Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

'Naši napici vraćaju tlak u normalu i liječe mnoge tegobe'

zadruga
Foto: Vedran Balen
1/3
15.01.2014.
u 19:56

Franjo Kos u zadrugu je okupio osam suboraca. Sakupljajući plodove u prirodi zaboravljaju na svakodnevne brige koje ih muče, piše magazin Oluja.

Kako udruživanjem u braniteljsku zadrugu korisno provoditi svoje slobodno vrijeme, zaraditi i još k tomu popraviti svoje zdravstveno stanje, na najbolji način pokazuje primjer Brođanina Franje Kosa (63). Ovaj nekadašnji pripadnik 139. slavonskobrodske brigade ZNG-a, a prije rata radio je u Đuri Đakoviću i bosanskobrodskoj Rafineriji, piše magazin Oluja.

Po skidanju vojničke odore ostao je bez posla i, mada nije čovjek koji se lako uzruja i padne u depresiju, zbog novonastale situacije povećao mu se krvni tlak. Išao je od bolnice do bolnice, ali ništa nije pomagalo. Onda je upoznao jednog liječnika koji ga je malo uputio u ljekovita svojstva nekih biljaka. – Vjerovali ili ne, ja sam biljkama normalizirao svoj tlak. Tada sam počeo izučavati biljke, putovati po sajmovima i surađivati s ljudima koji se njima bave. Uskoro sam došao na ideju kako bih svojim znanjem mogao pomoći i drugima – počinje Kos. Rečeno – učinjeno!

Izvozimo u Njemačku

Brođanin je 2006. godine osnovao braniteljsku zadrugu “Eko-Kos” za proizvodnju različitih ljekovitih proizvoda od bobičastog i orašastog voća te bijelog luka. Osmero branitelja koje je okupio oko sebe ubrzo je pronašlo svoj interes u prikupljanju plodova uz naknadu. Ispočetka su radili manje količine, a onda su 2009. godine dobili nepovratnu potporu Ministarstva poljoprivrede kojom su kupili kvalitetne strojeve i smjestili ih u iznajmljenu halu u krugu tvornice Đuro Đaković. Tržište se počelo širiti, a njihove tinkture, sirupi, napitci i namazi danas su traženi i izvan hrvatskih granica! – Zadovoljni smo, jer narudžbe pristižu iz cijele Hrvatske, ali i Austrije, Njemačke, Srbije... Ipak je riječ o proizvodima kojih nema ni na domaćem ni na inozemnom tržištu. Kupci nas pronalaze na sajmovima i internetu, ali najviše usmenom predajom – kažu u zadruzi. Ispočetka su najviše radili sirupe od koprive i gloga, koji se tisućama godina koristi kao lijek za normalizaciju tlaka, srce i krvne žile. Jedan od proizvoda na koji su osobito ponosni je tinktura od divljeg bijelog luka, koji umnogome pomaže kod bolesti krvnih žila, visokog tlaka i kolesterola, a isto tako i u prevenciji srčanog te moždanog udara. Za tinkturu su branitelji okupljeni u zadruzi ishodili i nostrifikacijski broj Ministarstva zdravlja i on se već nalazi u ljekarnama.

Stupili su u kontakt s tehnolozima prehrane iz vodećih hrvatskih tvornica slatkiša, kojima su izložili svoje ideje i želju da i sami naprave nešto slično. Tako se rodio slatki namaz od žira Žirko, sličan nekim razvikanim svjetskim kremama, samo puno kvalitetniji jer nema zamjenske sirovine niti konzervansa. Tu je i napitak od žira, sličan bijeloj kavi, koji pomaže kod dijabetesa. Branitelji okupljeni u zadruzi većinom su starije životne dobi i nisu više u naponu snage kao nekoć, ali svi daju svoj doprinos. Njihov se rad intenzivira po potrebi, ovisno o sezoni branja plodova, a najaktivniji su obično u jesen. Trenutno su na tragu ishođenja certifikata o ekološkoj proizvodnji, što će njihove proizvode učiniti još zanimljivijim u Hrvatskoj i Europi. Ako ima braniteljskih zadruga koje prodaju svoje proizvode u velikim trgovačkim lancima, Brođani ih pozivaju na suradnju. Sve koje žele prodavati ili pak kupiti njihove proizvode pozivaju da im se jave na broj telefona 035/490-620. Uvjeravaju ih da se neće pokajati. – Rad u zadruzi koristio bi i zdravim braniteljima i njihovoj djeci, a pogotovo starima i boležljivima, koji sa sobom vuku i neke probleme iz rata. Druženje i boravak na čistom zraku pomažu im da zaborave svakodnevne brige koji ih opterećuju. Stvarno su svi zadovoljni. Bilo bi dobro da nas netko na državnoj razini organizira i ujedini. Lakše bismo izlazili na tržište i više bi se ljudi uključivalo u skupljanje plodova – nastavlja Kos.

Radi i namaz od koprive

Nakon gloga, koprive i žira, članovi zadruge počeli su skupljati i pitomi kesten, od kojeg također namjeravaju raditi napitke i namaze i tako proširiti asortiman. U idućoj godini Kos se želi još više probiti na tržište susjednih zemalja te otkupiti čak 30 tona žira, za što će mu trebati dodatna radna snaga.

U vrijeme izbijanja Domovinskog rata Kos je već imao 41 godinu, ali vukla ga je želja da da svoj obol obrani Hrvatske. Neke pripadnike svoje postrojbe poznavao je od ranije, neke je upoznao u rovu, ali u tim danima ponosa i slave svi su, kaže, bili kao jedan. - Krenuli smo punih pluća i s velikim entuzijazmom, a jedina želja nam je bila obraniti Hrvatsku i naše domove – istaknuo je Kos, koji je braniteljski “staž” stjecao na novogradiškom i bosansko-posavskom bojištu.

>>'Zbog rezanja prava branitelja ići ćemo i do Strasbourga'

>>Imotski sokolovi: Proizvode vino i med te grade kuću poginulom suborcu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije