Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nasilnici na udaru MUP-a: Jednom mjesečno morat će na policiju

Novi pravilnik o provođenju zaštitnih mjera u slučajevima obiteljskog nasilja dokida praksu dodatne viktimizacije i donosi veću zaštitu njihovih žrtava
14. veljače 2019. u 09:30 6 komentara 2451 prikaza
nasilje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana učinilo prvi značajniji korak prema ispunjavanju obveza koje je Hrvatska prihvatila ratifikacijom Istanbulske konvencije. U javno savjetovanje uputili su tekst novog pravilnika o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji i mjera udaljenja iz zajedničkog kućanstva, koji bi trebao poboljšati zaštitu žrtava i dokinuti praksu koja ih je dodatno i nanovo viktimizirala.

DRAMA NA PEŠČENICI Teolog supruzi razbio lubanju: Pozvao je da se vrati i počeo udarati utegom

Naime, žrtve nasilja, a u najvećem se broju radi o ženama, u slučajevima u kojima su nasilniku izrečene zaštitne mjere bile su prisiljene jednom tjedno odgovarati na pitanja policije o ponašanju nasilnika. Dakle, umjesto samog nasilnika, o tome pridržava li se nasilnik izrečenih mjera pitalo se žrtve. Ne treba puno mudrosti da bi se zaključilo kako takva praksa remeti mir žrtava i ne dopušta im da u tom iznimno stresnom razdoblju uspostave koliko-toliko normalan život.

I dalje kontakt sa žrtvom

Umjesto toga, novim se pravilnikom propisuje obveza kontakta policije s počiniteljem. Učestalost ovakvih kontakata ovisit će o sigurnosnoj procjeni policije, no Pravilnik propisuje da će policija to morati činiti najmanje jednom mjesečno. U MUP-u su uvjereni da će takva odredba zaštititi žrtvu, ali i da će česti kontakti i podsjećanje na izrečene mjere podići svijest kod samog počinitelja da se tih mjera mora pridržavati.

Policija Drama na Peščenici Bivšu pred djecom htio utrpati u gepek: 'Molila je da prestane, mlatio ju je do krvi...'

U MUP-u napominju kako i dalje ostaje mogućnost učestalih kontakata sa žrtvom ako sigurnosna procjena pokaže da je to nužno i u dogovoru sa žrtvom, ali ističu da se fokus provedbe mjera ipak stavlja na počinitelja.

Kao temeljnu novost Pravilnika ističu individualizirani pristup žrtvi, pri čemu će se dinamika i način provedbe zaštitne mjere prilagoditi svakom pojedinačnom slučaju. Pritom naglašavaju kako je riječ o provedbi mjera koje izriče sud kada smatra da će ih se počinitelj pridržavati te kako je u protivnom nužno odrediti drugu sankciju koja će spriječiti nasilje.

Brutalizacija nasilja

Sudovi se, međutim, u praksi vrlo rijetko oslanjaju na prosudbu policije, na što je u zadnjem izvješću upozorila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Prema njezinu izvješću, sudovi su te godine prihvatili samo 17 posto zaštitnih mjera koje je predložila policija, odnosno samo 1500 od ukupno 8731 predložene mjere.

KOPRIVNICA Izudarao bivšu djevojku i zaprijetio joj smrću

Pravobraniteljica upozorava i na činjenicu da su sudovi relativno blagi prema počiniteljima ovakvih prekršaja pa je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu osuđeno samo 806 osoba, od čega 761 muškarac i 45 žena.

– U sferi prekršajnog sudovanja, sudovi nisu dorasli načelu politike nulte tolerancije prema nasilju u obitelji – upozorila je pravobraniteljica u izvješću za 2017. godinu i zaključila kako upravo u ovakvoj praksi prekršajnih sudova treba tražiti uzrok tzv. brutalizacije nasilja, odnosno povećanom broju kaznenih djela obiteljskog nasilja, o kojem sve češće i sve strašnije priče prenose i mediji.

Tölle: Mup nije na lošem putu, zamjećujemo njihove napore

Neva Tölle iz Autonomne Ženske kuće Zagreb predloženi pravilnik smatra korakom u dobrom smjeru. – MUP nije na lošem putu. Pozdravljamo ovu inicijativu jer se vidi da je Pravilnik napisan kako bi se ispoštovali zahtjevi Istanbulske konvencije i zamjećujemo napore MUP-a da zaštitu žrtava učini boljom nego je bila do sada – komentirala nam je Tolle. Napominje, međutim, da i ovom i drugim pravilnicima smisao u praksi daju oni koji ga provode, a u Hrvatskoj su, kaže, u praksi i prečesto prisutne predrasude pa se žrtvu uvjerava da je i sama kriva za ono što joj se dogodilo. Na činjenicu da sudovi vrlo rijetko prihvaćaju zaštitne mjere koje predloži policija, Tölle upozorava da bi se policija morala žaliti na svaku pojedinu odluku o odbijanju zaštitnih mjera. Uz to, upozorava da se zaštitne mjere poput zabrane prilaska i sl. Najčešće traže za malodobnu djecu, ne i za njihove majke.     

Pogledajte video: Daruvarac izašao na slobodu

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Neo001:

    a što činiti sa lajavim babama koje su izazivači nasilja , koje baš traže frajere nasilnike, podržavaju ih u nasilju prema drugima, a kada se okrene prema njima tada su svi krivi.

  • paleontolog:

    SVI NASILNICI I BAHATI I OBIJESNI, i to 2x mjesecno, pa da vas vidim kapuljacari

  • modovisisajteMaraschino:

    uranili ste za 1. april....