Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordno

Naše jaro okupilo 540 malih folkloraša iz Hrvatske i BiH

nase jaro,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/5
16.06.2013.
u 15:22

U Kaptolu i ove godine održana jedinstvena manifestacija dječjeg stvaralaštva Čeha

U organizaciji kaptolačke Češke besede u Kaptolu je održana 13. smotra dječjeg folklora češke nacionalne manjine pod nazivom Naše jaro, odnosno Naše proljeće.Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj. 

–Ove godine imamo rekordan broj sudionika, čak njih 540 koji nam dolaze iz 24 folklorna društva iz Hrvatske te jedna iz okolice Prnjavora iz Bosne i Hercegovine. Zadovoljni smo što u Kaptol dolazi toliki broj djece, kao i pomoći koju nam u organizaciji pruža Savez Čeha, Požeško – slavonska županija i općina Kaptol – kazao je Zdenko Tauš, predsjednik kaptolačke Češke besede. 

Najmlađi folkloraši stigli su iz Lipovca, Bjelovara, Hercegovca, Ivanova Sela, Međurića, Rijeke, Zagreba, Dežanovaca, Bjeliševca, Jazvenika, Daruvara, Končanice, Daruvarskog Brestovca, Doljana, Siska, Prekopakre, Velikih i Malih Zdenaca, Jakšića i Požege. - Rad s djecom kroz folklorne skupine je ono što osigurava budućnost češkoj nacionalnoj manjini. To je uz Dožinke jedna od najljepših manifestacija. Nama je drago što se u folklorne skupine uključuju i djeca koja nemaju nikakvih izravnih dodira s Česima. To je jedan vid njegovanja prijateljstva između ta dva naroda – kazala je Libuša Stranjik, predsjednica saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. 

Među onima koji stalno dolaze u Kaptol, izuzev samo jedne godine, je i dječja folklorna skupina iz Prekopakre. –Imam tijekom godine nekoliko nastupa, ali nama je najbitnija ova smotra u Kaptolu jer tu pokazujemo što smo radili kroz cijelu školsku godinu – objasnila je Jadranka Antunović, voditeljica češkog folklora u Prekopakri. Smotri je nazočio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić te zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

>>U Kaptolu se okupilo oko 500 djece iz hrvatskih gradova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije