Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALNI AUSTRIJSKI POTRES

'Narodnjaci' prvi u Salzburgu. Povijesni trijumf krajnjih desničara i komunista

Glasovanje tijekom parlamentarnih izbora, ilustracija
Danijel Berkovic/PIXSELL/Ilustracija
23.04.2023.
u 20:11

Na osnovi ovih rezultata salzburški “narodnjaci” s 11 mandata u parlamentu od ukupno 36 imaju mogućnost za koaliranje sa FPÖ-om koji je osvojio 10 mandata. Za parlamentarnu većinu potrebno je najmanje 19 mandata. Matematički je moguća i tročlana koalicija narodnjaka (11 mandata), socijaldemokrata (7) i Zelenih (3), ili ista kombinacija u kojoj su umjesto Zelenih komunisti s 5 mandata.

Nedjeljni izbori u austrijskoj saveznoj pokrajini Salzburg donijeli su pravu senzaciju, i jasnu poruku austrijskom političkom vrhu.
Prema prvim projekcijama austrijske državne televizije ORF,  objavljenim u 17 i 17,45 sati, Narodna stranka (ÖVP), predvođena dosadašnjim zemaljskim poglavarom Wilfriedom Haslauerom uspjela je, unatoč povijesnom gubitku glasova od 8,4 posto u odnosu na 2018. godinu, s osvojenih 29,4 posto naklonosti birača sačuvati čelnu poziciju na salzburškoj stranačko-političkoj sceni. Na drugom je mjestu krajnje desna slobodarska stranka (FPÖ), koja je trijumfalno osvojila naklonost čak 26,1 posto biračkog tijela, što je za čak 7,3 posto više nego 2018. godine. Socijaldemokratska stranka (SPÖ) je s 18,6  posto glasova odnosno 1,4 posto manje nego na prošlim izborima je pala s drugog na treće mjesto. Preciznije rečeno, nemilosrdno ju je potisnuo FPÖ, čiji je to ne samo povijesni izborni rezultat u Salzburgu nego i regionalni politički potres u režiji krajnjih desničara. Da bi potres bio što razorniji pobrinuli su se i komunisti, bolje rečeno dosad neprimjetna Komunistička stranka Austrije (KPÖ), koja je na opće iznenađenje osvojila čak 11,2 posto glasova, što je trijumfalnih 10,8 posto više nego na proteklim izborima 2018. godine. O veličini tog trijumfa dovoljno govori i podatak da su ovim izbornim rezultatom komunisti ušli, prvi put nakon 1945. godine odnosno Drugog svjetskog rata, u Pokrajinski parlament Salzburga. Time je Salzburg je postao druga austrijska pokrajina, nakon Graza, u kojem komunisti sjede u Pokrajinskom parlamentu.

Svi ostali rezultati privukli su manju pozornost, iako su neke od stranaka važne za koalicijske kombinacije kojima će se narodnjaci baviti sljedeći tjedan. Petoplasirani su Zeleni s 8,4  posto ( - 0,9 posto u odnosu na 2018.), a liberali Neosa šesti s 4,3 posto glasova ( - 3 posto u odnosu na 2018.), čime nisu prešli izborni prag od pet posto i ispali su iz pokrajinskog parlamenta. Slijede dvije male stranke WIRS s 1,2 posto i MFG s 0,8 posto. Jedna od posebnosti je i ta da se je prvi puta u salzburškoj izbornoj povijesti za ulazak u parlament natjecalo čak osam stranaka.

U svakom slučaju, s obzirom na osvojene glasove birača “dva jasna pobjednika” nedjeljnih izbora su krajnji desni FPÖ i komunisti (KPÖ), koji su zabilježili povijesni trijumf, tvrde austrijski analitičari u svojim prvim TV analizama. Za razliku od Narodne stranke (ÖVP), koja je unatoč pobjedi i zadržanom prvom mjestu doživjela povijesni gubitak. Ali kao prvoplasirana ima pravo formirati vladajuću koaliciju.

Na osnovi ovih rezultata salzburški “narodnjaci” s 11 mandata u parlamentu od ukupno 36 imaju mogućnost za koaliranje sa FPÖ-om koji je osvojio 10 mandata. Za parlamentarnu većinu potrebno je najmanje 19 mandata. Matematički je moguća i tročlana koalicija narodnjaka (11 mandata), socijaldemokrata (7) i Zelenih (3), ili ista kombinacija u kojoj su umjesto Zelenih komunisti s 5 mandata. Ali i druge kombinacije, iako su socijaldemokrati isključili koaliranje s krajnje desnim FPÖ-om. Sondirajući razgovori počet će sljedeći tjedan kako je najavio, nakon proglašenja izbornog rezultata sadašnji pokrajinski čelnik, narodnjak Hauslauer.

“Cilj da zadržimo čelnu poziciju i najveći broj mandata u parlamentu smo ostvarili”, rekao je Hauslauer, unatoč velikom gubitku naklonosti birača Narodne stranke u Salzburgu. Obrazložio je to trendom nezadovoljstva koji se širi među austrijskim građanima zbog poskupljenja i ostalih aktualnih problema. “Trend koji je vidljiv bio i na tri prethodnih pokrajinskih izbora i nismo ga uspjeli presjeći”, rekao je Hauslauer, koji ostaje i budući čelnik pokrajine Salzburg.

Ono što je, uz krajnju desnicu, koja je općenito u Austriji u usponu, obilježilo nedjeljne izbore, to su komunisti, koji su na izbore izašli s jasnom porukom da se ljudima moraju omogućiti normalno stanovanje i “snošljive stanarine”. Za njih je od oko 390.000 građana s pravom glasa glasalo preko 30.000 birača. “Iznenađenje”, kako su komentirali mediji. Ono što je također bilo posve vidljivo je da su dosadašnji birači vladajućih “narodnjaka” odaslali jasnu poruku da više nisu spremni honorirati stalna poskupljenja, niti bilo kakve afere. Sve u svemu, regionalni izbori u Salzburgu su ne samo pokrajinski nego i savezni austrijski politički vrh doveli u poziciju da razmišlja o uklanjanju sadašnje, vidne distance između nekih od navedenih stranaka i naroda.

VIDEO Plenković žestoko kritizirao pojedine zastupnike: To je nedopustivo, naročito agresivan pristup prema predsjedniku Sabora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije