Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probili blokadu

Nasilje na ulicama Kassela: Prosvjednici se sukobili s policijom, koristili papar sprej i pendreke

Prosvjed u Kasselu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.03.2021.
u 15:48

Na snimkama i fotografijama s mjesta događaja vidi se mnoštvo prosvjednika, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske niti vode računa o fizičkom razmaku

Prosvjednici koji su se danas okupili na ulicama grada Kassela, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera njemačke vlade, sukobili su se policijom koja je protiv sudionika demonstracija koristila papar sprej i pendreke.

Policija je izvijestila da se na prethodno neprijavljenom skupu u središtu grada okupilo nekoliko tisuća ljudi. U policijskom izvješću stoji da je nasilje izbilo nakon što su prosvjednici ignorirali upute i upozorenja njihovih pripadnika te su probili policijske prepreke. Na istom su mjestu prijavljeni manji sukobi s protudemonstrantima. Policija je izvijestila da je nekoliko osoba privedeno, no nije objavljen točan broj.

Na snimkama i fotografijama s mjesta događaja vidi se mnoštvo prosvjednika, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske niti vode računa o fizičkom razmaku. 

Većina okupljenih u Kasselu pristaše su takozvanog pokreta Querdenken (Razmišljati izvan okvira), a čine ga ekstremno desno orijentirani aktivisti, osobe koje negiraju postojanje covida-19 i antivakseri. U međuvremenu se Berlin priprema za veliko okupljanje pripadnika ekstremne desnice, no do ranog poslijepodneva na mjestu događaja uočeno je tek nekoliko desetaka sudionika.

Policija je očekivala da će se prosvjednici u velikom broju okupiti blizu Brandenburških vrata, jer su ih onamo pozvali pripadnici ekstremne desnice, ali dosad je ondje stiglo više njihovih protivnika - oko 200 lijevo orijentiranih protudemonstranata. Policija je izvijestila da je spremna u tome dijelu grada rasporediti i do 1800 policajaca, ovisno o tomu koliko će se prosvjednika okupiti. 

Kritičari vladinih restriktivnih mjera uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa planirali su vlastiti skup na Alexanderplatzu, glavnome prometnom čvorištu i trgovačkom središtu Berlina. U prošlogodišnjim prosvjedima održanim u glavnome njemačkom gradu sudjelovalo je više desetaka tisuća Nijemaca, koji su izašli na ulice u znak protesta zbog mjera zatvaranja, što je često rezultiralo nasilnim obračunima s policijom i stotinama privedenih građana. 

Ključne riječi

Komentara 17

MO
Mount
16:14 20.03.2021.

Čemu ova vijest,što ne izvještavate o mirnom i dostojanstvenom skupu koji se organizirao u 5 Hrvatskih gradova. A da stvar bude još banalnija. cenzurirate sve mirne prosvjede pogotovo iz Austrije koji se odvijaju svaki vikend.

SM
SmrdljiviMB
16:15 20.03.2021.

Fašisti počeli tući vlastiti narod jer ih je razotkrio. Pljenki će i naše fašiste natjerati na nas, a već je počeo sa prijetnjama, kaznama, zabranama. Treba tu bandu prognati.

ZP
Zabranjen pristup
16:16 20.03.2021.

ja sam mislio da samo putin i lukaschenko pustaju da se tuku prosvjednici. zanimljivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije