Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA SE NASTAVLJA

Što otkrivaju posljednje 54 minute leta 370

avion
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
21.03.2014.
u 19:10

Objekti plutaju već četiri dana zbog čega je potraga pravi "logistički košmar", rekao je australski ministar obrane David Johnston

Britanski The Telegraph domogao se transkripta snimke posljednje 54 minute komunikacije koja se zbivala na nestalom zrakoplovu Malaysia Airlinesa.

Transkript otkriva posljednju komunikaciju između kokpita nestalog zrakoplova i kontrole leta sve do posljednje poruke iz kobnog zrakoplova koja je glasila ''Dobro, laku noć'', odnosno otkriva njihovu komunikaciju tijekom razdoblja kada je, kako vjeruju istražitelji, avion već bio sabotiran, javlja The Telegraph.

Poruka koja se može smatrati neobičnom jest ona u 1.07 sati. Tada je iz kokpita rečeno da avion leti na visini od 35.000 stopa, što je također ponovljeno u pozivu šest minuta prije. No Steve Landells, bivši pilot kompanije British Airways, ne smatra to sumnjivim. On je kazao da je pilot mogao zaboraviti ili možda nije bio siguran je li kontrolorima rekao da je dosegnuo visinu.

– To nije neobično – rekao je Landells.

Jedan od razloga zbog kojeg se vjeruje da je nestanak aviona namjeran jest činjenica da je do oštrog skretanja na zapad i gubitka komunikacije došlo u trenutku kada je veza s kontrolom leta Kuala Lumpura prebačena na Ho Ši Min.

Transponder aviona onesposobljen je dvije minute poslije zadnje poruke.

– Da sam ja htio oteti zrakoplov, učinio bih to baš u tom trenutku, rekao je Stephen Buzdygan, također bivši pilot British Airwaysa. Dodao je da je moglo biti rupe u komunikaciji između dvije kontrole leta.

Završen je drugi dan potrage za dvama misterioznim predmetima

Završen je drugi dan potrage za dvama misterioznim predmetima koja su zabilježili američki sateliti, a za koje se sumnja da pripadaju nestalom Boeingu 777 kompanije Malaysia Airlinesa koji je nestao u subotu 8. ožujka nakon što je iz Kuala Lumpura poletio prema Pekingu.

Drugi dan potrage u južnom dijelu Indijskog oceana završio je bez novih otkrića pa se pretraživanje nastavlja sutra kada će se uključiti dodatna vozila.

Russell Adams, pilot jednog od australskih aviona koji predvodi potragu, već prije je izjavio da su im vrijeme i vidljivost danas išli na ruku, no ipak konkretnih rezultata nije bilo.

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein na današnjoj je konferenciji za medije obitelji putnika nestalog aviona izvijestio o tijeku potrage.

– Prije nego što otkrijemo lokaciju crne kutije, moramo suziti područje pretrage – rekao je Hussein i dodao kako je upravo sužavanje teritorija trenutačno u fokusu pretrage.

Warren Truss, australski premijer, rekao je da objekti uočeni prije četiri dana vjerojatno više ne plutaju pa ih je stoga teže pronaći, a australski ministar obrane cijelu je operaciju nazvao 'logističkim košmarom'

Na područje na kojem su zamijećene moguće krhotine aviona, 2500 kilometara jugozapadno od Pertha na jugu Indijskog oceana, poslana su četiri vojna zrakoplova i usmjereno je šest trgovačkih brodova. No, jučer nije ništa pronađeno.

Iako tek treba utvrditi jesu li predmeti, od kojih je jedan dug 24 metra, uočeni u oceanu doista dijelovi nestalog aviona, John Young iz australskog državnog ureda za pomorsku sigurnost rekao je da je to "vjerojatno najbolji trag do sada". Ipak, napominje se da ti predmeti mogu biti dijelovi nekog drugog aviona ili to pak može biti nešto što je palo s teretnih brodova.

– Riječ je o jednom od najnepristupačnijih mjesta za svijetu, ali ako dolje nečeg ima, mi ćemo to pronaći – rekao je australski premijer Tony Abbott, javlja BBC.

>> Pilot je nekoga nazvao iz aviona minutu prije polijetanja?

Ključne riječi

Komentara 15

XA
xaron
16:05 21.03.2014.

Da bi se ovoliko dugo zavlacila istraga o nestalom avionu moraju postojati debeli razlozi.

UN
unbekant
07:44 21.03.2014.

Znaju da je predmet dug 24 metra a neznaju cemu pripada taj predmet,hehehehehhe

DA
damjanovic
11:12 21.03.2014.

Vecernji prestanite vec jednom lazne vjesti pisati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije