širu javnost, da su nekompetentni i da svoj posao ne mogu više raditi....Gadi mi se ova percepcija i pokušaj oduzimanja stečenog zvanja...Grozno!Pustite da nas da radimo ono za što smo se školovali i u čemu smo uspješni! Pustite nas da i dalje podučavamo prirodu i biologiju!

  • Halofit:

    Prirodoslovlje nije jasno samo onima koji nisu dovoljno informirani. Problem je nastao jer su MZOS i Nacionalno vijece za znanost,visoko obrazovanje i tehnoloski razvoj donijeli odluku o ovakvom akademskom nazivu zvanja. Studenti su se skolovali za prirodu i biologiju sto ... prikaži još! je vidljivo iz Dopusnica fakulteta i popisa kolegija u indeksu. Uzmite u obzir da je zadnji student u ovaj program upisan 2003.. Stavite se u poziciju da se skolujete, diplomirate, zaposlite i nakon 10 godina vam netko odluci uzeti zvanje i posao. Ovo je bezobrazluk i javni linc na ljude koji vec godinama marljivo, kvalitetno i savjesno rade te ulazu u svoja usavrsavanja. Sramota!

  • dalibor.hren:

    Prirodoslovlje je nejasno. Po nazivu predmeta učitelj bi mogao predavati prirodu, biologiju, kemiju, matematiku i fiziku. Povijest je jasna isto kao i likovna kultura, glazbena kultura, matematika, hrvatski jezik, strani jezik...