Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDATI

Nasljednike Obame Europa baš i ne zanima

kandidati
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.02.2016.
u 12:00

U predizbornim programima kandidata glavne vanjskopolitičke teme tiču se Kine, Irana, Bliskog istoka, osobito Sirije i Iraka, ali i Rusije

Europa je stari saveznik Sjedinjenih Država, no u predizbornim programima dvoje kandidata Demokratske stranke i trojice najjačih kandidata republikanaca ima malo toga konkretnog o politici prema Europi i prema Europskoj uniji. Većina predsjedničkih kandidata Europu ne vidi kao neki problem, a jedine naznake eventualne politike prema Europi mogle bi se objediniti u frazu “jačanje suradnje”.

Protiv širenja NATO-a

Hillary Clinton, koju su od samoga početka smatrali kandidatkinjom kojoj je vanjska politika jedna od jačih strana, o vanjskoj politici progovara u poglavlju svoga programa koji se tiče nacionalne sigurnosti . “Kako bi Amerika mogla uspjeti u svojim naumima, mora ojačati postojeća partnerstva i početi graditi nova. Hillary će jačati ključna partnerstva koja su izvor američke snage”, stoji u njenu programu. Europa se u tom kontekstu ne spominje izrijekom, a ona naglasak stavlja na produbljivanje partnerstva s Izraelom.

Njen stranački protukandidat Bernie Sanders također ne govori o Europskoj uniji, već samo o NATO-u, a njegova je glavna teza da se Sjevernoatlantski savez više ne bi trebao širiti zato što bi ta proširenja mogla biti nepotrebna provokacija Rusije koja bi mogla potaknuti otvaranje nekih novih sukoba. On je posljednjih godina u više navrata kazao da SAD proračunu NATO-a doprinosi sa 22 posto. Stoga on vjeruje da bi Europa trebala početi izdvajati više novca za financiranje NATO-a zato što je to “primarno europska koalicija od koje upravo Europa ima najviše koristi”.

Pa gdje je ta Njemačka?

Iako politički analitičari tvrde da Donald Trump zapravo i nema neke vanjske politike, u magazinu Foreign Policy izašao je članak koji podsjeća kako je Trump rekao da SAD ne bi trebao uzalud trošiti svoju vanjskopolitičku energiju ako njegovi saveznici i partneri nemaju visoku motivaciju da riješe neki problem. “Pa gdje je ta Njemačka? Pokazuje li ijedna europska zemlja da je spremna biti predvodnik? Nisam protiv toga da im pomognemo, ali ne ako one same nemaju jaku inicijativu”, kazao je Trump naglasivši kako mu se uopće ne sviđa ono što se već neko vrijeme događa u Ukrajini. “No to je problem koji muči isključivo Europu koja bi morala pokazati da je spremna voditi”, naglasio je.

Ted Cruz u svome programu Europu i ne spominje, već u jednoj rečenici naglašava kako treba jačati veze s tradicionalnim američkim partnerima, a Rubio vidi Europu kao tradicionalnog saveznika i trgovinskog partnera.

Tako je tradicionalna američka saveznica pala nisko na popisu prioriteta. Uglavnom se govori o Kini, Bliskom istoku, Rusiji i Iranu.

>> Hillary Clinton tijesno pobijedila u Iowi

>> Izuzmemo li Iran i Izrael, Trump ima i dobrih vanjskopolitičkih ideja

Komentara 6

JN
jnhjftzdztg
14:22 04.02.2016.

Eu će se ionako raspast možžda i prije nego SAD izabere predsjednika/cu

Avatar superhik74
superhik74
14:53 04.02.2016.

Ma kakvi zato je I najveci broj Americkih vojnika (56 tisuca) u Njemackoj i Italiji (28 tisuca) a tek tako su ucetverostrucili budzet za NATO u Europi s 800 miljuna godisnje na 3,2 milijarde jer ih ne "zanima". Sto bi tek bilo da ih "zanima". Pa koje su ovo baljezgarije.

ZH
zlatko.harapin53
20:11 05.02.2016.

Budući je predsjednik Obama usmjerio izbjeglice, migrante i teroriste prema Europi, normalno je da njegove nasljednike ne zanima Europa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije