Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi put nakon 15 godina

Nastavljaju se napetosti s Rusijom: Biden premješta nuklearno oružje u britansku bazu

The world’s largest aircraft carrier USS Gerald R. Ford arrives at Mediterranean Sea.
Foto: U.S. NAVAL FORCES CENTRAL COMMAN
1/4
28.01.2024.
u 07:03

U bazi britanskog ratnog zrakoplovstva RAF Lakenheath bit će razmještene bojeve glave trostruko jače od onih koje je SAD bacio na Hirošimu

Sjedinjene Države planiraju razmjestiti nuklearno oružje na teritoriju Velike Britanije prvi put nakon 15 godina zbog rastuće ruske prijetnje u Europi. U bazi britanskog ratnog zrakoplovstva RAF Lakenheath u okrugu Suffolk na istoku Engleske bit će razmještene bojeve glave trostruko jače od onih koje je SAD bacio na Hirošimu 1945. godine. Izvijestio je o tomu britanski list Daily Telegraph čiji su novinari imali uvid u dokumente Pentagona.

’Ne potvrđujemo niti demantiramo’

SAD je već u toj bazi imao smješteno svoje nuklearno oružje, ali ga je povukao 2008. godine zbog toga što se činilo da su glavne opasnosti od Moskve nakon kraja hladnog rata prošle. Britansko ministarstvo obrane reklo je novinama: "Na snazi ostaje dugotrajna politika Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a da ne potvrđujemo niti poričemo prisutnost nuklearnog oružja na nekoj lokaciji". U posljednje vrijeme u više je zemalja u europskoj javnosti naglašavana ruska vojna prijetnja. To je slučaj i u Velikoj Britaniji čiji su visoki politički i vojni dužnosnici rekli da se Britanija mora spremiti na mogući rat NATO-a s Rusijom.

VEZANI ČLANCI:

General Patrick Sanders, šef britanske vojske na odlasku, rekao je da bi se britanska vojska, koja broji 74 tisuće vojnika, morala pojačati najmanje s 45 tisuća rezervista. Također su neki američki generali pozvali na povećanje britanske vojske, dok je britanska vlada rekla da će služenje vojske i dalje biti dobrovoljno te da vlada ne razmatra uvođenje obveznog vojnog roka. Velika Britanija jest nuklearna sila, no američki je nuklearni arsenal znatno veći, a odnosi između dvije zemlje strateški su i vrlo važni za NATO. Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je još prošle godine na medijske izvještaje o tomu da Washington planira razmjestiti nuklearno oružje na britanski teritorij.

– Ako se taj potez ikada povuče, mi ćemo ga vidjeti kao eskalaciju, kao korak prema eskalaciji koja bi stvari okrenula u suprotnom pravcu od adresiranja važne teme povlačenja svog nuklearnog oružja iz europskih zemalja. U kontekstu tranzicije SAD-a i NATO-a prema otvorenom konfrontacijskom smjeru nanošenja ‘strateškog poraza’ Rusiji, ta praksa i razvoj događaja tjeraju nas da povučemo protumjere koje su zamišljene kako bi pouzdano zaštitile sigurnosne interese naše zemlje i njezinih saveznika – rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova u rujnu 2023. godine. Rusija je također nedavno razmjestila nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, svojoj saveznici.

Europa je posljednjih dana osnažila svoju ratobornu retoriku. Prije nekoliko je dana Manfred Weber, lider Europske pučke stranke i jedan od prvaka njemačkih demokršćana, rekao da se Europa mora spremiti za vođenje rata i bez Amerike. Weber zagovara zaokret u svjetlu mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, za kojeg mnogi europski dužnosnici vjeruju da nije spreman slati američku vojsku u obranu Europe u skladu s pravilima NATO-a.

Pitanje EU-a

Velik dio Europe trenutačno se oslanja na nuklearni kišobran SAD-a, govori Weber koji smatra da Europa sama mora "izgraditi sredstva odvraćanja", odnosno sama izgraditi svoje nuklearne kapacitete. – Mi svi znamo da kada stvari zaista dođu do točke usijanja nuklearna je opcija jedina odlučujuća – rekao je Weber Politicu. Francuska je danas jedina zemlja Europske unije koja posjeduje nuklearno oružje, dok je Velika Britanija prije nekoliko godina izašla iz bloka.

VIDEO Francuski poljoprivrednici prosvjeduju, blokirane su ceste

Komentara 14

JO
John80
08:17 28.01.2024.

To je u sklopu zelene tranzicije. Treba zatvoriti sve nuklearne elektrane u Europi koje zagađuju okoliš i umjesto njih postaviti nuklearne projektile. Vidi se ogroman napredak čovječanstva.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
08:00 28.01.2024.

Kad Alzheimer-Joe bude išao zagrijati mlijeko na štednjaku pa greškom aktivira rakete

PO
Poletarac101
07:31 28.01.2024.

Frka jee aak joe padne na guumb za rakete i eto:👊🥳

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije